Bakanlık ‘bal gibi yalan’ söyledi

Bakanlık ‘bal gibi yalan’ söyledi

Adalet Bakanlıðı, cezaevlerindeki açlık grevleriyle ilgili yaptıðı açıklamada 52.gününe giren açlık grevinde saðlık durumu kritik olan tutsaðın olmadıðını söyledi. Eylemcilere tuz bal ve şeker veriliyor dedi. Bakanlıðı cezaevlerine giden insan hakları ve hukukçuların raporları yalanlıyor.

Adalet Bakanlıðı, cezaevinde açlık grevi eylemi yapan PKK'li ve PAJK'lı tutsakların saðlık durumuna ilişkin açıklama yaptı. 67 cezaevinde 682 kişinin açlık grevinde olduðunun belirtildiði açıklamada, açlık grevi yapan tutsaklar arasında saðlık durumu kritik olan tutsaðın bulunmadıðı ileri sürüldü. Açıklamada, açlık grevinde olan tutsakların her gün düzenli olarak doktor tarafında kontrol edildiði belirtilerek, tutsakların, "açlık grevine başlamadan önce Adalet Bakanlıðına ve Başbakanlıða dilekçe vererek iaşe bedellerinin kendilerine limon, şeker ve su olarak verilmesini istedikleri, ancak bu taleplerinin reddedildiði" açıklamasının ise "gerçek dışı" olduðu iddia edildi. Açıklamada, "Eylemcilere tuz, bal ve şeker veriliyor" denildi.

CEZAEVÝ RAPORLARI BAKANLIÐI YALANLIYOR

Ýnsan hakları örgütleri ve saðlık kurumlarının cezaevlerine ilişkin hazırladıkları raporlar ise kritik eşiði çoktan aşan açlık grevindeki eylemcilerin saðlık durumları ve tutsakların gördüðü kötü muameleyi gözler önüne seriyor.

Aralarında YAKAY-DER, 78'liler Girişimi, ÇHD, MKM, Halkevleri, ÝHD, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının oluşturduðu Cezaevleri Ýzleme Koordinasyonu’nun hazırladıðı rapor, tutsaklara işkence ve kötü muamelede bulunulduðunu ortaya koydu.

Raporda Silivri ve Tekirdað gibi cezaevlerinde açlık grevine giren tutsakların en fazla 3 kere doktor muayenesine çıkarıldıðını ve rutin muayenelerinin yapılmadıðı kaydedildi.

23 Ekim'de avukatlar Gülizar Tuncer, Sinan Zincir, Ferat Çaðıl, Ramazan Demir, Şefik Çelik ve Ruhşen Mahmutoðlu, Tekirdað 1 ve 2 Nolu F Tipi Cezaevi, Edirne F Tipi Cezaevi ve Gebze Kadın Tutukevi'nde açlık grevinde bulunan tutsaklarla görüşerek bu tutsaklara ilişkin izlenim raporu hazırladı.

Tutsakların B1 vitamini ve sıvı ihtiyacı karşılanmıyor. Eylemlerinden vazgeçirmek için zorla psikolog görüşü yaptırılıyor. ‘Tedavi kabul etmiyorlar’ denilerek tansiyon ve nabız ölçümleri yapılmıyor. Ýlk grupta açlık grevine giren tutsaklardan Mazlum Dikmen soyularak darp edildi.

Cezaevinde keyfi arama, çıplak arama, kötü muamele, darp, tutsakların özel eşyalarına el koymaya varan tüm hukuk dışı uygulamalar son dönemde artarak yoðunlaştı. Avukat görüşünden çıkan tutsaklara odalarına götürülürken çıplak arama, darp ve her türlü hukuk dışı uygulama rutin bir hal almış durumda.