Cezaevlerindeki açlık grevini yarın yeni grup devralacak

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın üzerindeki tecritte dikkat çekmek için tutsakların başlattığı açlık grevi eylemini yarın ikinci grup devralacak.

Hak ihlallerinin tavan yaptığı Türkiye'de, cezaevleri 1 buçuk yıl aradan sonra yeniden açlık grevleri ile gündemde. PKK’li ve PAJK’lı tutsaklarca başlatılan eylemin merkezinde ise, Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik süreklileştirilmek istenen tecrit politikasına ve cezaevlerinde Kovid-19 salgını dolayısıyla getirilen kimi kısıtlamalar ve başvurulan yeni uygulamalarla birlikte katlanan hak ihlalleri var.

2013-2015 yıllarını kapsayan süreçte devlet heyetlerinin kendisiyle görüşmek üzere İmralı Adası’na gittiği Abdullah Öcalan, sürecin AKP iktidarı tarafından sonlandırılmasıyla adadaki diğer üç isim ile birlikte aileleriyle bile görüştürülmemeye başlandı.

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven öncülüğünde cezaevlerinde 7 Kasım 2019’da başlatılıp, Kürt Halk Önderi Öcalan’ın adaya gitmelerine izin verilen avukatları aracılığıyla bulunduğu çağrı üzerine 200 gününde sonlandırılan açlık grevi ile esneyen tecrit politikası sonrasında yeniden devreye konuldu. Avukatları ile sadece 5 kez görüştürülen Öcalan’a dair kamuoyunda büyüyen kaygılar üzerine kardeşi tarafından 3 Mart 2000’de ziyaret edilmesine izin verilmiş, 27 Nisan tarihinde ise İmralı’ya konulduğu 21 yıl aradan sonra ilk kez telefon görüşmesi gerçekleştirebilmişti.

İmralı’nın kapılarının avukatları ve ailesine açılması beklenirken, 23 Eylül’de Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı Kürt sorununa çözüm perspektifi ile 2009 yılında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne (AİHM) gönderdiği savunmasına ek olarak hazırladığı "Yol Haritası" gerekçesiyle Öcalan hakkında 6 aylık avukat görüş yasağı kararı verdi.

Alınan bu karar, PKK’li ve PAJK'lı tutuklular için bardağı taşıran son damla oldu. Tutuklular öncesinde kamuoyuna duyurdukları gibi 27 Kasım’dan itibaren 5 gün süreli-dönüşümlü açlık grevine başladı. Farklı cezaevlerinde çok sayıda tutuklunun katılımı ile başlayan eylemleri, yarından (2 Aralık) itibaren ikinci grup devralacak.

Salgın dolayısıyla avukat ve aile görüşlerinin kısıtlanmasından dolayı hangi cezaevlerinde toplam kaç tutuklunun eyleme girdiği konusunda net bir bilgi yok.

Açlık grevinin başladığı kimi cezaevleri ve ilk grupta eyleme katılan tutuklulardan bazıları şu isimler oldu:

Samsun-Vezirköprü M Tipi Cezaevi’nde Hüseyin Koç; Urfa T Tipi Cezaevi’nde Erkan Bayrak; Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde İhsan Bulut ve Muzaffer Acu; Bakırköy L Tipi Cezaevi’nde Lorin İnanç; Elazığ 1 Nolu Ceza İnfaz Kurumu’nda Mehmet Askeri Duman; Ankara-Sincan Kadın Kapalı Cezaevi’nde Saadet Akın, Necla Yıldız ve Arjin Yüksekbağ; Kırıkkale F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Mehmet Emin Ürper, Şükrü Çiçek, Sabah Dayan ve Serhat Çağlı; Mersin-Tarsus T Tipi Kapalı Kadın Cezaevi’nde Nurcan Aslan, Hatice Kaymak ve Fatma Bese; İzmir-Kırıklar F Tipi Kapalı Cezaevi’nde Sertaç Kılıçarslan, Ozan Alpkaya ve Abdullah Günay; Kocaeli-Kandıra 1 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nde HDP eski Diyarbakır Milletvekili Çağlar Demirel ve Seher Orçu.