Boğaziçi direnişi birinci yılını doldurdu

Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, Boğaziçi direnişinin birinci yılını doldurması vesilesiyle yaptığı açıklamada, direnişi ikinci yılında selamladı.

Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan kayyım rektör Melih Bulu’ya karşı 4 Ocak 2021 tarihinde direniş başlatılmıştı.

Direnişinin birinci yıldönümünde yazılı bir açıklama yapan Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği, “Boğaziçi Üniversitesi’nde bir yıldır yaşananlar, Türkiye’de üniversitelerin demokratik, özgür ve özerk bilim ve eğitim kurumları olmaktan hızla uzaklaştırılması doğrultusunda bir süredir devam eden sürecin geldiği noktayı temsil ediyor” dedi.

Dernek, “Kayyum rektörler Melih Bulu ve Naci İnci’nin yönetiminde, Boğaziçi Üniversitesi’nin yasal ve seçilmiş kurullarının kararı olmadan fakülteler açılması ve atamalar yapılması; öğretim üyelerinin görevden alınması, çalışanlara ve öğretim elemanlarına soruşturmalar açılması, demokratik haklarını kullanan öğrencilere disiplin soruşturmaları açılması ve bizzat rektörlüğün şikayetiyle öğrencilerin tutuklattırılması, son olarak da 16 akademisyen hakkında yine bizzat rektör tarafından savcılığa şikayette bulunulması bu sürecin köşe taşları oldu” ifadelerini kullandı.

Açıklamada, akademisyenlerin 365 gündür sürdürdüğü mücadelenin özgür ve özerk üniversiteler için verildiği vurgulanarak, “Üniversite Öğretim Üyeleri Derneği olarak, köklü bir kamu yüksek öğretim kurumu ve onu oluşturan ve tanımlayan ilkeler için verilen bu mücadeleyi destekliyoruz. Boğaziçili meslektaşlarımızın direnişini ikinci yılına girerken selamlıyoruz” diye belirtildi.