BDP'den yok olan diller için önerge

BDP'den yok olan diller için önerge

BDP Grup Başkanvekili İdris Baluken, Türkiye'de konuşulan diller ile bu dillerin korunup geliştirilmesi için alınacak önlemlerin belirlenmesi amacıyla Meclis araştırması önerdi.

TBMM Başkanlığı'na önerge veren Baluken, anadilin birey için yaşamla bağını kurduğu ilk dil olması bakımından diğer tüm dillerden ayrıldığını belirtti, "Her bir dil Chomsk’nin tanımlaması ile insanın özüdür. Bir dilin yok olması insanın özünden bir parçanın da yok olması anlamanı gelmektedir" dedi.

Uzmanların 2100 yılında bugün konuşulan dillerin yüsde 90-95'inin yok olabileceğine dikkat çektiğini hatırlatan Baluken, şunları kaydetti: "Dünyada dillerin yok olma süreci kapitalizm ve ulus devletlerin tehdidi ile en hızlı seviyesine ulaşmışken, Türkiye'deki halklarda olumsuz etkilendi. Tüm bu olumsuzluklara, asimilasyon, inkar politikalarına rağmen Türkiye hala çok etnisiteli, çok kültürlü ve çok dilli bir ülkedir. KONDA'nın 2010'da yaptığı araştırmaya göre, toplumdaki 18 yaş üstündeki nüfus içinde etnik dağılıma göre, yüzde 76,74'ü Türk, yüzde 14,74'ü Kürt, diğer etnik kökenlerden olanlar da yüzde 8,5 oranında olduğu belirtilmektedir. 1927-1965 yılında yapılan genel nüfus sayımlarında yer alan konuşulan dil istatistikleri sonuçlarına göre Türkiye'de; Türkçe, Kürtçe, Abhazca, Arapça, Arnavutça, Çerkezce, Ermenice, Gürcüce, Kıptice, Lazca, Pomakça, Rumca, Süryanice, Tatarca, İbranice gibi dillerin konuşulmakta olduğu bir gerçektir. Ayrıca UNESCO (2012) Türkiye'de konuşulan 15 dilin yok olma tehdidi ile karşı karşıya olduğunu ve yakın zamanda Kapadokya Yunancası, Mlohso ve Ubıhça’nın yok olduğunu belirtmektedir."

Baluken, Türkiye'de konuşulan her bir dilin bu coğrafyanın zenginliği olduğu ve bunların her birinin korunup geliştirilmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti, "Bu temelde Türkiye'de hangi dillerin konuşulduğu, bu dillerin korunup geliştirilmesi için hangi önlemlerin alınması gerektiğinin belirlenmesi amacıyla meclis araştırması açılması oldukça önemlidir" dedi.