Brüksel’de kemer sıkma politikalarına karşı dev gösteri
Brüksel’de kemer sıkma politikalarına karşı dev gösteri
Brüksel’de kemer sıkma politikalarına karşı dev gösteri
Belçika'nın başkenti Brüksel'de 100 bini aşkın kişi sağcı hükümetin kemer sıkma politikalarına karşı sokaklara çıktı.
Üç büyük sendikanın renkleri olan kırmızı, yeşil ve mavi önlüklerle sokaklara çıkan onbinlerce kişi, yeni sağcı hükümetin kemer sıkma tedbirlerini protesto etti.
Sendikacılara göre 120 bin, polise göre 100 bin kişi bu dev gösteriye katıldı. Sendikalar, genel grevin öngörüldüğü 15 Aralık'a kadar baskıyı yüksek tutmak istiyor.
Yürüyüş kortejinde yer alan Sosyalist Parti Brüksel sorumlusu Laurette Onkelinx, büyük şirketler ve sermayedarların dayanışmaya katılmadığını, buna işçilerin ücretleri ve emeklilik maaşının düşürüldüğün tepkisinde bulundu.
Sosyalist Parti'ye göre hükümetin öngördüğü reformların tümü Belçika'ya yıllık olarak 336 bin euroya mal olacak.
Hıristiyan, sosyalist ve liberal sendikalar, hükümetin işverenlere yardım ettiği, çalışanları cezalandırdığı tepkisinde bulunuyor.
Sendikalar hükümetin hayata geçirmeye çalıştığı emeklilik öncesi sistemin sınırlandırılması, sağlık ve sosyal harcama bütçelerinin sınırlandırılmasına karşı çıkıyor.
Hükümet ayrıca mevcut durumda 65 olan emeklilik yaşını 2030'a kadar 67'ye çıkarmayı planlıyor.
Brüksel'deki yürüyüş ardından polis bir çok noktada müdahalelerde bulundu, çatışmalar yaşandı.
Saat 17.00 itibariyle 33 müdahalenin gerçekleştiği, 21 kişinin hastanelere kaldırıldığı bildirildi.
Bunların 12'sinin polis, diğerlerinin eylemci olduğu bilgisi verildi. Hayati tehlikesi olan yaralı olmadığı bildirildi.