Barolardan Süleyman Soylu'ya tepki  

Amed Barosu, Süleyman Soylu'nun kendilerini hedef gösteren açıklamasına tepki göstererek, "Korkmuyoruz. Tahir Elç'yi aldığınız yerdeyiz" yanıtını verdi. Mersin ve Adana baroları da, olumsuz her şeyden Soylu'nun sorumlu olacağını kaydettiler.

Suruç'ta AKP'lilerin HDP'lilere dönük saldırısı sonucunda 4 kişi yaşamını yitirmişti.

Baro ve sivil toplum kuruluşları, olayı incelemek için Suruç'a gitmek istedi. Ancak AKP hükûmeti, heyetin ilçeye gitmesine engel oldu.

Hükûmet, baro ve STK'leri engellemekle kalmayıp, hedef göstermeye başladı.

SOYLU HERKESİ 'TERÖRİST' YAPTI!

Türk İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, TRT Haber kanalında katıldığı bir programda, Suruç’ta HDP'lilere dönük yapılan ve hükûmet ile medyası tarafından çarpıtılan saldırıya ilişkin açıklama yaptı. Soylu, Diyarbakır Barosu için, “Çok açık ve net söylüyorum PKK'ya müzahir bir Baro’dur. Bütün eylemlerimizde, olaylarımızda, hukuka dahil olan bütün olaylarımızda PKK sesini çıkarmadığı zaman Diyarbakır Barosu sesini çıkartır" ifadesini kullandı.

AMED BAROSU: KORKMUYORUZ!

Amed Barosu, Soylu'nun açıklamasına tepki göstererek, başkanları Tahir Elçi'nin de alçakça bir suikast sonucu yaşamını yitirdiğini hatırlattı. Baro, Soylu'ya şöyle seslendi:

"Bizleri bu şekilde jitemvari bir tarzla hedef gösterdiğinizin farkındayız. Sevgili Baro Başkanımız Tahir Elçi’yi katleden bu anlayışa karşı bize düşen de onun verdiği bu cevabı sizlere hatırlatmaktır. 'Jitemci ağababalarınız ve generallerinize boyun eğmedim sizden mi korkacağım.'

Biz de korkmuyoruz…

Tahir Elçi’yi aldığınız yerdeyiz…"

MERSİN BAROSU: BİR CİNAYET HÂLÂ AYDINLATILMAMIŞKEN...

Mersin Barosu da, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'nun Diyarbakır Barosu'nu hedef göstermesine tepki göstermek amacıyla Cumhuriyet Meydanı'nda basın açıklaması yaptı. Eyleme baroya kayıtlı birçok avukat katılırken, açıklamayı Mersin Baro Başkanı Avukat Bilgin Yeşilboğaz yaptı.

Yeşilboğaz, şunları kaydetti: "Diyarbakır Baromuzu, terörle ve şiddetle yan yana gösterme çabası, barış ve hukuk ilkeleri adına her türlü güçlüğü göğüsleyen, savunma makamını her zaman onurla temsil eden baromuza, başkan ve yönetim kuruluna ve bütün meslektaşlarımıza yapılan bir hakaret ve bir saldırıdır."

ADANA BAROSU: SOYLU SORUMLU OLUR

Adana Barosu ise yazılı açıklama yaparak Süleyman Soylu’ya tepki gösterdi.

Adana Baro Başkanı Avukat Veli Küçük, Soylu’nun açıklamasının "kin ve nefret suçu" olduğuna dikkat çekerek, "Allah korusun Diyarbakır Baro Başkanı ve yöneticilerinin başına olumsuz bir şey gelirse faili herkes bilecektir" dedi. Küçük, "Ülkemizin haline bakın ki, İçişleri Bakanı bir ilin barosunu, ticaret odasını, sivil toplum kuruluşlarını teröristlikle suçluyor, daha da vahimi o suçladığı baronun önceki başkanı da görevdeyken faili meçhule kurban gitti" diye belirtti.

ENGELLENEN HEYET: HUKUKA BASKI

Öte yandan Suruç’a gitmeleri engellenen Amed'deki insan hakları savunucuları ve hukukçular da, Soylu'nun yaptığı açıklamanın hukuka baskı olduğunu ve olayın güçlü olanın korunduğu bir soruşturmaya evrilmesinden endişe ettiklerini söyledi.

Urfa’ya gitmesi engellenen İHD Amed Şube Başkanı Abdullah Zeytun, Av. Reyhan Yalçındağ Baydemir, Av. Mesut Baştaş, Soylu'nun açıklamasının aynı zamanda hukuka baskı olduğuna, '90'ları hatırlattığına dikkat çekti.