Böbreği iflas eden tutsak hücrede tutuluyor

Böbrekleri iflas eden ve yaşamı risk altında olan tutsak Ramazan Durmaz hücrede tutuluyor. İHD, Durmaz'ın böbrek nakli için bir an önce tahliye edilmesini istedi.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, 325’inci haftada Tekirdağ 2 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan hasta tutuklu Ramazan Durmaz’ın durumuna dikkati çekti. İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara şube binasında yapılan basın açıklamasını İHD Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyesi Nuray Çevirmen, okudu. Durmaz’ın 2009 yılında Urfa’nın Suruç ilçesinde yaşanan toplumsal olaylar esnasından başına isabet eden gaz fişeğinden dolayı ağır yaralandığını, daha sonra hastaneye yatırıldığını hatırlatan Çevirmen, Durmaz’ın taburcu olması ardından Dicle Üniversitesinde öğrenci olmasından kaynaklı tedavisine Amed’de devam ettiğini belirtti.

‘NAKİL İÇİN SEVKE İZİN VERİLMEDİ’

Tedavisi devam eden Durmaz’ın 2010 yılında tutuklandığını ifade eden Çevirmen, “Cezaevine girdikten sonra yaşadığı rahatsızlık sonucu her iki böbreği de iflas etmiştir. Haftanın 3 günü diyalize girmek zorunda ve böbrek nakli olması gerekmektedir. Nakil için yapılan muayeneler sonucunda annesinin böbreğinin uyuştuğu tespit edilmiştir. Ailenin maddi durumlarının yetersiz olması, Batman’dan Tekirdağ gibi uzak bir mesafeye gidebilme ve nakil işlemleri için orada kalabilme imkanlarından yoksun olmaları nedeniyle 2017 ve 2018 yılında kendilerine yakın cezaevlerine sevk talep edilmiştir. Ancak yapılan bu sevk talepleri Adalet Bakanlığı tarafından bu nakil işleminin Tekirdağ’da gerçekleşmesinin uygun olduğu gerekçesiyle reddedilmiştir” dedi.

‘YAŞAMI RİSK ALTINDA’

Durmaz’ın durumunun kötüye gittiğini vurgulayan Çevirmen, İstanbul Adli Tıp Kurumu’nun buna rağmen “Cezaevinde kalmasında herhangi bir engel yoktur” raporu verdiğini kaydetti. Durmaz’ın böbreklerinin iflas etmesi ve gaz fişeği nedeniyle başından aldığı darbe sonrasında kafa derisi beyninin görünür vaziyette kaldığını aktaran Çevirmen, tutuklunun bakıma ihtiyacı olmasına rağmen tek kişilik hücreye konulduğun söyledi. Çevirmen, şöyle devam etti: “Kendisinin ve arkadaşlarının, koğuşuna alınması için yapmış olduğu başvurulara cevap verilmemektedir. Gittikçe artan sağlık sorunları, psikolojik sorunlarını da artmış, yaşadığı hastalıklardan dolayı kilo vermiş ve bünyesi de zayıflamıştır. Hastalıkları ile ilgili sağlık raporları ve hastane raporlarına rağmen herhangi bir gelişme olmamış ve ayrıca Kovid-19 virüsünden kaynaklı olarak da yaşamı risk altındadır.”

Durmaz’ın pandemi koşullarında tedavisinin mümkün olmadığını belirten Çevirmen, “Durmaz’ın yaşamı risk altındadır. Bir an önce infazı ertelenmeli ve ailesine yakın bir hastanede böbrek naklinin yapılarak tedavisine dışarıda daha sağlıklı koşullarda devam etmelidir” çağrısında bulundu.