Bakırhan: Faşizme karşı ortak mücadele edilmeli

Adana'da “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” kampanyası kapsamında konuşan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, faşizme karşı ortak mücadele çağrısı yaparak, "Kürt meselesi çözülecekse dayanışma ile çözülecek" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan ve HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “HDP’liyiz Her Yerdeyiz” kampanyası kapsamında Şirin Park Otel'de demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileriyle bir araya geldi.Salona,"HDP'liyiz her yerdeyiz! Dayanışmayı büyütüyoruz", "HDP'liyiz her yerdeyiz Faşizme karşı Demokratik Cumhuriyet" ve "HDP umuttur Umudu birlikte büyütüyoruz" pankartları asıldı. Buluşmaya Bakırhan ve Beştaş'ın yanı sıra HDP'li Tülay Hatimoğulları, Fatma Kurtulan ve Kemal Peköz ile HDP MYK ve PM üyeleri ile kentteki demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileri katıldı. Toplantıda sürece ilişkin değerlendirmeler yapıldı.

Açılış konuşmasını yapan HDP Adana İl Eşbaşkanı Gülseren Tural, "En geniş demokrasi ittifakını inşa etmek, çözüm yollarını birlikte aramak için bu toplantıları gerçekleştiriyoruz" dedi.

Daha sonra söz alan HDP Eşbaşkan Yardımcısı Tuncer Bakırhan, güçlü bir demokrasi ittifakını tartışmak üzere bir araya geldiklerini dile getirdi. 

Toplumun büyük çoğunluğunu dikkate almayan, ekonomik ve demokrasi sorunları, KHK'lilerin sorunları, Kürt sorunu ile ilgilenmeyen bir iktidarla karşı karşıya olduklarını anlatan Bakırhan, "Her gün intiharlar oluyor. Türkiye'deki yoksulluğu önleme olanaklarımız yetmiyor. Elimizdeki tek araç mücadele etmek" ifadelerini kullandı. Yerel seçimleri değerlendiren Bakırhan, "Seçimler bize faşizan iktidarın aslında  güçlü olmadığını gösterdi. Türkiye'de en geniş demokrasi güçleri nasıl bir araya gelir, hangi ilkeler etrafında buluşabiliriz. Bunu tartışıyoruz. Kürt meselesi çözülecekse dayanışma ile çözülecek. Darbe günlerini aratır bir süreç yaşıyoruz. Kadınlar katlediliyor, insanlar kaçırılıyor, failleri ortada geziyor. Faşizmi geriletmek için emekçilerin hak taleplerinde, kadınların feryadında bir araya gelmesinin dönüştürücü güç olduğuna inanıyoruz" şeklinde konuştu.

HDP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş ise, geleceği kurma noktasında Adana'daki bileşimin önemli olduğunu ifade ederek, "Gerek ekonomik, gerek siyasal alanda Türkiye çöküyor. Kadın kırımı artıyor, düşünce ve ifade özgürlüğü  engelleniyor, cezaevlerindeki yangın karşısında hukuk uygulanarak tecridin kaldırılması talebiyle 242'inci gündür açlık grevleri var. Buna devlet buna tek bir yanıt vermedi. İnsanlar ekonomik yoksunluktan dolayı ölüyor. İşsizlik ve sayamadığım tüm alanlarda Türkiye en sonlarda. Örneği AİHM ihlal kararlarında en sonlarda" dedi. Tunus'ta Meclise yapılan darbe ile ilgili Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın "Halk iradesine darbe" şeklindeki çıkışını eleştiren Beştaş, "Önceki dönem eşbaşkanlarımız başta yüzlerce arkadaşlarımız rehin, belediyelerimize kayyum atandı. Bunlar Kalın'a göre halkın iradesi değil. Bunların yanında Gobbels mezarında ters takla atıyor" ifadelerini kullandı.

Ülkede hukukun olmadığını söyleyen Beştaş, "Demokratik kurumlar, aktivistler, toplumsal dinamiklerle birlikte bu gidişatı durdurabileceğimize inanıyoruz. Belediye seçimlerinde bir tutum aldık. Ama bir daha mümkün değil. Baskı olmasına rağmen yüzde 12 düzeyindeyiz. Polis, 'HDP flamasını kaldırım. Karayoları kanunu aykırı' diyor. Anayasayı çöpe atmış karayolları kanunu diyor. Böyle bir tabloda HDP'nin önü, demokrasi hak açlığı öyle bir boyutlarda ki bizim sesimizi duyan çok büyük bir kesim var. Televizyonlarda HDP'nin konu olmadığı bir program yok ama hiç birinde HDP'nin ne dediği sorulmuyor. Bu önemli bir nokta. Biz sağdakini soldakine destek atacak bir parti değiliz. Ortak bir seçim olacaksa karar alma sürecinde tabi ki olacağız. Bu irade olmadan olmaz. Bu konuda asgari müşterekler çok önemli. Bizim bileşenlerimiz ve ittifak yaptığımız partiler var. Biz en önemli sorunumuz olarak Kürt sorununu ortaya koyuyoruz. Hala Kürtlerin varlığı bile kabul edilmiyorsa biz nasıl demokratikleşeceğiz? Her bölgeden oy alıyoruz ama aldığımız oyların yüzde 90'ı Kürtlerden geliyor. Bu noktada anadil reddedilecekse, Kürtlerin varlığı kabul edilmeyecekse, kayyum uygulaması devam edecekse biz nasıl ittifak yapalım? Sorunların etrafından dolanan bir siyasi dille nasıl bir ittifak yapılabilir? Biz konuşarak ortak ilkelerin ortaya çıkabileceğini düşünüyoruz. Önemli olan adayların isimleri değil, bizim için hangi ilkeler etrafında bir araya gelineceğidir" diye konuştu.

Bakırhan'ın konuşması ardından demokratik kitle örgütleri ile siyasi parti temsilcileri yaptıkları konuşmalarda çeşitli alanlarda demokrasi güçlerinin bir araya geldiğinde AKP iktidarını gerilettiğine dikkati çekti. Tartışmalarda yerellerde gerçekleştirilen bu birlikteliğin Türkiye genelinde de hayata geçirilebileceğini ifade edildi. TMMOB Adana İKK Sekreteri Ahmet Uncu, iktidarın gittiği yerde savaş çıkaran bir iktidar olduğunu belirterek, asgari ilkelerde birleşerek bu iktidardan kurtulmak gerektiğini söyledi. Adana Tabip Odası Başkanı Selahattin Menteş, tabip odalarının salgının başından beri halkı aydınlatarak salgın konusunda bir mücadele verdiğini aktararak, birlikte mücadele ederek kazanımlar elde edilebileceğini sözlerine ekledi.

Heyetin yarınki programı Adana'nın Ceyhan ve Osmaniye'de halk buluşmaları ile sürecek.