Bu savaşın kaybedeni iktidar olacak

Efrîn'e dönük saldırılara tepki gösteren HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, "İşgal girişimlerinin hiçbiri bugüne kadar amacına ulaşmamıştır. Bu savaşın kaybedeni iktidar, kazananı ise Efrîn halkı olacak” dedi.

HDP Muş Milletvekili Ahmet Yıldırım, Türk devletinin Efrîn’e yönelik işgal girişimini ve Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'nun milletvekilliğinin düşürülmesini ajansımıza değerlendirdi. Efrîn’e yönelik saldırıların ne Suriye’ye ne Türkiye’ye ne de Ortadoğu'ya bir fayda sağlamayacağını söyleyen Yıldırım, bu savaşın halklara kötü bir gelecek sunduğunu belirtti.

‘VİCDANDAN YOKSUN BİR SAVAŞ’

Savaşları siyasi rekabet ve birbirine üstünlük sağlama amacı olarak görenlerin tarihte her zaman hezimete uğradığını vurgulayan Yıldırım, "Hiçbir savaşın gerekçeli makul bir amacı olamaz. Efrîn savaşı, tarihe amaçtan, vicdandan ve etikten yoksun bir savaş olarak geçecek" dedi. Savaşların atari oyunu olmadığına dikkat çeken Yıldırım, "Savaşlar kara deliktir, her şeyi yer yutarlar. Savaşlar, insanlık ailesinin en değerlisi olan canı alır. Malı, ahlakı ve vicdani bütün kaynakları alıp süpürürler. Savaş sonrasında ise sadece kaybedilen canlar değildir. Onun ötesinde gelecek kaybedilir, umutlar kaybedilir, halklar arasındaki birliktelik duygusu, bu dönemde belki de en fazla ihtiyaç duyduğumuz birliktelik duygusu kaybedilir" diye konuştu.

‘KAZANAN EFRÎN HALKI OLACAK’

Savaşa karar verenlerin galip olmayacağı bir işgal girişiminde bulunduğunu ifade eden Yıldırım, "Galibiyetten kastedilen, Türkiye’de sağlanmış olan haksız bir iktidarın sürdürülmesi ise bunda Türkiye’yi oluşturan halkların çıkarı yoktur. Çünkü bu savaş çıkmasa bile haksız elde edilmiş bu iktidarın bu ülkeye verebileceği hiçbir şey kalmamışken bu savaşla birlikte kaybedilen değerler daha fazla kalıplaşmaya ve kutuplaşmaya yol açar. Bu savaş ülkenin geleceğine ipotek, ülkeyi daha fazla dışa bağımlı kılma, ülkenin kaynaklarını bir avuç azınlık mutlu olsun diye kullanmaya hizmet eder. Bu yönüyle benzer yapılmış işgal girişimlerinin hiçbiri amacına ulaşmamıştır. Kürt fobisi üzerine şekillenmiş olan bu savaşın kaybedeni iktidar, geride kalan tüm acılara rağmen kazananı ise Efrîn ve Ortadoğu halkları olacak" dedi.

‘ENCU’NUN VEKİLLİĞİ DÜZMECE DOSYALARLA DÜŞÜRÜLDÜ’

HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encu'nun vekilliğinin düşürülmesine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Yıldırım, tepkisini şu şekilde dile getirdi: "Ferhat Encu ismi sembolik bir. Encu, 2011 yılında 34 yakınını kaybetti. Bunların arasında kardeşi, kuzenleri vardı. Bazıları ise, çocukluğundan beri yaşam örgüleri birlikte yoğrulmuş gelecek hayalleri ortaklaşmış olan yakınlarıydı. Roboski bu ülkenin vicdanında açılmış ve kapanmamış bir yaradır. Ferhat Encu'ye karşı bu kadar hukuktan yoksun düzmece dosyalarla cezalar verilip vekilliği düşürülüyor. Ama unutulmamalı ki 34 canını kaybetmiş köyün dosyasına etkin bir soruşturma yürütülmedi, bir gözaltı olmadı, hiçbir yargılama ile karşı karşıya kalmadı. Bu bile bu ülkenin hangi istikamette ilerlediğinin, nasıl bir devlet ve iktidar aklı ile yönetildiğinin çok bariz bir göstergesidir."