Barış ve Demokrasi Konferansı hazırlık toplantısı gerçekleştirdi

Barış ve Demokrasi Konferansı hazırlık toplantısı gerçekleştirdi

Belçika’nın başkenti Brüksel’de Haziran ayı sonunda gerçekleştirilecek olan Barış ve Demokrasi Konferansı hazırlık komitesi toplanarak, konferansa ilişkin önemli kararlara ulaştı. 320 delegenin katılımın hedeflendiği konferansta, Avrupa’da yaşayan Kürdistan ve Türkiyelilerin sorunları, çözüm önerileri yanısıra, Demokratik Türkiye inşası için temel beklentiler ile sürece katılım ele alınacak.  

Avrupa’daki tüm Kuzey Kürdistan ve Türkiyeli oluşumlar ile önemli şahsiyetlerin katılımının hedeflendiği, Brüksel’de 29-30 Haziran’da gerçekleştirilecek olan Barış ve Demokrasi Konferansı hazırlık çalışmalarına hız verdi. Konferans hazırlık komitesi, 8 Haziran günü gerçekleştirmiş oldukları toplantıda önemli kararlara ulaştıklarını bildirdi.

ANKARA KONFERANSI İZLENİMLERİ AKTARILDI

Buna göre, yoğun bir gündemle gerçekleştirilen toplantıda, konferansı hazırlık komitesini temsilen Ankara’da 25-26 Mayıs’ta gerçekleştirilmiş olan Demokrasi ve Barış Konferansı’na katılan Murat Çakır ile Bakı Selçuk izlenimlerini aktardı.  Kapsayıcı ve bütün inanç ve etnik kimlikler dahil herkesin kendini ifade edebildiği, kadınlara pozitif ayrımcılığın yapıldığı konferansta önemli karar ve sonuçlara ulaşılan ifade edildi.

KONFERANSA 320’E AŞKIN DELEGE KATILACAK

Ardından toplantının esas gündemine geçilerek, ilk olarak katılım kotalarının belirlenmesine gidildi. Toplam olarak 300 ile 320 delegenin katılımın hedeflendiği konferansa, 32 çağrıcı örgüt, kurum, kuruluş ile oluşumun kotası 218 kişi belirlendi.
Konferans çağrıcısı olmayıp da konferansa katılımlarının hedeflendi bazı, örgüt, kurum ve kuruluşlar için ise 1 ile 2 kişiden oluşacak kotalar belirlenirken, CHP, AKP, Milli görüş ve Cemaat gibi yapıların kurumsal olarak değil, süreci destekleyen şahsiyetler düzeyinde davet edilebilecekleri belirtildi.

Avrupa’nın çeşitli ülkelerinde yerel, ulusal ve Avrupa Parlamentosunda 14 Kürdistan ve Türkiyeli parlamenterin de davet edilmelerinin kararlaştırıldığı toplantıda,  kişi düzeyinde yapılmış 25 başvuru da değerlendirilerek, toplamda 45 kişi daha şahsiyet düzeyinde davet edilmeleri kararlaştırıldı.

KATILIMCILAR EN GEÇ 16 HAZİRAN’DA NETLEŞTİRİLECEK

Komite, tüm katılımcıların isim listelerinin en geç 16 Haziran 2013 tarihinde netleştirilerek konferans hazırlık komitesi sekreteryasına gönderilmelerini istedi.

KONFERANS GÜNDEMİ VE NETLEŞEN SUNUMLAR

29-30 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek olan Konferansın gündemi ile netleşen sunumlar ise şöyle:

I. Oturum – Açılış ve Sunumlar

Çağrıcılar Adına Süreç ve Konferans Hakkında sunum: (Kürt Hareketinden bir temsilci)

Ankara Konferansının sonuçları hakkında Sunum: (Ankara Konferans Delegasyonu)

Amed Konferansının sonuçları hakkında Sunum: (Amed Konferans Delegasyonu)

Ankara 3. Büyük Alevi kurultayı sonuçları hakkında Sunum: (AABK)

II – Oturum: Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı Halklar nasıl bir Türkiye istiyor?

Sorun tespiti ve çözüm önerileri

Avrupa’da yaşayan etnik ve inanç kimliklerin sorunları ve önerileri:

Etnik kimliklere ilişkin sunum: (Asuri-Süryaniler)

İnanç kimliklerine ilişkin sunum: (AABK)

Avrupa yaşayan Sürgünlerin nedenleri, sorunları ve geri dönüş projesi: (Sürgün Platformu)

Türk Devletinden kaynaklı Göçmen işçiler sorunu, emek sömürüsü ve öneriler: (AvEG-Kon)

Türk Devletinden kaynaklı Göçmen Kadın ve Gençlerin özgün sorunları ve öneriler: (Avrupa Kürt Kadın Hareketi)

AB ve AB ülkelerinin Türkiye politikaları ile oynadıkları olumsuz rol ve talepler: (Doğan Özgüden)

III – Oturum - Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı Halkların sürece katılım mekanizmaları

Demokratik Geleceğin inşası ve ortak mücadele için örgütlenme biçimine dönük tartışma ve kararlaşma: (Demokratik Güç Birliği Bileşenleri ve isteyen çağrıcılarardan oluşacak ön komisyon)

IV – Oturum – Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı Halkların Demokrasi ve Barış sürecinin inşasında üstlenebilecekleri rol

Demokrasi ve Barış sürecine Avrupa’da yaşayan Türkiye ve Kürdistanlı bütün hakların ve yapıların aktif katılımının sağlanmasına ilişkin tartışma ve öneriler:

Avrupa Kamuoyu ve Siyasetin Demokrasi ve Barış sürecine duyarlı kılınmasına dönük nasıl bir Diplomatik ve lobi çalışmasına ilişkin tartışma ve öneriler (Evrensel Demokratik İlke ve sözleşmelerin Türkiye’ye uyarlanması işin tartışma ve öneriler): (DİDF)

Toplantıda ayrıca konferansın teknik düzenlemeleriyle yapılırken, konferansa kadar iç ve dış kamuoyunu bilgilendirecek basın komitesinin de oluşumuna gidildiği bildirildi.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

Konferans hazırlık komitesi, toplantı sonucunda, sürecin tüm halk, inançlar, emekçiler ve diğer tüm ötekileştirilenlerin lehine sonuçlanması açısından gerçekleştirilecek olan konferansın önemine dikkat çekerek tüm çağrıcı ve konferansa katılacak olan delegeleri büyük bir duyarlılık yaklaşarak güç ve destek olmaya çağırdı.