'Bütün siyasal yapı ve kurumlarımızla Öcalan'ı destekliyoruz'

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, çözüm sürecine ilişkin, "Bütün siyasal yapı ve kurumlarımızla Öcalan'ın ortaya koymuş olduğu tutumun arkasındayız. Bu süreci bir bütün olarak sahiplenme yaklaşımı içerisindeyiz" dedi.

DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, çözüm sürecine ilişkin, "Bütün siyasal yapı ve kurumlarımızla Öcalan'ın ortaya koymuş olduğu tutumun arkasındayız. Bu süreci bir bütün olarak sahiplenme yaklaşımı içerisindeyiz" dedi.

DBP Eş Başkanları Kamuran Yüksek ve Emine Ayna, bölgedeki belediye eşbaşkanları ile bir araya geldi. DBP Amed İl Başkanlığı'da düzenlenen toplantıda, 7 Haziran'da yapılacak olan seçimler ve çözüm süreci tartışıldı. Programda konuşan DBP Eş Genel Başkanı Kamuran Yüksek, çözüm sürecinde artık sorumluğun hükümette olduğunu söyledi. Yüksek, "Eğer 40 yıllık yaşanan savaşın şiddet boyutunun tamamlamasını istiyorsa, artık gözlerin hükümete çevrilmesi gerekiyor. Kürt siyasal hareketi olarak bundan sonra mücadelemizi demokratik yönetmelerle geliştirebileceğimize inanıyoruz. Bu konuda kendimize güveniyoruz" dedi.

İki yıldır devam eden süreçte şiddet ve silahlı yöntemlerin dışında farklı bir mücadele sürdürdüklerini savunan Yüksek, şunları söyledi: "Türkiye'de stratejik bir değişim üzerine süreç tam olarak bina olmadığı için bugüne kadar aksaklıklarla süregeldi. Öcalan son 6 ay içerisinde 2 ana hamle gerçekleştirdi. Birincisi geçtiğimiz aylarda ortaya konulan çözüm taslağıydı. Bu taslağın gerçekleştirilmesi için de zamana ilişkin bir plan belirlendi. Fakat Türkiye'de bu yeterince değerlendirilmedi ve belirtilen takvimlerde beklenen adımlar geciktirildi. Bunun üzerine 28 Şubat'ta Öcalan ikinci hamlesini gerçekleştirdi. Bu, siyasal bir hamledir."

TUTUM VE DAVRANIŞIMIZ NET

Kimileri tarafından süreç karşıtı olarak gösterildiklerine dikkati çeken Yüksek, "Tüm kurum ve yapılarımızla ilişki içindeyiz. Sürece ilişkin tutum ve davranışlarımız net" diye konuştu. "Çok daha dikkatli adımlar atarak bu tür manipülasyonlara zemin sağlamayacak yaklaşımlar sergileyerek süreci yönetmenin önemli olduğunun da farkındayız. Bütün siyasal yapı ve kurumlarımızla Öcalan'ın ortaya koymuş olduğu tutumun arkasındayız. Bu süreci bir bütün olarak sahiplenme yaklaşımı içerisindeyiz" ifadelerini kullanan Yüksek, sürecin devamı için pratik adımların atılmasını beklediklerini kaydetti.

Sürecin Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan'ın ortaya koyduğu niyet doğrultusunda hükümetin de gerekli adımları atması çerçevesinde gerçekleşmesi halinde bundan sonra kendi sorumluluklarının daha fazla olacağını kaydeden Yüksek, "Bu sürecin devamında beklenen, müzakerelerin başlaması için koşulların oluşturulması ve pratik adımların atılmasıdır. Bu çerçevede Newroz öncesi ve sonrası beklentilerimiz var. Hasta tutsak arkadaşlarımız başta olmak üzere izleme kurulu ve Öcalan'ın yanında yer alan sekretaryası için görevlendirmek istediği tutsakların değişimi gibi. Bu konularda gelişmeler olursa, müzakerelere geçilmesinde ilerleme olarak değerlendireceğimiz hususlar oluşmuş olacak" dedi.

Konuşmaların ardından Yüksek, yerel seçimlerde Muş'un Malazgirt ilçesine bağlı Konakkuran Beldesi Belediye Başkanı seçilerek Liberal Demokrat Parti'nin (LDP) Türkiye'deki tek belediye başkanı unvanını elde eden, partisinden Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Ekmeleddin İhsanoğlu'na destek verilmesi nedeniyle 12 Temmuz 2014 tarihinde istifa ederek DBP'ye geçen Bülent Ateş'e rozet taktı.