Can Dündar: Türkiye cezaevlerindeki 33 gazeteci dayanışma bekliyor

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve Can Dündar, İsveç Yayıncılar Birliği tarafından Kültür Evi'nde düzenlenen törende ödüllerini Yayıncılar Birliği'nin başkanı Björn Häger'in elinden aldılar.

İsveç Yayıncılar Birliği'nin 2016 yılı “İfade Özgürlüğü Ödül” töreninde bir konuşma yapan Cumhuriyet Gazetesi genel Yayın Yönetmeni Can Dündar, Türkiye'deki basın ve ifade özgürlüğü ihlallerine dikkat çektikten sonra, cezaevlerinde 33 gazetecinin bulunduğunu hatırlattı ve cezaevlerindeki gazetecilere destek verilmesi gerektiğini söyledi.

İsveç Yayıcılar Birliği, Basın Özgürlüğü günü 3 Mayıs’ta, her yıl Rus gazeteci Anna Politkoskaya anısına verilen ödülün bu yıl “İfade özgürlüğünün yoğun baskı altında bulunduğu bir dönemde onurlu, cesur ve bağımsız gazeteciliği temsil ettikleri” için Can Dündar ve Erdem Gül’e vermeyi kararlaştırmıştı.

Cumhuriyet Gazetesi Ankara Temsilcisi Erdem Gül ve Can Dündar, İsveç Yayıncılar Birliği tarafından Kültür Evi'nde düzenlenen törende ödüllerini Yayıncılar Birliği'nin başkanı Björn Häger'in elinden aldılar.

GAZETENİN SON 40 YILDA 6 YAZARI KATLEDİLDİ

Dündar, ödül töreninde Türkiye'de ifade ve basın özgürlüğü ihlallerini ele alan bir konuşma yaptı. Genel Yönetmenliğini yaptığı Cumhuriyet Gazetesinin Türkiye'nin en eski gazetesi olduğunu, defalarca bombalandığını, sansüre, tehdide uğradığını, kapatıldığını ve son 40 yıl içinde gazetenin 6 yazarının siyasi suikastlar sonucu katledildiğini söyledi.

ULUSLARARASI DAYANIŞMA SAYESİNDE ÖZGÜRÜZ

Aldıkları ödülün aynı zamanda kendilerini hedef gösteren Recep Tayyip Erdoğan'a verilmiş bir cevap olduğunu söyleyen Can, “Avrupa ülkeleri bizim davamızla gerçekten çok ilgilendiler. Uluslararası dayanışma sayesinde biz bugün özgürüz. Bizleri, cezaevlerinde bulunan gazetecileri desteklemeye devam edin. Şu anda Türkiye cezaevlerinde 33 gazeteci bulunuyor. Bizim gibi meşhur olmadıkları için kimse onlarla ilgilenmiyor.’’ Dedi.

“AVRUPA'DA İFADE ÖZGÜRLÜĞÜNE TEHDİT” PANELİ

Dündar'ın konuşmasından sonra, İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, İsveç PEN başkanı Ola Larsmo, Sınır Tanımayan Gazeteciler İsveç Seksiyonu Başkanı Jonathan Lundqvist ile Gazeteci Yavuz Baydar'ın konuşmacı olarak katıldıkları “Avrupa’da ifade özgürlüğüne tehdit” konulu bir panel düzenlendi.

Konuşmacılar, Türkiye'nin yanı sıra Macaristan ve Polonya gibi Avrupa ülkelerinde de ciddi basın ve ifade özgürlüğü ihlallerinin yaşanmasının demokrasinin geleceği açısından kaygı verici olduğu değerlendirmesini yaptılar.

NUFÜSUNA KIYASLA EN FAZLA TUTUKLU GAZETECİ TÜRKİYE'DE

İsveç Dışişleri Bakanı Margot Wallström, İsveç'in her zaman demokrasi ve insan haklarından yana tutum aldığını ve bunu her platformda dile getirdiğini ve başlangıçta bu konuda Avrupa Konseyi içinde yanlız kaldıklarını söyledi. Bu konuyu her toplantıda gündeme getirdikleri için vicdan azabı duymadıklarını ifade etti.

Bazı Avrupa ülkelerinde basın ve ifade özgürlüğü ihlallerinin artmasını geriye doğru atılmış adım olarak gördüklerini ve kendilerini kaygılandırdığını söyleyen Wallström, “Biz buna karşı AB içinde mücadele etmeliyiz” şeklinde konuştu.

DÜNDAR: BİZ ARTIK YÜKSEK SES DUYMAK İSTİYORUZ

Dündar ve Gül, İsveç'deki basın örgütleri temsilcileriyle ve bazı yazarlarla görüşmeler yaptılar. Dündar ve Gül'le görüşenlerden biri de duruşmalarına İsveç Yayıncılar Birliği ve PEN adına katılan yazar Elisabeth Olin idi.

ANF'ye açıklama yapan Olin, Dündar ve Gül'ün özgürlüklerine kavuşmalarının ve ödüle layık görülmelerinin kendini son derece mutlu ettiğini söyledi.

Dündar ve Gül'e yönelik suçlamaların asılsız olduğunu ve sadece gerçekleri halka duyurduklarını söyleyen Olin, “Erdoğan'ın başarısızlığa uğrayacağına, AB ile yapılan anlaşmanın uygulanamayacağına inanıyorum. Dündar, Gül ve diğer tutuklu gazetecilerle dayanışmamız sürecek” dedi.