Çelik ve beraberindekilerin Rojava’ya geçişi engellendi
Kobanê’nin yeniden inşasını görüşmek için Rojava’nın Cizîrê Kantonu'na ziyaret gerçekleştirmek isteyen HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile DİK üyeleri Şenyurt Sınır Kapısı'nda durduruldu.
Kobanê’nin yeniden inşasını görüşmek için Rojava’nın Cizîrê Kantonu'na ziyaret gerçekleştirmek isteyen HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile DİK üyeleri Şenyurt Sınır Kapısı'nda durduruldu.
Kobanê’nin yeniden inşasını görüşmek için Rojava’nın Cizîrê Kantonu'na ziyaret gerçekleştirmek isteyen HDP Muş Milletvekili Demir Çelik ile DİK üyeleri Şenyurt Sınır Kapısı'nda durduruldu. Geçişlerinin engellenmesine tepki gösteren, Çelik, askerlerin kendisinin darp etmeye çalıştığını söyledi.
HDP Muş Milletvekili Demir Çelik'in, Kobanê'nin yeniden inşası için temaslarda bulunmak amacıyla Cizîrê Kantonu'na yapmak istediği geçiş, Kızıltepe Şenyurt (Dilbêsîyê) Sınır Kapısı'nda bulunan askerler tarafından engellendi. İçişleri Bakanlığı'ndan alınan izin ile sınır kapısına gelen Çelik ve beraberindeki Demokratik İslam Kongresi (DİK) üyeleri, askerler tarafından durduruldu. "Sivillerin geçişinin yasak olduğu" gerekçesiyle geçişleri engellenmesine tepki gösteren Çelik, Rojava'da yaşananları yerinde görmek ve Kobanê'nin yeniden inşası için Cizîrê Kantonu'na geçmek istediklerini belirtti. İçişleri Bakanlığı'ndan 12 Mayıs'ta izin aldığını dile getiren Çelik, "İçişleri Bakanlığı'nın talimatı olmasına rağmen saatlerdir burada tutulmakta ve geçişlerimiz yapılmamaktadır" diye konuştu.
Dokunulmazlığı olan ve diplomatik pasaportu ile bir yerden bir yere gidebilme hakkına sahip bir milletvekilinin sınır kapısında engellenmesine bir anlam veremediğini ifade eden Çelik, geçiş sırasında kendisine zorluk çıkaran askerle yaşadığı diyalog sonrasında, askerlerin kendisini iterek darp etmeye çalıştığını söyledi. Bir milletvekilinin sınır kapısından geçmesinin askerlerce engellenmesinin darbe Anayasası ve hukukunun halen ülkede geçerli olduğunun bir kez daha gösterdiğini ifade eden Çelik, "Bu manada Sayın Cumhurbaşkanı Esadi diktatörlükten vazgeçsin. Diktatör varsa yoksa bugün Türkiye Cumhuriyetin Devleti'nin kendisidir. Bunu da uygulayan hükümettir. Bir milletvekilli olarak bugün maruz kaldığım haksız, hukuksuz, insanlık dışı muamelenin aylardır, yıllardır Kürt halkının nasıl maruz kaldığını bırakıldığını canlı gözlerle gördüm" ifadesinde bulundu.
Cizîrê Kantonu'nda gerçekleştirilecek olan bir konferansa katılmak için kantona geçmek isteyen DİK üyeleri de askerlerce engellenerek, geçişlerine izin verilmedi. Yetkililere günler öncesinden başvuru yaptıklarını ancak olumlu ya da olumsuz hiçbir cevap alamadıklarını belirten DİK Sözcüsü Fadıl Bedirhanoğlu, "Müslüman'ım diyen bir partinin iktidarında bir İslami konferansa izin vermeyen bir anlayış ne kadar İslami'dir? Kur'an-ı Kerim'e sarılmak, Kur'an ile şov yapmak ile Müslüman olunmaz. Sınırın öbür tarafındakilerde bu tarafındakilerde bizim halkımızdır. Ama ne yazık ki bu sınırlar defalarca cetvelle çizilerek akrabalar birbirinden ayırtılmış ve birbirilerini ziyaret etmek için bile olsa geçiş imkanı sağlanmamaktadır. Hiç bir hukuki geçerliliği olmayan bu sınırların bir an önce ortadan kaldırmasını istiyoruz" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından Çelik ve DİK üyeleri sınırı geçemeden geri döndü.