Barış Mitingi’ne saldırı: Gözaltılar var-YENİLENDİ

İstanbul Bakırköy’deki “Barış Mitingi”nin yasaklanmasını Taksim’de protesto eden demokratik kitle örgütlerine polis saldırdı, çok sayıda kişiyi gözaltına aldı.

İstanbul Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri, 1 Eylül Dünya Barış Günü dolayısıyla Bakırköy Pazar Alanı'nda gerçekleştirmeyi planladıkları “Barış Mitingi”nin yasaklanmasını protesto etmek için Taksim’de bulunan Tünel Meydanı’nda bir araya gelerek açıklama yapmak istedi. Açıklamadan saatler önce Taksim Tünel ve etrafını ablukaya alan polisler, geliş gidişleri de sınırlandırdı. 

Tünele gelen Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Musa Piroğlu ve haber takibi yapan gazeteciler polisler tarafından ablukaya alındı. Ablukaya rağmen Piroğlu, sık sık "Faşizme karşı omuz omuza", "Biji biratiya gelan" sloganları attı. Açıklamanın başlamasına 15 dakika kala bayraklarla alana gelen Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) Şişli Şube Eşbaşkanı Abuzer Aslan ve yanındaki bir kişi gözaltına alındı.

POLİS KİTLEYE SALDIRDI

Polisin tüm engellemelerine rağmen İstanbul Barosu’nun bulunduğu sokakta bir araya kitle, İstiklal Caddesi’ne çıkarak Tünel’e doğru yürüdü. “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganı ile yürüyen kitlenin önünü Tünel Meydanı’nda polisler tarafından kesildi. Kitlenin bekleyişi devam ediyor. 

Öte yandan açıklamanın yapılmasına saatler kala HDP İstanbul İl Örgütü polis tarafından ablukaya alındı. HDP İl Eşbaşkanları Erdal Avcı ve Elif Bulut, HDP PM ve MYK üyeleri, MATUHAY-DER Eşbaşkanı Nesim Özkan, TJA aktivistleri ve parti yöneticilerinin il binasından çıkışına izin verilmedi. Ablukaya dair resmi kararı görmek istediğini ifade eden HDP il Eşbaşkanı Erdal Avcı'ya polis amiri yazılı değil sözlü talimatın olduğunu ifade etmesi ise dikkat çekti. Partililerin tüm ısrarlarına rağmen giriş çıkışlar izin vermedi.

Engellemeler rağmen Tünel’e çıkan kitleye, polis saldırdı.

KATIRCIOĞLU: YÖNETİLEMEME DURUMUNUN EN DÜŞÜK SEVİYESİ

Bu keyfi uygulamayı protesto eden milletvekilleri adına söz alan HDP Milletvekili Erol Katırcıoğlu, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nün tüm dünyada barışı isteyen barışın bayrağını yükseltmek isteyenlerin kutladığı bir gün olduğunu hatırlatarak sözlerine başladı.

Barış gününü, Emek, Barış ve Demokrasi Güçleri ile 5 Eylül’de Bakırköy Halk Pazarı’nda yapmayı planladıkları bir mitingle taçlandırmak istedikleri ifade eden Katırcıoğlu, ancak başvurularına İstanbul Valiliği tarafından olumlu yanıt verilmesine rağmen kaymakam tarafından izninin kaldırıldığına dikkat çekti.

Bu keyfi yasağı yasağa karşı bugün Taksim Tünel Meydanı’nda yapmak istenilen açıklamaya yapılan polis saldırısına tepki gösteren Katırcıoğlu, “ Gerçekten kolluk kuvveti, polis teşkilatı nasıl bir emir aldıysa kaba ve çirkin şekilde bize müdahale ettiler. Bu, Türkiye’nin yönetilememe durumunun en düşük seviyesidir. Polis böyle davranamaz; biz milletvekilleri ve dokunulmazlıklarımız var, ona rağmen bize dokunma cüreti gösterdiler. Biz haklıyız. Türkiye’de barışı talep eden siyasi partiyiz” dedi.

‘TÜRKİYE BARIŞLA YOLUNU AÇAR’

Konuşması esnasında polislerin güldüğünü fark eden Katırcıoğlu, “ Oradaki polis arkadaşlar gülüyor siz gülmeye devam edin. Ama göreceksiniz hepinizin yaptığı kanunlar önünde hesapları sorulacak. Burada kim taş attı, küfür söyledi. Barış diyoruz Türkiye barışla yolunu açar” diye konuştu.

GÜLÜM: GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm ise, savaş yanlılarına cevaplarının barış olacağını vurgulayarak, “ Ne gözaltılarınız, ne tutuklamalarınız, ne yasaklarınız, bizi barış mücadelesinden geri adım attırmayacak. Bu ülkenin aydınlık günleri için, demokrasi, adalet, özgürlük için, Kürt sorununda demokratik çözüm için mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.