AYM: Kulp'taki katliam soruşturmasında eksik var

AYM, Kulp'ta 1991'de 7 sivilin katledilmesiyle ilgili soruşturmanın eksik yapıldığına ve soruşturmanın yeniden açılmasına karar verdi.

Bingöl'ün Solhan ilçe kırsalındaki Serê Spî bölgesinde şehit düşen 3 PKK gerillasının cenazelerinin Amed'in Kulp ilçesine götürüldüğü sırada, Kulp Tabur Komutanlığı'ndaki askerlerin kitlenin üzerine ateş açması üzerine Mehmet Nasıh Altın, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Mintaş ve Şahin Tekin yaşamını yitirmişti.

AYM KARARI

Anayasa Mahkemesi (AYM), 24 Aralık 1991'de yaşanan olaya ilişkin yeniden soruşturma yürütülmesine karar verdi ve "Soruşturma eksik yürütüldü" dedi. AYM, 37 asker hakkında verilen takipsizlik kararını "soruşturma eksik yapıldı" gerekçesiyle kaldırdı.
Katliam ile ilgili 2005 yılına kadar hiçbir işlem yapılmadığı, Avukat Nahit Eren'in olayda ölen 2 kişi ve yaralanan 1 kişi için yaptığı tazminat başvurusuyla ortaya çıkmıştı.
Avukat Nahit Eren, takipsizlik kararının kaldırılması için Diyarbakır 2'inci Sulh Ceza Hâkimliğine başvurmuş, ret kararı alınca AYM'ye başvuru yapmıştı.