Bakırköy’den binler haykırdı: Onlar bir avuç, biz milyonlarız !

İstanbul Emek ve Demokrasi Güçleri Bakırköy Meydan’ında “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” mitinginde iktidarın sömürü ve rantçı politikalarına karşı tek yürek oldu.

İstanbul Emek ve Barış Demokrasi Güçleri’nin yoksulluk, zam, işsizlik, sömürüye karşı Bakırköy Pazar Meydanı’nda düzenlendiği “İnsanca Yaşamak İstiyoruz” mitingine binler akın etti.

DİSK, KESK, TTB ve çok sayıda siyasi parti ve demokratik kitle örgütünün katımıyla gerçekleşen mitinge, HDP Milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersoy, Musa Piroğlu destek verdi.

Dikilitaş’ta toplanan binler kortej halinde Pazar meydanına yürüdü. Rengarenk kortejlerde “Ölmek istemiyoruz” sloganıyla katılan kadınlar da yer aldı.

En coşkulu kortejler arasında HDP ve HDK kortejleri dikkat çekti. HDP kortejlerinde siyasi soykırımı operasyonlarına, kayyum gaspına ve Rojava’ya yönelik saldırılara karşı büyük öfke vardı; kitle sık sık, “Kayyumlar gidecek biz kalacağız”, “Bijî berxwedana Rojava”, “ Baskılar bizi yıldıramaz”, “ Bijî Serok Apo”, “ Zam, zülüm, işsizlik işte AKP” sloganları atıldı.

Polislerin üç ayrı arama noktası oluşturduğu alanda, binler iktidarın sömürü, rantçı politikalarına karşı tek yürek oldu.

Yürüyüşte “İnsan onuruna yakışır ücretle çalışma koşulları istiyoruz”, “Yoksulluk ve sefalete teslim olmayacağız”, “Güvenceli iş güvenli yaşam”, “Halk için bütçe demokratik Türkiye” ve “Yoksulluğa, işsizliğe, güvensizleşmeye, krize karşı birlikte mücadele”, “Savaşa değil eğitime bütçe”, “İş cinayetleri son bulsun”, “EYT yasası çıkarılsın” ve “Sömürüsüz, saraysız, kayyumsuz, hür ve eşit bir Türkiye istiyoruz” yazılı pankart ve dövizler taşındı.

Binler sık sık, “Savaşa değil emekçiye bütçe”, “İnsanca yaşam istiyoruz”, “Mezarda emekli olmayacağız”, “İnsanca ücret vergide adalet”, “Krizin yükü patronlara”, “Emek Onur Adalet”, “Köle değil işçiyiz”, “İş cinayetleri son bulsun”, “Siyasi tutsaklar onurumuzdur”, “Kayyum politikaları son bulsun” sloganlarını attı.

BİR GENÇ GÖZALTINA ALINDI

Miting alanına girişte polis HDP’li gençlerin taşıdığı, “ Sömürüye karşı birleşelim faşizmi yenelim” yazılı pankartı alana sokmak istememesi üzerine gerginlik yaşandı. Polis Sabri Işık adlı genci gözaltına aldı.

ONLAR BİR AVUÇ BİZ MİYONLARIZ

Miting, demokrasi ve özgürlük mücadelesinde yaşamını yitirenler için yapılan bir dakikalık saygı duruşuyla başladı. İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri adına ortak açıklamayı Özlem Talu ve Özkan Öztürk yaptı.

Son iki yılda elektrik fiyatlarının yüzde 72, doğalgaz fiyatları yüzde 60 arttığı hatırlatılan açıklamada, "Çarşı, pazar el yakıyor. Nüfusun yüzde 1’lik kesimi ulusal servetin yüzde 54’ünü elinde tutuyor, gelir vergisinin ise yüzde 92’sini emekçiler ödüyor" denildi.

Asgari ücret görüşmelerine değinildiği açıklamada, şunlar ifade edildi: "Bizi gene 'açlık ücretine mahkûm etmek istiyorlar. 2020 bütçesi Plan ve Bütçe Komisyonunda kabul edildi. Emekçilerin payına gene yoksulluk ve sefalet düştü. Kasım 2019 itibarıyla 7 milyon 305 bin insanımız işsiz. 2 milyon kadın işsiz. 3,5 milyon genç ne eğitimde, ne de istihdamda. Eğitimde kalitesizlik, gençliğe geleceksizlik devam ediyor. Hız kesmeden devam eden konkordatolar, iflaslar, küçülme kararları ile binlerce işçi ve ailesi açlığa mahkûm. Art arda gelen zamlar, büyüyen vergiler, küçülen maaşlar ve işsizlikle, borç batağında çırpınan milyonlarca emekçi açlığa mahkûm. Bir gece hiçbir yargı kararına dayanmadan çıkartılan haksız, hukuksuz KHK'larla ihraç edilen kamu emekçileri ve aileleri açlığa mahkûm.

Emeğiyle geçinen geniş halk kesimleri için hayat her geçen gün zorlaşıyor, insanlarımız geçim zorluğu nedeniyle evine ekmek götüremiyor. İktidarda olanlar ise hayali 'Yeni Ekonomik Program'lar açıklıyor, hiçbir zaman tutmayacak enflasyon, büyüme hedefleri rakamlarına inanmamızı bekliyorlar. Yarattıkları siyasi ve ekonomik krizlere bahaneler uyduruyor; 'darbe girişimi var' diyorlar, 'savaş var' diyorlar, Kürt sorununa barışçıl çözüm isteyenlerin seslerini susturuyorlar, savaş ve barış sözcüklerini dahi yasaklıyorlar.

Seçme, seçilme hakkını, seçmen iradesini yok sayıyor; sandıkta kaybettikleri seçimleri YSK darbesiyle kazanmaya çalışıyor, halkın büyük çoğunluğunun oylarıyla seçilmiş belediye başkanlarını görevden alıyor, yerlerine kendi memurlarını kayyum olarak atıyorlar. Onlar bir avuç, biz milyonlarız. Bizim gücümüz birliğimizdedir.”

Miting, Grup Vardiya’nın seslendirdiği devrim şarkılarla sona erdi.