Beyin kanseri hastasına tek kişilik hücre işkencesi

Beyin kanseri olan PKK’li tutsak Hayati Kaytan, zorla sevk edildiği Sincan F Tipi Cezaevinde tek kişilik hücrede tutuluyor.

Ağırlaştırılmış müebbet hapis mahkumu PKK’li tutsak Hayati Kaytan, 2003 yılında Suriye rejimi tarafından Türkiye’ye teslim edildiği günden bu yana cezaevinde bulunuyor. El ve ayaklarındaki uzuv kayıpları bulunan Kaytan, 2009 yılında beyin tümörü ameliyatı geçirdi. Rahatsızlığı nedeniyle sürekli sara nöbeti riski altında bulunan Kaytan’a Ankara Numune Hastanesi ve Erzurum Adli Tıp Kurumu tek başına cezaevinde kalamaz raporu verdi.

Kaytan geçtiğimiz günlerde Bolu F Tipi Cezaevinden zorla Sincan F Tipi Cezaevine sevk edildi. Sincan F Tipi Cezaevi yönetimi, Kaytan’ı önce tek kişilik hücreye koymak istedi. İtiraz üzerine Ankara Numune Hastanesine sevk edilen Kaytan burada 15 gün boyunca tek kişilik hücrede tutuldu. Heyet tarafından muayene edilen Kaytan daha sonra Sincan’a geri götürüldü.

Cezaevine dönüşünde tek kişilik hücreye konulan Kaytan, görüştüğü yakınlarına ağır koşullarda tutulduğunu anlattı. Gardiyanların her 10 dakikada bir hücresinin kapısına vurduğunu ifade eden Kaytan uyumasına dahi izin verilmediğini ve işkence koşulları altında olduğunu söyledi.

Kaytan’ın yakınları Erzurum Adli Tıp ve Ankara Numune Hastanesinin yüzde 60 özürlü raporlarına rağmen kendisinin tek kişilik hücrede tutulmasının cinayet olduğunu belirtti.

15 yıldır cezaevinde bulunan Kaytan’ın el ve ayaklarında uzuv kaybı bulunuyor. Sara hastası olan Kaytan, beyin tümörünün tekrarlama tehlikesi nedeniyle sürekli tıbbi müşahede altında.