Buldan: Cinayetler üst düzeyde görev yapanların bilgisi dahilinde işlendi

Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nın kapanış etkinliğinde konuşan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, “Bu ülkede en üst düzeyde görev yapanlar, Emniyet Genel Müdürlerinin bilgisi dahilinde cinayetler işledi” dedi.

17-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası’nın kapanış etkinliği kapsamında İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, basın açıklaması yaptı. Beyoğlu Kaymakamlığı’nın yasak kararına rağmen dernek binası önünde gerçekleşen açıklamaya Cumartesi Anneleri, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Eşbaşkanı Pervin Buldan,  İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu,  HDP milletvekilleri Züleyha Gülüm, Oya Ersöz, Musa Piroğlu ile Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan katıldı.

‘DOSYALAR KAPATILMAK İSTENİYOR’

İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri,  gözaltında kaybetme suçunun insanlığa karşı suç kapsamında olduğunu belirterek, “Uluslararası hukukta bu şekilde tanımlanmasına rağmen iç hukukta insanlığa karşı suç başlığı altında düzenlenmediği için bugün hala bu suça ilişkin zaman aşımıyla, dosyaların kapatıldığını biliyoruz” şeklinde konuştu. 

Yeleri, “Birleşmiş Milletler Zorla Kaybedilmeye Karşı Herkesin Korunmasına Dair Sözleşmeyi” imzalanması çağrısında bulunduklarını hatırlatarak, “Birleşmiş Milletler Sözleşmesi’nin devlete yüklediği en önemli sorumluluk kaybetme suçunun önlenmesi ve cezasızlık politikasının son bulmasıdır. Buna ilişkin talebimizi bir kere daha buradan dile getiriyoruz. 26 yıldır biz her hafta hakikati dile getiriyoruz ancak dile getirdiğimiz hakikat devlet tarafından kabul edilmediği için failler cezasızlıkla ödüllendiriliyor” ifadelerini kullandı.

‘HİÇBİR DÜŞ GERÇEKLEŞMEDİ’

Ardından söz alan HDP Eşbaşkanı Pervin Buldan, kayıp yakınları olarak 26 yıl boyunca Galatasaray Meydanı’nda adalet çağrısında bulunduklarını belirtti. Yaptıkları çağrılara hiçbir şekilde karşılık verilmediği gibi katliam ve yargısız infazların sistematik bir şekilde sürdürüldüğüne dikkat çeken Buldan, sözlerini şöyle sürdürdü: “O meydanda Berfo Ana vardı, o meydanda baba Ocak vardı, o meydanda şu an aramızda olmayan özellikle ‘bir kemiği bile olsa bize yeter’ diye talepte bulunan  aileler vardı. Ancak hiçbir düş gerçekleşmedi.  O babalar bugün aramızda değiller. Kayıplarını bulamadan çocuklarını öldürülenleri bulamadan bu dünyadan göçüp gittiler. ‘Tuğlayı çekersek duvar yıkılır hepiniz altında kalırız’ diyenler hiçbir zaman suçlarını itiraf etmediler.”

‘CİNAYET VAR, SORUŞTURMA YOK’

Göstermelik de olsa bir yargılama sürecinin başladığını ancak söz konusu yargılama sürecinde hiçbir failin cezalandırılmadığını ve ‘beraat kararları’ ile ödüllendirildiklerine dikkat çeken Buldan, devlet bağlantılı çete yöneticisi Sedat Peker’in itiraflarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Buldan, “Şimdi yeniden itiraflar gelmeye başladı. Son günlerde yapılan itiraflarda bir kez daha görüyoruz ki bu ülkede en üst düzeyde görev yapanlar, Emniyet Genel Müdürlerinin bilgisi dahilinde cinayetler işledi. Ama bu cinayetlerin aydınlatılması için hiçbir savcı ya da bir yargı mercii harekete geçmedi,  herhangi bir soruşturma dahi başlatılmadı” diye belirtti.

“Ülkenin vicdanlı savcılarına sesleniyorum” diyen Buldan, “Bu ülkede vicdanlı savcılar varsa eğer bu cinayetlerin aydınlatılması için acilen harekete geçmesi gerekiyor. Çünkü biz kayıp yakınlarının bu talebi hiçbir zaman bitmeyecek, çünkü biz söz verdik” diye ekledi.

Açıklamanın ardından dağılmak isteyen kitle polisler tarafından ablukaya alınarak, engellendi. Polis ablukasının son bulması üzerine kitle dağıldı.