Baluken, Dilşah Sönmez’in durumunu sağlık bakanlığına sordu

Baluken, Dilşah Sönmez’in durumunu sağlık bakanlığına sordu

BDP Grup Başkanvekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, İzmir Bornova Diş ve Ağız Sağlığı Polikliniği'nde Türkçe bilmediği için muayene edilmeyen Dilşah Sönmez'in durumunu Sağlık Bakanı'na sordu. 

BDP Grup Başkan Vekili ve Bingöl Milletvekili İdris Baluken, Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından cevaplandırılması talebiyle Meclis Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Önergede bölgede yaşanan çatışmalı süreç nedeniyle 10 yıl önce Muş'un Malazgirt ilçesinden İzmir'e göç edilmeye zorlanan Dilşah Sönmez'in 13 Haziran Pazar günü diş tedavisi için Bornova Diş ve Ağız Sağlığı Polikliniği'ne gittiği hatırlatılarak, "Hastane doktorlarından Behiye Meysun Karaüzüm tarafından Türkçe bilmediği için tedavi edilmemiştir. Doktor '10 yıldır buradasın Türkçe öğrenmemişsin. Dişlerini muayene etmeyi biliyorsun, ama Türkçe bilmiyorsun' ifadeleri ile hakaret etmeye çalışmıştır. Bu yaşananlar üzerine Sönmez ailesi, Bornova Diş ve Ağız Sağlığı Polikliniği'ne şikayet dilekçesi vererek, sorumlu doktorun açığa alınmasını istemiş, verilen dilekçenin ardından söz konusu hastane kendilerine ulaşarak 'Gelin bunu aramızda halledelim. Basın duymadan görüşelim' demiştir" denildi.
Baluken, konuya ilişkin Müezzinoğlu'nun şu soruları yanıtlamasını istedi: "Söz konusu doktor hakkında idari veya adli soruşturma başlatılmış mıdır? Soruşturma başlatıldı ise ne aşamadadır? Geçmiş zamanlarda da bu tarz çok fazla olay yaşandığı bilinmektedir. Söz konusu ırkçı, ayrımcı uygulamaya sebep olan anlayışın düzeltilmesine yönelik Bakanlığınız tarafından çalışmalar yapılmakta mıdır? Dilşah Sönmez'in şikâyeti üzerine kendisini arayarak olayın üstünü örtmeye çalışan görevliler hakkında soruşturma açılmış mıdır? Açılmışsa ne aşamadadır? Anadilde sağlık hakkı vazgeçilmez bir yaşam hakkı olarak uzun süreden beri halkımızın gündeminde bulunmaktadır. Benzer olayların sıkça yaşandığı göz önünde bulundurulduğunda, anadilde sağlık hizmetleri verilmesi talebinin yerine getirilmesi için Bakanlığınızca başlatılmış bir çalışma var mıdır? Irkçılık ve ayrımcılığın bir örneği olarak Sağlık alanında yaşanan bu olayın çeşitli şekillerde ve zamanlarda yaşandığı bilinmektedir. Bu ırkçılık ve ayrımcılığın toplumsal yaşamdan dışlanması amacıyla başta Kürtler olmak üzere etnik ve dinsel farklılıkların haklarının tanınması üzerinden hükümet olarak bir çalışmanız var mıdır? Varsa bu çalışmalar nelerdir?"