Aydoğan, YPG'ye 'terörist' muamelesini hükümete sordu

Aydoğan, YPG'ye 'terörist' muamelesini hükümete sordu

HDP Amed Milletvekili Aydoğan, YPG'ye 'terör örgütü' muamelesi yapılmasını eleştirerek, Bakan Bozdağ'a Rojava’da IŞİD’e karşı mücadele eden bir örgütü ‘terör örgütü’ gibi göstererek bir ceza davasına gerekçe yapmalarının dayanağını sordu. 

HDP Amed Milletvekili Nursel Aydoğan, YPG'ye 'terör örgütü' muamelesi yapılması hakkında Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanması istemiyle soru önergesi verdi.

'TÜRK DIŞ POLİTİKASININ YANSIMASI'

Aydoğan, geçtiğimiz yıl Rojava’da yaralanan ve tedavi için getirildiği Mardin'de 8 Kasım 2013 tarihinde YPG’li olduğu gerekçesi ile İsmail Sadık adlı Rojavalı bir sivilin tutuklandığını hatırlatarak, "Ancak yakın zamanda YPG’nin terör listesinde olmamasına rağmen Mardin 2 nci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 'Silahlı terör örgütüne üye olmak' suçlamasıyla tutuklanan İsmail Sadık’a çıkarıldığı ilk duruşmada 7 yıl 6 ay ceza verilmiştir" dedi. 

Aydoğan, "Verilen tutuklama kararının aynı zamanda "terör örgütü" listesinde yer almayan YPG'ye dair Türkiye mahkemelerinde verilen ilk yargı kararı olması sebebiyle Rojava’da IŞİD’e karşı adeta bir insanlık savaşı veren YPG’ye yönelik Türkiye’nin Rojava’ya yönelik dış politikasının bir yansıması olduğu düşünülmüştür" diye kaydetti.

'IŞİD'LE BAĞLANTILI KAÇ KİŞİ HAKKINDA HUKUKİ İŞLEM YAPILDI?'

Bakan Bozdağ'a, tüm dünyada YPG olarak bilinen ve Rojava’da IŞİD’e karşı mücadele eden bir örgütü ‘terör örgütü’ gibi göstererek bir ceza davasına gerekçe yapmalarının dayanağını sordu.

Aydoğan, şu soruları da yöneltti:

"İsmail Sadık’ın yargılandığı ve çıkarıldığı ilk duruşmada hiçbir araştırma, delil toplama işlemi yapılmadan mahkemenin ‘gelinen aşama’ diyerek tüm taleplerini reddetmesi, Rojava’ya karşı bir Türk Dış Politikası yansıması değil midir? Değil ise YPG’nin Türkiye terör örgütü listesinde bulunmamasına rağmen İsmail Sadık’ın YPG’li olduğu gerekçesi ile tutuklanmasının gerekçesi nedir?

El Nusra ve bağlı terör örgütlerinin Türkiye’nin terör örgütleri listesinde çıkarılıp IŞİD’in ise bu listede son sırada yer aldığı bilinmektedir. Bu bağlamda, IŞİD terör örgütü ile bağlantılı olduğu iddia edilen ve son 2 yıl içerisinde hakkında hukuki işlem yapılan kişi sayısı nedir? Bu hukuki işlem neticesinde IŞİD ile bağlantılı olduğu iddia edilen ve tutuklanan kişi sayısı nedir? IŞİD ile bağlantısı olduğu iddia edilen ve bu sebeple hüküm alan kişi sayısı nedir?"