Berlin'den Ankara'ya: Provokasyonlara son ver

Almanya Dışişleri Bakanı Heiko Maas, Doğu Akdeniz'e yeniden keşif gemisi gönderen Türkiye'yi "gerginlik ve provokasyon döngüsüne son vermeye" çağırdı.

Alman Dışişleri Bakanı Maas, Doğu Akdeniz'in en tartışmalı deniz bölgelerinde Türk devletinin yeniden keşif faaliyetlerinde bulunmasının "gerilimi azaltma çabaları için büyük bir aksilik" olacağını belirtti.

Maas, bu salı günü Yunanistan ve Kıbrıs'a ziyarette bulunarak özellikle Ankara ile yaşanan krizi ele alacak. Maas'ın Çarşamba günü Ankara'ya gideceği de iddia ediliyor.

Maas yazılı açıklamasında, "Eğer hükümet, bir çok kez temin ettiği gibi müzakerelerle ilgiliyse Ankara gerilim ve provokasyon döngüsüne son vermeli" dedi.

Mevcut duruma Avrupa Birliği'nin dönem başkanlığını yürüten Almanya, Türkiye'den "Yunanistan ile açılan diyalog penceresinin tek taraflı tedbirler nedeniyle kapanmamasını" istedi

Türk devleti sismik araştırma gemisi Oruç Reis'i savaş gemileriyle birlikte 12 Ekim'de yeniden Yunan adaları açıklarına gönderdiğini duyurmuştu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı Salı günü yaptığı yazılı açıklamada, geminin yeniden gönderilmesinin "bölgede barış ve güvenliğe doğrudan tehdit" oluşturduğunu belirtmişti.

Bu gerilim Perşembe ve Cuma gün Brüksel'de yapılacak Avrupa zirvesinin de gündeminde olacak.

Türk devletinin 10 Ağustos'tan Eylül ortasına kadar Doğu Akdeniz'de sismik araştırma gemisi bulundurması nedeniyle Atina ile Ankara arasında bir boyunda sert bir gerilim yaşanmıştı. Gemi, Türkiye kıyılarına 2 kilometre mesafedeki Yunan adası Kastellorizo (Kızılhisar) açıklarında faaliyet yürütmüştü. Bu alan doğal gaz bakımından potansiyel olarak zengin bir alan olarak değerlendiriliyor.

Geçen ay Atina ile Ankara'nın görüşmeler yapma konusunda anlaşması ile gerilim kısmen düşse de kriz sona ermedi.

Ekim ayı başında düzenlenen Avrupa Birliği zirvesinde Ankara'nın Kıbrıs ve Yunanistan açıklarında enerji keşif faaliyetlerine son vermemesi halinde yaptırım uygulanacağı uyarısı yapıldı.