Bağdat’ta “Başarılı Bir Kürt-Arap Diyaloğuna Doğru” konferansı

Bağdat'ta "Başarılı Bir Kürt-Arap Diyaloğuna Doğru” başlıklı konferans yapılıyor.

100’den fazla Iraklı şahsiyetin katılımıyla “Başarılı Bir Kürt-Arap Diyaloğuna Doğru” başlığıyla düzenlenen konferans Bağdat’ta düzenlendi.

 Irak’ta Özgürlük Derneği’nin de (Komeleya Azadi) desteklediği, Demokratik Siyaset ve Düşünce Akademisi öncülüğünde organize edilen, Iraklı Feyli Kürtler, Standar Derneği, Şengal Gençliği İnsani Örgütü ve Avrupa merkezli Dostluk Derneği’nin katılımıyla “Başarılı Bir Kürt-Arap Diyaloğuna Doğru” konferansı başladı.
Konferansa 100’den fazla Iraklı ve Kürdistanlı aydın, yazar, toplum bilimci, akademisyen ve farklı kesimden kişi katıldı.
Konferans Irak milli marşı ve şehitler adına saygı duruşuyla başladı. Saygı duruşunun ardından konferansın amacına ilişkin bir sunum yapıldı.

'KÜRT VE ARAP KARDEŞLİĞİ ÖNEMLİ BİR ADIMDIR'

Arap ve Kürt halklarının “Başarılı Bir Kürt-Arap Diyaloğuna Doğru” ismiyle organize ettiği konferansta ilk konuşmayı Sediye aşireti lideri Şêx Rehim Sedi gerçekleştirdi. Şêx Rehim, arayışların önemine vurgu yaparak şunları belirtti: “Kürt ve Arap kardeşliği çok önemli bir adımdır. Bu konferansı çok önemsiyoruz. Konferansa Iraklı bütün inançlar ve uluslar katılmış. Bu konferansa katılan ulusları ve inançları ayrıştıran bütün zihniyetleri kınıyorum.”
Şêx Rehim, eskiden Irak’ta gerçekleşen suçların sebebinin milliyetçilik, mezhepçilik ve şovenizmden kaynaklandığını belirterek, "Eskiden işlenen suçları kınıyoruz. Şimdi birlikte yaşamayı başarma zamanı. Hiçbir ulusun bunun dışında tutulmaması ve hiçbir ulusa da ayrıcalık tanınmaması gerekiyor" dedi.

'SIRA ARTIK PRATİKTE'

Şêx Rehim, konuşmasının bir bölümünde sıranın artık pratiğe geldiğini söyledi. Şêx Rehim, “Artık konuşmak yerine, Iraklı halkların ortak yaşamı için pratik adımlar atmanın zamanı gelmiştir. Halkın, kendi haklarını samimice savunacak olanları öncüsü yapması gerekiyor. Bu iş ve dış düşmanlara karşı yegane silahımızdır. Bu durum bizi, adı demokrasi olan önemli bir amaca taşıyacaktır. Iraklı gençlerin de başarılı bir Irak için öncülük etmesi gerekiyor” dedi.
Şêx Rehim’in ardından Standar Derneği adına Reid Rifat,  Feyli Kürtleri temsil eden Komeleya Azadi (Özgürlük Derneği) adına Mahir Feyli, Demokratik Siyaset ve Düşünce Akademisi adına Dr. Hekim Abdulkerim, Şengal Gençliği İnsani Örgütü adına Şemse Necar konuşmalar gerçekleştirdi.
Tüm konuşmaların ortak noktası halkların ortak yaşamı ve demokratik toplumun önemi oldu.
Irak’taki Kürt-Arap diyaloğunda özellikle şu hususlar öne çıktı:
“Ortadoğu ve Irak’a yönelik geliştirilen bütün komploların durması gerekiyor. Aramızda diyalog ve alışveriş oluşursa, milliyetçilik kabul görülmeyecektir. Bu konferansın amacı Iraklı halkların barışta ve demokraside ısrarcı olmasıdır.”
Konferans, konuşmalar ve sunumlarla devam ediyor. Konferansın sonunda sonuç bildirgesi basın açıklamasıyla kamuoyuna duyurulacak.