Avukat Kozağaçlı ve Timtik tahliye edilmedi

ÇHD Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve dernek üyesi avukat Barkın Timtik’in yargılandıkları dava duruşmasında tahliye kararı çıkmadı.

Yargıtay’ın İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılandıkları dosyaya dair verdiği bozma kararının ardından tutuklu Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı, avukat Barkın Timtik  ve hükümlü Özgür Yılmaz'ın “örgüt yöneticiliği” ve “örgüt üyeliği” suçlamalarıyla yargılandığı davanın 3’üncü duruşması Çağlayan’da bulunan İstanbul 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. 

Duruşmaya, HDP Milletvekilleri Hüda Kaya, Züleyha Gülüm, Ömer Faruk Gergerlioğlu, Türkiye İşçi Partisi (TİP) Milletvekili Ahmet Şık, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Turan Aydoğan ile Diyarbakır, İstanbul, Batman, Van, İzmir, Mardin, Ankara ve Bursa Baro Başkanları katıldı. Fransa, İsviçre, Hollanda, Belçika, Almanya, İspanya ve İtalya'dan gelen avukatlar da duruşmaya cüppeleriyle iştirak etti.

Duruşma 18’inci Ağır Ceza Mahkemesi salonunda yer olmadığı için 27’nci Ağır Ceza Mahkemesi salona taşındı. Buna rağmen çok sayıda kişi yer olmadığı için salona giremedi.

Kimlik tespitiyle başlayan duruşmada, mahkeme başkanı iddia makamına bir talebinin olup olmadığını sordu. İddia makamı yargılananların, tutukluluk hallerinin devamını talep etti. 

‘HUKUKSUZLUKLAR BİTMEDİ’

Ardından Koçağaçlı’nın avukatı Hasan Fehmi Demir söz aldı. Tutuklu yargılanan müvekkilinin yanı sıra diğer dosya sanıklarının tutukluluk hallerinin sürekli hale getirildiğini belirten Demir, bu duruma tepki gösterdi. 

2018’de tüm avukatların ilk duruşmada tahliye edildiklerini ancak birilerinin tahliyelere müdahale ettiğini dile getiren Demir, “Savcı gece tahliye kararına itiraz etmekle meşgulken haricen öğrendiğimiz kadarıyla polisler de tahliye  kararı veren hakimlerin evine ziyarete gidiyormuş o gece. Ardından bu hakimlerin hepsi başka yerlere sürüldü. Bir gün sonra ise avukatlara yönelik bir tutuklama kararı çıkarıldı. Sonrasında ise davaya Akın Gürlek atandı. Hukuksuzluklar bundan sonra da bitmedi” dedi.

Müdafi avukatlardan Oğuzhan Topalkaya ise, yaptığı savunmada “Anladığımız kadarı ile yamalı bohça misali gelen dosyanın tekemmül ettiğini düşünmektesiniz. Önünüzde iki yol var. Birisi işlenen yargı suçlarını görmezden gelip Akın Gürlek’in yoludur. Kısa ve tekili yol, ancak bu iş tarihe geçer. Eğer ikinci yolu seçerseniz size bazı hususlardan bahsetmek istiyorum. Dosyada delil olan belgeler bir daha mahkemeye önünde getirilmemiş, tartışılmamış. Bu evrakların istinabe yoluyla getirildiği söyleniyor. Bu evrakları getirdiği iddia edilen kişiler kimdir?” diye sordu. 

Dosyaya konulan evrak ve belgelere değinen Topalkaya, bu belgeleri getiren kişilerin “resmi belgede sahtecilik ve kumpas” suçlarından yargılandığını dile getirdi.

Bu kişilerin dinlenmesini isteyen Topalkaya, “Bunu yapmayacaksanız bu fotokopiden ibaret, delil niteliği olmayan kağıtları dosyadan çıkarmanız gerekmektedir” dedi. 

‘DOSYADA TİMTİK’İN KANI VAR’ 

Dosyada FETÖ’nun de rolü olduğuna işaret eden Topalkaya, aynı anlayışın şu anda da devam ettiğini ifade etti. Dosyada suçu sabitleyecek bir delilin olmadığını kaydeden Topalkaya, “Bu dosyada bir delil olduğunu düşünüyorsanız getirin tartışalım, hukukun gerekliğini yerine getirelim. Yeni belgeler geldiği, belgeler olduğu iddia ediliyor. Biz hala bu belgelere ulaşamadık. Bunlara ulaşmak için de ek süre talebinde bulunuyoruz. Böyle bir yamalı bohça var önünüzde. 5 yıldır tutuklu bulunan iki avukat var. Yapmanız gereken çok şey var. Bu dosya Ebru Timtik’in kanı var” diyerek, tutuklu avukatların tahliyelerini talep etti.

‘SİYASİ İRADENİN MÜDAHALESİYLE TUTUKLANDILAR’

Duruşmada daha sonra tutuklu Barkın Timtik’in avukatı İstanbul Baro Başkanı Mehmet Durakoğlu konuştu. Yargılamanın avukatlık mesleğine yönelik olduğunu söyleyen Durakoğlu, davanın 2018 yılında görülen ilk duruşmasını hatırlatıp, şunları söyledi: “O duruşma 5 gün boyunca sürdü. En son hakim, ‘burada yargılananların hepsi avukat, yaptıkları suç değil’ diyerek hepsi için tahliye kararı vermişti. Ancak ne hikmetse savcının itirazı sonrasında, 5 saat sonra aynı hakim tutuklama kararı verdi. Bu durum bizlere siyasi iradenin müdahale ettiğini gösteriyor.” 

Duruşma, diğer avukatların savunmasıyla devam etti. Yargılamadaki usulsüzlük ve hukuksuzluklara işaret eden avukatlar, 5 yıldır tutuklu olan iki avukat için adil yargılama istedi, “Avukatların artık mesleklerinden dolayı yargılanmadığı bir ülke istiyoruz” diyerek, tahliye talebinde bulundu. 

KOZAĞAÇLI VE TİMTİK’İN SAVUNMASI 

Duruşmaya verilen aranın ardından tutuklu yargılanan Selçuk Kozağaçlı söz aldı. 

Dosyada dijital delillerden söz edildiğini ancak böyle bir delilin somut olarak olmadığını, polislerin uydurması olduğunu dile getiren Kozağaçlı, “Delil yok, ama biz güveniyoruz polise, sana ceza vereceğiz diyorsanız, bu mahkemeyi neden kurdunuz? Meslek hayatım boyunca asla böyle bir durumda olmak istemem. Dijitalleri tartışamıyorsanız yargılamayı neden yapıyorsunuz? Dijitalleri getirirseniz imajı değiştirilmiş derim. Değiştirilmediğini bağımsız bilirkişi ile tespit edin bir şey demeyeceğim. İçeriği yalan, takdir sizin derim” dedi. 

Dosyada kendisi hakkında ifade veren bir itirafçıyla ilgili konuşan Kozağaçlı, o itirafçının ifadesi nedeniyle tutuklandığını söyledi. 

Kozağaçlı’nın savunması ardından söz alan Barkın Timtik, tahliye talebinde bulunmayacağını, mahkemenin zaten kendisini tahliye etmek zorunda olduğunu kaydetti. 

SORGUSUZ 13 YIL 

Savunmalar ardından duruşmaya ara veren mahkeme heyeti, aranın ardından Kozağaçlı ve Timtik’in tutukluluk hallerinin devamına karar verdi. Esas hakkındaki mütalaanın hazırlanması için dosyanın savcılığa gönderilmesine hükmeden heyet, bir sonraki duruşmayı 17 Kasım'a erteledi.