Cizre başta olmak üzere Kürdistan şehirlerinde yaşanan katliamlara ilişkin raporların ulaştığını hatırlatan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiseri Zeyd Raad El Hüseyin, bölgede inceleme yapılabilmesi için Türk hükümetinin izin vermesi çağrısı yaptı. El Hüseyin, 100’ün üzerinde kişinin yakılarak katledildiği bodrum vahşeti dahil birçok olaya dair kendilerine ulaşan raporların ‘inandırıcı’ olduğunu da söyledi.
Türkiye’nin ‘PKK’ye karşı operasyonlar yapma hakkı olduğunu savunan El Hüseyin, ancak uluslararası hukukta yasaklanmış uygulamalar olduğuna dikkat çekti. BM Yüksek Komiseri, ‘kontr-terörizm’ operasyonlarında aşırı güç kullanımının uluslarararası hukukta yerinin olmadığını vurguladı.
BM’ye Cizre’deki katliamlara ilişkin ulaştırılan raporlara değinen BM Yüksek Komiseri, raporların güvenilir ve inandırıcı olduğunu kaydetti. El Hüseyin, bu raporlarda Cizre’deki sokağa çıkma yasakları esnasında kadın ve çocukların da içerisinde olduğu sivillerin askeri araçlardan açılan ateşlerle vurulduğunun belirtildiğini dile getirdi.
İşkencelere de dikkat çeken El Hüseyin, sağlık personellerinin yaralıların tedavisi sırasında görevlerini yapmalarının engellendiği bilgilerini de paylaştı.
BODRUM VAHŞETİNE İLİŞKİN: EN KAYGI VERİCİ İDDİA
Cizre’deki vahşet bodrumlarında 100’ü aşkın kişinin yakılarak katledilmesine ilişkin raporun da ellerinde olduğunu belirten BM Yüksek Komiseri, bu olayın ‘raporlardaki en tedirgin edici kısım’ olduğunu söyledi. El Hüseyin, bu katliamın sivillerin içerisinde olduğu 3 binanın da güvenlik güçlerince etrafları sarıldığı esnada yapılmış olduğunu hatırlattı.
KARARTMAK SADECE ŞÜPHELERİ DAHA DA ARTTIRIR
Türk hükümetinin bölgede BM yetkililerinin bağımsız inceleme yapmalarına izin vermesini isteyen BM Yüksek Komiseri, bölgedeki yoğun Türk askeri varlığı nedeniyle Kürt kentlerinin tecrit halinde olduğunu söyledi. El Hüseyin, “tüm bu karartmalar sadece bölgede yaşananlarla ilgili şüpheleri arttırır” diye konuştu.