Bilirkişi raporu: Kasten çevre suçu işlendi, Fırat için kimyasal risk var

Çöpler Altın Madeni'nde 13 Şubat'ta meydana gelen ve dokuz işçinin toprak altında kaldığı maden faciasıyla ilgili olarak hazırlanan bilirkişi raporu, Îlîç Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü soruşturma dosyasına girdi.

Erzîngan Îlîç (İliç) ilçesinde yaşanan maden faciasına ilişkin raporda, Anagold Türkiye Müdürü Cengiz Yalçın Demirci ve yetkililerin "kusursuz" bulunduğu iddia edilirken, Kanadalı yetkili Iain Ronald Guille ve mühendislerin olduğu 9 kişi ise "asli kusurlu" olarak değerlendirildi.

Anagold Madencilik firmasının "kasten veya taksirle çevreyi kirletme suçu" işlediği belirtilen raporda, Sabırlı Deresi'ne akan liç yığınının toprak ve yeraltı sularında kirliliğe sebep olabileceği ifade edildi. Bu durumun firma için "asli kusur" teşkil ettiği vurgulandı.

Raporda, siyanürün oluşturabileceği risklerin insan sağlığı üzerinde ciddi etkiler yaratabileceği ve Fırat Havzası'na taşınma riski bulunduğu belirtildi. 

Özellikle, 21 Haziran 2022'de siyanür solüsyonu borularının patlaması sonucunda tonlarca kimyasalın çevreye yayılma riski düşünüldüğünde, bölgede çalışan veya yaşayan kişilerin ağır metal toksisitesi açısından daha fazla risk altında olduğu ifade edildi.

Facianın ardından arama-kurtarma ve yığın liç toprağının taşınma işlemleri devam ederken, Anagold madencilik çalışanlarına 1 Nisan'a kadar idari izin verdiğini duyurdu. Ancak, taşeron şirket Çiftay'ın işçileri halen maskesiz olarak yığın liç sahasında çalışmaya devam ediyor.