Bağlar ve Tekman’da YSK kararı protesto edildi

YSK’nin seçilmiş belediye eşbaşkanlarına “KHK’li” oldukları gerekçesiyle mazbatalarını vermeyi reddetmesi, Amed’in Bağlar ilçesi ve Erzurum’un Tekman ilçesinde protesto edildi.

HDP Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen belediye eşbaşkanlarına mazbata verilmemesi kararına karşı protesto eylemleri düzenledi.

Bağlar’da YSK kararı ardından belediye binasını abluka altına alan polisler, HDP’nin Bağlar Belediyesi Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt ile partinin milletvekilleri, üye ve yöneticilerinin geçişine izin vermedi.

Belediye girişine ulaşmayı başaran partililer ile polisler arasında tartışmalar yaşandı. YSK kararını protesto eden partililer, polis engellemesine rağmen burada açıklama yaptı.

KHK’li olduğu gerekçesiyle adaylığı düşürülen HDP’nin Bağlar Belediyesi Eşbaşkan Zeyyat Ceylan, 19 Şubat’ta yaptıkları aday başvurusunu hatırlattı. Ceylan, YSK’nin 3 Mart’a kadar adaylar hakkında araştırma yaptığını; ancak kendileri hakkında aday olmalarının önünde engel olmadığını ve seçimlere katılabilme ehliyeti aldıklarını sözlerine ekledi.

Ceylan, 31 Mart’ta yüzde 71 oy oranı ile birinci parti olarak seçim yarışını kazandıklarını vurgulayarak, “Günlerce mazbatalar verilmedi. 4 Nisan’da Doğanşehir muhtar örneği kamuoyu ile paylaşıldı. Bunun bir ön hazırlık olduğuna dair tespit yaptık. Son olarak Adana Kozan’da benzer bir durum ve Muş’un bir beldesi CHP’den alınarak HDP’ye verilmek istendi. Her iki durumda planlı programlı bir hazırlandığın olduğuna inanıyoruz” şeklinde konuştu.

Süreci bozan tarafın YSK olduğunu söyleyen Ceylan, “Bu bir tuzaktır ve bu tuzağı hazırlayan YSK’nın kendisidir. Elbette siyasal iktidarın baskısı vardır. Ama bu kadar aşikar ve açık bir hukuk ihlalini hiç kimse YSK’dan beklemiyordu. Birinci hukuk ihlali KHK’lilerin mazbata alamamasıdır. İkinci hukuk ihlali ise mazbatanın kime verilmesiyle ilgilidir” ifadelerini kullandı.

Alınan kararın “kayyum atamak” olduğunu belirten Ceylan, “Halkımız da kendi iradesine sahip çıkacaktır. Hukuki haklarımızı da kullanacağız” diye ekledi.

Erzurum’un Tekman ilçesinde de YSK kararı protesto edildi. HDP Tekman Belediyesi Eşbaşkanı Muzahit Karakuş’un da KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatasının AKP'li adaya verilmesine tepki gösterildi. Tekman Belediyesi önünde yapılan oturma eyleminde açıklamayı HDP Muş Milletvekili Mensur Işık yaptı.

Işık, şu ifadeleri kullandı: “Seçim sonrası Tekman halkı kendi iradesini ortaya çıkardı. Partimizin adaylarına oy verdi ve belediyeyi kazandık. Akabinde buna hazmedemeyenler itiraz etti ve bizi oyalamaya çalıştılar. Tüm oylar tekrardan sayıldı ve sayım sonunda yine biz kazandık. Bununla yetinmeyen AKP, YSK’yı adeta kendi kurumu haline getirmiştir, kendi hukuk komisyonu gibi çalıştırıyor. YSK ki 11 üyeden ve yüksek yargıçlardan oluşan bir kurum. Seçimi düzenleyen, denetleyen başvurucuların aday olabileceğine karar veren bir merci. Bize ve partimize kendisine göre bir tuzak kurdu. Maalesef seçimi biz kazandıktan sonra AKP, YSK eliyle aldığımız belediyelere kayyum atadı.”

Açıklamanın ardından HDP’liler belediye önünde oturma eylemine başladı.