Bandırma’da tutsaklara tedavi yok, Menemen’de ‘bodrum’ dayatması

Kür Halk Önderi Abdullah Öcalan üzerindeki tecride karşı Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde uzun süre açlık grevi yapan tutsaklar, grevin sona ermesi ardından halen hastanelere sevk edilmedi. Bazı tutsakların kan kustuğu bildiriliyor.

Bir çok cezaevinde, açlık grevcisi tutsakların hastane sevkleri gerçekleşmedi. Bu cezaevlerinden biri Bandırma 1 Nolu T Tipi Cezaevi.

Cezaevindeki tutsaklar, grevin sona erdiği 26 Mayıs’tan bu yana hastaneye götürülmediklerini bildirdi.

3 yıldır bu cezaevinde tutuklu bulunan ve 97 gün açlık grevinde kalan Ömer Dorudemir (22), ailesi ile yaptığı haftalık telefon görüşmesinde cezaevindeki hak ihlallerini anlattı.

Dorudemir, 2014 yılında henüz 18 yaşından küçükken Lice'de gerçekleşen askeri operasyonların durdurulması için sivillerin yaptığı bir eylem sırasında asker kurşunlarının hedefi olmuştu.

Dorudemir, omurilik kemiğinde bir kurşun olması ve hasta tutsak listesinde yer almasına rağmen açlık grevine katılmıştı.

Eylemlerinin zaferle sonuçlandığını söyleyen Dordemir, ancak eylemlerini sonlandırmaları sonrası hastaneye sevkleri yapılmadığı bildirdi.

Siyasi tutsak Dorukdemir, 1140 gün açlık grevinde kalıp, hâlâ tedavisi yapılmayan arkadaşları bulunmasının yanı sıra aralarında kan kusan arkadaşları olduğunu söyledi.

Dorukdemir, eylem sonrası tutukluların bir an önce hastane sevklerinin yapılması ve gerekli tedavilerin uygulanması için avukatların ve ilgili kurumların kendilerini ziyaret edip, harekete geçmesi çağrısında bulundu.

HASTANENİN BODRUM KATINDA TEDAVİ DAYATMASI

Tutsakların maruz kaldığı onur kırıcı yaklaşımlardan biri ise Menemen T Tipi Cezaevi'nde yaşandı. Bu cezaevinde açlık grevi yapan tutsakların Menemen Devlet Hastanesi’nin bodrum katında tedavi edilmek istendikleri için müdahaleyi reddettikleri öğrenildi.

Siyasi tutsak Yiğit Üste'nin (18) görüşüne giden annesi Songül Üste, tutsakların maruz kaldıkları uygulamaları paylaştı.

Anne Üste, oğlu ve 6 arkadaşının eylemlerini bitirmelerinin ardından 27 Mayıs’ta Menemen Devlet Hastanesi’ne kaldırıldığını ifade etti.

Ancak tutsakların hastanenin bodurum katına götürülerek, burada tedavi edilmek istendiğini aktaran anne Üste, söz konusu bu yerin su içerisinde bulunup, lavaboların aşırı kirli olmasından kaynaklı oğlu ve diğer tutsakların enfeksiyon riskine karşı tıbbi müdahaleyi reddettiklerini belirtti. Anne Üste, tutsakların tedavilerine cezaevinde devam etmek istediklerini sözlerine ekledi.