BM Güvenlik Konseyi Suriye tasarısını kabul etti

BM Güvenlik Konseyi Suriye tasarısını kabul etti

Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinin anlaşmaya vardığı Suriye karar tasarısı BM Güvenlik Konseyi’nde oylandı. Tasarıya tüm üye devletler onay verdi.  2. Cenevre Konferansı’nın ise Kasım ayı ortalarında yapılması planlanıyor.

Tasarı Suriye Rejimi’nin elindeki kimyasal silahların imhasını öngörüyor. Karar ile Suriye’deki kimyasal silahların imhası için gerekli uluslararası destek sağlanmış oldu.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-Mon, tasarıyı ‘tarihi’ olarak nitelendirirken, alınan karar ile Suriye rejiminin elindeki kimyasal silahların toplanarak imha edilmesinin önünü açacağını söyledi.

ABD Başkanı Barack Obama ise, tasarının geçmesinde Suriye’ye yaptıkları ‘inandırıcı’ askeri müdahale tehdidinin payı olduğunu savundu.

Suriye krizini çözmek için düzenlenmesi planlanan 2. Cenevre Konferansı’nın ise Kasım ayı ortalarında yapılması planlanıyor.

Öte yandan, Hollanda’nın Lahey kentinde bulunan Kimyasal Silahların Yasaklarması Örgütü (OPCW) Cuma günü aldığı kararla kimyasal silahların imhası için öngördüğü yol haritasını kabul etti. Buna göre, Suriye’deki kimyasal silahların imhasının 2014 yılı ortasına kadar tamamlanması hedefleniyor. Halen Birleşmiş Milletler denetçileri tarafından yapılan kontroller ise 2 Ekim’den itibaren OPCW denetçileri tarafından yürütülecek.

Suriye rejiminin işbirliği yapmaması halinde ise OPCW konuyu direkt olarak BM Genel Kurulu ve Güvenlik Konseyi’ne götürebilecek.

Güvenlik Konseyi’nde alınacak karar, Suriye’ye yönelik otomatik olarak askeri müdahaleyi öngörmeyecek. Başar El Esad rejiminin zorunluluklarına uymaması halinde ikinci bir karar çıkarılması gerekecek. Bu ikinci aşamada, Moskova ve Pekin yeniden veto koyabilir. Daha önce BM Güvenlik Konseyi’nden geçirilmek istenen üç karar tasarısı da Rusya tarafından veto edilmişti.