Ayşe Gökkan için 'rehineliğe devam' kararı

Avukatlara saldırı talimatı veren mahkeme başkanı, TJA Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın rehineliğinin devamına karar verdi.

Rehin tutulan Özgür Kadın Hareketi (TJA) Dönem Sözcüsü Ayşe Gökkan'ın, 2 kez "örgüt üyeliği” ve "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılandığı davanın duruşması, Diyarbakır 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Duruşmaya, Gökkan ve avukatları katıldı. Duruşmayı, Gökkan'ın ailesi, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Amed milletvekilleri Semra Güzel ve Dersim Dağ, Rosa Kadın Derneği, TJA aktivistleri, Mezopotamya Kadın Gazeteciler Plaftormu ve kadın aktivistler izledi.

İddialara karşı söz alarak Kürtçe konuşan Gökkan, 7 aydır savunmasız bir şekilde cezaevinde olduğunu belirterek, avukatların iddianameyi cezaevine getirdiğini, fakat cezaevi yönetiminin vermediğini aktardı.

MAHKEME BAŞKANINDAN TEHDİT VE SALDIRI TALİMATI

Mahkeme başkanı, "Ben izin vermeden konuşmayın. Bir daha bir daha söz hakkı vermeden konuşmayın, atarım dışarı. Haddinizi aşmayın" tehdidinde bulundu.

Mahkeme başkanı, yaşananların ardından avukatları dışarı çıkarttı. Mahkeme başkanı, kadın polislere, "Yaka paça dışarı atacaksınız" talimatını verdi.

Mahkeme heyeti, savunma için ek süre talebini de reddetti.

Gökkan, "Annem öldü, sorun çıkarırım diye cenazesine gidemedim. Bu bir zulümdür. İnsan annesini bir kere defneder. Beni bu kadar takip eden polisler, cenaze günü sorun çıkarmamı engellemeliler. Bu yüzden zulüm karşısında boyun eğersem suçlu olurum" dedi.

Gökkan savunmasını sürdürürken, duruşma salonundan su almak için çıkmaya çalışan avukat Özüm Vurgun, mahkeme başkanı tarafından izinsiz ayrılmaması için uyarıldı. Başkan, "Avukat hanım nereye gidiyorsunuz, benden izin almadan" demesi üzerine, yaşanan ilk olaydan sonra duruşma salonuna gelen Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, "Avukatları savunma makamı olarak görmek zorundasınız" demesi üzerine, mahkeme başkanı, Eren'in sözünü kesmeye çalıştı, polislere "Bunları dışarı çıkarın" talimatı verdi. Avukatlardan itiraz gelince, polis Amed Barosu Başkanı Nahit Eren, Baro Yönetim Kurulu Üyesi Mehdi Özdemir'i tartaklayarak dışarı çıkardı. Arbede sırasında polislerden birinin, Eren'e "Terbiyesiz, şerefsiz" diye hakaretlerde bulunduğu duyuldu.

Dışarı çıkarılan avukatlar ve yaşananlara itiraz eden Gökkan'ın akrabaları şiddete uğrarken, Gökkan'ın yeğeni Vedat Gökkan gözaltına alınmaya çalışıldı. Avukat ve milletvekillerinin araya girmesiyle gözaltından vazgeçilmel zorunda kalındı.

Yaşananlar üzerine Ayşe’nin ablası Mihrican Gökkan, fenalık geçirerek hastaneye kaldırıldı.

Yaşanan arbededen sonra izleyiciler adliyenin dışına alınarak, sadece Gökkan'ın avukatları duruşmaya alındı.

TALEPLER REDDEDİLDİ, DURUŞMA ERTELENDİ

Gökkan'ın avukatı Muharrem Şahin, yaşananlardan dolayı savunma yapmayacaklarını, duruşmanın ertelenmesini istedi. Mahkeme talebi reddetti.

Mahkeme, reddi hakim talebinin süresinde yapılmadığı savunarak, talebi reddetti.

Mahkeme, duruşmada yaşananlara ilişkin düzenlenen tutanağa göre Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunmasına, Gökkan'ın tutukluluk halinin devamına, reddi hakim talebi kararının kesinleşmesinin beklenmesine karar vererek, duruşmayı 13 Ekim'e erteledi.