Boğaziçili öğrenci ve akademisyenlerden direnişi büyütme mesajı

Kayyum rektörü protesto ettikleri için tutsak olan arkadaşlarının duruşması öncesi açıklama yapan Boğaziçililer, direnişi büyütme mesajı verdi.

Boğaziçi Üniversitesi'nin gaspçı kayyum rektörü Naci İnci'nin suç duyurusu ve Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın hedef göstermesi üzerine tutuklanan üniversitenin öğrencileri Ersin Berke Gök ve Caner Perit Özen'in ilk duruşması İstanbul 22. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşma öncesi bir araya gelen üniversite öğrencileri, adliye önünde kitlesel basın açıklaması yaptı. Polis ablukası altında gerçekleşen eyleme yargılanan öğrencilerin aileleri, akademisyenler ve HDP ile CHP milletvekilleri de katıldı.
Boğaziçi öğrencileri adına iki ayrı açıklamanın okuduğu eylemde, sık sık, “Zindanlar yıkılsın, tutsaklara özgürlük”,  Berke ve Perit’e özgürlük”, “Kayyumlar gidecek, biz kalacağız” , “Mücadele umuttur", "Başka bir dünya mümkün” sloganları atıldı.

 'HERKESİN DAVASI'

İlk açıklamayı okuyan Ayliz Onaylı, bugün ikisi tutuklu 12 arkadaşının yargılandığı davanın herkesin davası olduğunu vurgulayarak, “Çünkü kayyumlara karşı verdiğimiz mücadelede sadece onlar değil, onların şahsında Boğaziçi direnişinde verdiğimiz demokrasi mücadelesi de yargılanmak istenmektedir” dedi.
Kayyum rektörlere karşı 1 yıldır direnişi büyütmeye çalıştıklarını ifade eden Onaylı, "Melih Bulu’yu öğrenci dayanışmamız ile gönderdik. İşte bu mücadeleden saçılan iki ateş, Berke ve Perit demokratik üniversite mücadelesinde ne ileride ne de geride, tam yanımızdaydı" dedi.

Onaylı, “Biz korkmuyoruz, çünkü cesaretimizi de meşruiyetimizi de mücadelemizin haklı olmasından ve türlü çabalara rağmen kıramadıkları dayanışmamızdan alıyoruz” diye belirtti.
Mücadeleyi büyütme çağrısı yapan Onaylı, “Kayyumları gönderip üniversitemizi tüm bileşenlerle yeniden inşa etmek, bu kayyum düzenini yıkmak için tüm arkadaşlarımızı mücadeleye çağırıyoruz" vurgusunda bulundu.

'BOĞAZİÇİ’NDE YAŞANANLAR TÜRKİYE DEMOKRASİSİ SORUNU'

Mert Güneş, Boğaziçi’nde yaşananların, Türkiye’deki demokrasi sorununun bir yansıması olduğunu kaydetti. Güneş, “Boğaziçi’nden yükselen mücadelenin, ilerleyen zamanlarda Türkiye’de ortaya çıkabilecek bir halk hareketinin habercisi olabileceği ümidiyle bugüne dek direndik. Siyasal bir kriz içerisinde olan Erdoğan iktidarına karşı dik durmaya, içeriden ve dışarıdan tüm baskılara rağmen yılmadan mücadeleyi sürdürmek için gayret ettik. Bugün geriye dönüp bakarken, yaşananların bu tespitleri doğruladığını görüyoruz” dedi.

 'HDP BELEDİYELERİNE VE BOĞAZİÇİ’NE ATANAN KAYYUMLAR ARASINDA FARK YOK'

HDP belediyelerine atanan kayyumlar ile Boğaziçi’ne atanan rektörler arasında bir fark olmadığını kaydeden Güneş, “Boğaziçi eylemleri nedeniyle tutuklanan arkadaşlarımız ile diğer siyasi tutsaklar da aynı demokrasi sorununun bir sonucu olarak cezaevindeler. HDP eski eş genel başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, makamlarına kayyum atanmış HDP’li belediye başkanları ve sayısız Kürt siyasetçi hiçbir somut delil olmadan yıllardır tutuklular. Çağdaş Hukukçular Derneğinden devrimci avukatlar Barkın Timtik ve Selçuk Kozağaçlı demokrasi mücadelesi verdikleri için tutuklular. Hasta mahpuslar tedavileri geciktirilerek ya da tedavi hakkından mahrum bırakılarak göz göre göre ölüme terk ediliyorlar. Geride bıraktığımız 2021’in son ayında Garibe Gezer, Halil Güneş, Vedat Erkmen, Abdurrezzak Şuyur Türkiye hapishanelerinde hayatlarını kaybettiler. Arkadaşlarımız Berke ve Perit, iktidarın antidemokratik uygulamalarına karşı gösterdikleri cüret yüzünden tam 91 gündür tutsaklar Bugün burada Berke ve Perit için, Selahattin Demirtaş için, Figen Yüksekdağ için, Selçuk Kozağaçlı, Barkın Timtik ve Aysel Tuğluk için, tüm siyasi tutsaklar için özgürlük talebimizi haykırıyoruz” diye konuştu.

PERİT’İN ANNESİ: ÇOCUKLARIMIZI DESTEKLİYORUZ

Boğaziçi Üniversitesi Aile Dayanışması adına açıklamayı okuyan Perit’in nin annesi Canseri Özen, oğlu ve Berke’nin, 6 Ekim 2021’den bu yana kayyum Naci İnci’nin şikayetiyle hukuksuz bir tutuklandıklarını hatırlatarak, “Çocuklarımızın halklı karşı duruşuna, yaratıcı fikirlerle dopdolu barışçıl eylemlerine sonuna kadar destek vereceğiz" dedi.

AKADEMİSYEN SAYSEL: MÜCADELEDEN VAZGEÇMEYECEĞİZ

Boğaziçi Üniversitesi Akademisyenleri adına açıklamayı okuyan Boğaziçi Üniversitesi akademisyenlerinden Ali Kerem Saysel ise "Hem demokratik, özgür, özerk üniversite idealinden hem de öğrencilerimizin, ülkenin gençliğinin geleceğinin ellerinden alınmasına karşı verdiğimiz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz” dedi.
Eylem sloganlar eşliğinde sona erdi. Bekleyiş sürüyor…