BM: Êzîdîlere saldırılar soykırım teşkil edebilir
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği yayınladığı raporda, insanlık düşmanı grup DAİŞ'in Êzîdîlere yönelik saldırılarının bir soykırım teşkil edebileceğini belirtti.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği yayınladığı raporda, insanlık düşmanı grup DAİŞ'in Êzîdîlere yönelik saldırılarının bir soykırım teşkil edebileceğini belirtti.
Raporda, Haziran 2014'ten bu yana farklı dini ve etnik gruplara yönelik cinayetler, işkenceler, tecavüz ve çocukların silah altına alınması gibi suçlara yer veriliyor.
Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği, bunlardan bazılarının soykırım suçu teşkil edebileceğini ifade etti.
Raporda ortaya konulan tabloya göre Êzîdîlere yönelik saldırılar, DAİŞ'in Êzîdîleri bir grup olarak ortadan kaldırma niyetini gösteriyor.
Soruşturmacılar, "Bu Irak Şam İslam Devleti'nin bir soykırım işlemiş olabileceğini güçlü bir şekilde telkin ediyor" dedi.
Bu rapor, Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Temsilciliği'nin bölgeye gönderdiği soruşturmacıların elde ettiği bilgilerden oluşuyor. Rapor Irak'taki saldırılara tanıklık eden 100'den fazla kişinin tanıklığına dayanıyor.
3 Ağustos 2014'te Şengal'e yönelik başlatılan işgal ve soykırım saldırısında, binlerce insan vahşice katledilirken, binlercesi kaçırıldı. Katledilen, tecavüz edilen ve satılanlar arasında kız çocukları bulunuyor. Çoğunun akıbeti halen bilinmiyor. Saldırı sırasında yüzbinlerce kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.
Soruşturmacılar, raporda yer alan tüm ihlalerin insan hakları ve bu alandaki uluslararası sözleşmelerin ihlali olabileceğini ifade etti.
Raporda, Hıristiyan, Türkmenler, Sabiiler, Mandaikler, Kakailer, Kürt ve Şiiler gibi etnik ve dini gruplara yönelik zalim muamelelere de tepki gösterildi.
Soruşturmacılar, Iraklı güvenlik güçleri ve bağlı milislerin DAİŞ karşıtı operasyonlar sırasında ağır insan hakları ihlallerinde bulunduğuna dair bilgiler elde ettiklerini belirtti. Raporda bu ihlallerin savaş suçu olabileceği ifade edildi.