Bir Kürt genci Libya’ya gitmeyi reddedince katledildi

Türk işgali altındaki Efrîn’in Mabata ilçesinde, Libya’ya gitmeyi reddeden bir Kürt genci vahşice katledildi.

Suriye-Efrîn İnsan Hakları Örgütü, 18 yaşındaki Mihemed Mistefa Yusif adlı gencin Mabata ilçesine bağlı Mêrkan köyünde evinin önündeki ceviz ağacına asılı halde bulunduğunu bildirdi.

İnsan Hakları Örgütü’ne göre Mihemed Mistefa’nın ailesi, daha önce Türk devletine bağlı Lîwa Semerqend adlı çete grubunun Hec Qasim köyündeki evlerine el koyması nedeniyle Mêrkan köyüne göç etmişti.

Yerel kaynaklar, Kürt genci Mistefa’nın Libya’ya gitmeyi reddettiği için işgalciler tarafından katledildiğini belirtiyor.

Mistefa, Rota köyündeki Ebdo Şêxo adlı çocuk ile birlikte Türk devletinin Libya’daki işgal savaşına katılmayı reddettiği için baskıya maruz kalmıştı.

Türk devleti Libya’da Müslüman Kardeşler denetimindeki Trablus hükümetine destek için Suriye’de özellikle Arap ve Türkmen çete mensuplarını eğiterek, belirli ücretler karşılığında binler halinde gönderdi. Haziran ayında Libya’da Türk destekli çete mensuplarının sayısı 7 bini aşmıştı. Bunların çoğunlukla Türkmen ağırlıklı Sultan Murad ve Süleyman Şah grupları ile Arap ağırlıklı Şam Cephesi bünyesindekilerden oluştuğu belirtiliyor. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi, Haziran ayı başında 3 bin dolayında çete mensubunun da Libya’ya gönderilmek üzere Türkiye’de eğitimden geçirildiklerini belirtmişti. Yine aynı günlerde yapılan bir açıklamada Libya’da ölen Türk çete üyelerinin sayısının 339 olduğu kaydedilmişti.