Avukatlar: İktidarın maşası olmayacağız!

Cizre'deki soykırımcı saldırıları protesto eden avukatların duruşması görüldü. Duruşmada konuşan Avukat Ercan Kanar, "İktidarın maşası olmayacağız. Cizre'de insanlık suçu işlendi" dedi.

Şırnak'ın Cizre ilçesindeki soykırımcı saldırılar sırasında ilan edilen s'sokağa çıkma yasağı' döneminde yaşananları protesto etmek için Birleşik Haziran Hareketi Hukukçuları, Çağdaş Avukatlar Grubu, Çağdaş Avukatlar Derneği, Demokrasi İçin Hukukçular, Hakevleri Hukuk Dairesi, Özgürlükçü Demokrat Avukatlar ve Özgürlükçü Hukukçular Derneği İstanbul'un Beyoğlu ilçesinde eylem düzenlenmişti. Eyleme katılan 18 avukat hakkında "Örgüt propagandası yapmak" ve "Kanuna aykırı toplantı ve yürüyüşlere katılarak ihtara rağmen kendiliğinden dağılmamak" iddiasıyla açılan davanın 2'nci duruşması görüldü. İstanbul 36'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden duruşmaya sanık olarak yargılanan avukatların bir bölümü ile Fransa'dan gelen uluslararası bir heyet katıldı. 

'İKTİDARIN MAŞASI OLMAYIZ!'

İlk söz alan Avukat Gökmen Yeşil, yoğun bir mesleki süreçten geçtiklerini belirterek, ek süre talep etti. 

Daha sonra söz alan Avukat Can Atalay da, "Ben suç işlediğimi düşünmüyorum. Bu iddianameyi mesleki olarak kabul etmem mümkün değil" dedi. 

Avukat Ercan Kanar da, "Öncelikle vurgulamak isterim; saptamalar bir savunma olmayıp iddianameyi sorgulamaktır. Biz hukukçu olan avukatlarız. Biz avukatlar masanın üzerine, bir tarafa gerçekleri diğer tarafa kellemizi koyarız. Hukukçu avukatlar savaşa, diktatörlüğe, katliamlara, ırkçılığa, şovenizme, soykırıma karşı çıkar. Özgürlüklerin gür sesini çıkarmayı düstur edinenleriz. Devrimlerin en önünde hukukçu avukatlar vardır, iktidar maşası olmazlar" diye konuştu.

'CİZRE'DE İNSANLIK SUÇU İŞLENDİ'

Kanar, "Cizre'de insanlığa karşı suç işlenmiştir. İnsanlığa karşı ve barışa karşı suç savaş suçundan ağırdır. Bunlar suçların suçudur" mesajını verdi.

Kanar, konuşmasının devamında Cizre'deki vahşeti anlattı.

ERTELENDİ

Mahkeme heyeti ise, avukatların derhal beraat taleplerinin ilk celsede değerlendirildiğine, yeniden değerlendirilmesine yer olmadığına, avukatların savunmalarını yapmaları için süre vererek, duruşmayı 19 Şubat 2019 tarihine erteledi.