Cezaevleri ölüm evlerine dönüşmesin

Hapishanelerin artan hak ihlalleriyle birlikte ‘ölüm evlerine’ dönüştüğünü ifade eden HDP Fatih İlçe Örgütü Eşbaşkanı Seyir İpek, kamuoyuna duyarlılık çağrısı yaptı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Fatih İlçe Örgütü, son dönemde hapishanelerde artan ölümler ve hak ihlallerine dair ilçe binalarının önünde açıklama yaptı.

Açıklamada, “Hasta tutsaklara özgürlük, cezaevleri cenaze evleri olmasın” pankartı açılırken sık sık “Siyasi tutsaklar onurumuzdur” ve “Şehîd namirin” sloganları atıldı.

HDP Fatih İlçe Eşbaşkanı Seyri İpek, hapishanelerdeki hak ihlallerinden dolayı tutsakların yaşamlarını yitirdiğini söyleyerek, son bir ayda yaşamını yitiren tutsak sayısının 7 olduğunu hatırlattı.

‘CEZAEVLERİ ÖLÜM EVLERİNE DÖNÜŞTÜ’

İpek, ceza infaz sistemi ile tutsaklar ve ailelerinin her gün öldürülmek istenildiğinin hedeflendiğine dikkati çekerek, “Sağlık ve yaşam hakkı kağıt üzerinde bile karşılık bulamamaktadır. Böyle bir süreçte salgın da iktidar tarafından fırsata dönüştürülmüş tutsak ve tutsak ailelerine sadece acı pay edilmiştir” dedi.

Tutsakların tek hücreli ve süngerli odalara atılarak kötü muamelelere maruz bırakıldığını ifade eden İpek, disiplin cezalarının ise keyfi bir biçimde verildiğini belirtti. Hapishanelerde en yakıcı olayın hasta tutsaklar olduğunu vurgulayan İpek, “Tedavilerini engellemek, tek başına hücrede tutmak ve tahliyesini engellemek sistematik bir işkencedir.  Her yıl onlarca ağır hasta tutsak tedavi edilmediği ya da tahliye edilmediği için yaşamını yitiriyor. Cezaevleri adeta ölüm evlerine dönüşmüş durumda. Nitekim bunu son haftada cezaevlerinden 5 cenazenin çıkmasıyla gördük” ifadelerini kullandı.

DUYARLILIK ÇAĞRISI

İpek, hapishanelerde yaşanan hak ihlaline karşı tüm kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunarak, bunun derhal önüne geçilmesi gerektiğini belirtti.

Ayrıca farklı illerde tutsak yakınlarının adalet nöbetinde olduklarını hatırlatan İpek, ailelerle dayanışma gösterilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

Konuşmanın ardından açıklama sloganlarla sona erdi.