Barış ve Demokrasi Konferansı Brüksel’de toplandı

Barış ve Demokrasi Konferansı Brüksel’de toplandı

Belçika’nın başkenti Brüksel’de düzenlenen Halkların Barış ve Demokrasi Konferansı açılış konuşması ve sunumlarla başladı. 

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın önerisi üzerine Ankara ve Amed’de gerçekleşen konferansların ardından, üçüncü konferans Avrupa’nın başkenti olarak da anılan Brüksel’de düzenlendi.

Çağrıcıları arasında Avrupa Kürt Dernekleri Konfederasyonu (KON-KURD), Almanya Türkiye İnsan Hakları Derneği (TÜDAY), Çerkezler Derneği, Dersim Ermenileri, Alevi dernekleri, Laz Dilini ve Kültürünü Koruma Derneği, kadın örgütleri, Kongra Gel Başkanı Remzi Kartal ile KCK Yürütme Konseyi üyesi Zübeyir Aydar’ın da bulunduğu konferans, açılış konuşması ve sunumlarla başladı.

Konferansta, Kürt, Türk, Ermeni, Pontus-Rum, Asuri-Süryani, Laz, Çerkez, Arap, Roman gibi halklardan temsilciler ile Alevi, Ezidi, Hristiyan ve İslami organizasyonları yer aldı.  Ayrıca konuklar arasında ön sırada yer alan Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak ve BDP Milletvekili Nazmi Gür dikkat çekti. 

TARİHİ BİR KONFERANS

Divan kurulmadan önce hazırlık komitesi adına bir konuşma yapan KNK Eş Başkanı Nilüfer Koç, komitenin yaklaşık iki aydır yoğun bir çaba sarf ettiğini belirti. “Hiçbir sınır koymadan, sayısı ne kadar olursa olsun, herkesin (…)  özellikle Ortadoğu’da kendi kaderini tayin etmek isteyen herkesin” konferansa gelmesini istediklerini ifade eden Koç, “Biz eleştirileri ile, varlıkları ile tekçi devlet zihniyetine karşı, tüm güçlerle bir araya gelmek istedik” diye ekledi.  “Herkes gelsin dedik” vurgusunu yapan Koç, adeta çalmadık kapı bırakmadıklarını dile getirdi.

“Bu konferansı çok önemli buluyoruz” diyen Koç, burada bulunmalarının nedenleri olduğuna dikkat çekerek, konferansta bu nedenlere değineceklerini söyleyerek, “Bu konferans tarihi bir konferanstır” diye ifade etti.  Koç, “Sürgünde olmamızın nedenleri arasında Avrupa da var” diyerek bu nedenle  Brüksel’deki toplanmalarının önemli olduğunu belirtti.

Bu konuşma ardından cins kotası dikkate alınarak, üç erkek ve iki kadından oluşan divan oluşturuldu. Divanda Rojda Yıldırım, Murat Çakır, Şafak Arabacı, Zeynel Özen, Nuri Karakurt yer aldı.

Divan, bazı hatırlatmalarda bulunurken, kadınlar ve azınlıklar konusunda, pozitif anlamda “bariz bir ayrımcılık yapacağız” diyerek, her iki kesime söz hakkının özellikle verileceğine dikkat çekti.

Divan açılış konuşması ve sunumlarını yapmak üzere Kongra Gel Başkanı Remzi Kartal, KADEP Genel Başkanı Lütfi Baksi, HDK’den Saruhan Oruç ile kısa bir süre önce Ankara’da yapılan 3. Büyük Alevi Kurultayı’na ilişkin sunumunu yapmak üzere Bülent Ant’ı davet etti.

Konferans Kongra-Gel Başkanı Remzi Kartal’ın açılış konuşması ile devam ediyor.  Kartal, neden bu konferansların yapıldığını anlatıyor…