Cezasızlık siyasetiyle bilenen katliamlar
Cezasızlık siyasetiyle bilenen katliamlar
Cezasızlık siyasetiyle bilenen katliamlar
“Faili meçhul cinayetleri, asit kuyularını, toplu mezarları aydınlatma girişiminde olduğunu” ileri süren AKP’nin 11 yıllık iktidarı döneminde resmi verilere göre yüzlerce insan polisin ya da askerin şiddeti sonucu hayatını kaybetti. Uğur Kaymaz, Enes Ata, Yahya Menekşe, Roboski gibi onlarca katliam karanlıkta bırakılıp aydınlatılmazken, katillerin korunmasıyla şekillenen cezasızlık politikası, son 6 ay içinde Cem Aygün, Özgür Arda ve Şahin Öner’in hayatlarını çaldı.
Diyarbakır’da 11 Şubat günü polise ait zırhlı aracın çarpması sonucu Şahin Öner adlı gencin hayatını kaybetmesiyle polis tarafından hayatını kaybedenlere bir yenisi daha eklendi. Olayın hemen akabinde valilik ve emniyet müdürlüğünce yapılan “elinde bomba patladı” açıklamaları da otopsi raporu ve Öner’in fotoğrafıyla yalanlandı. Öner’den önce de Diyarbakır’da 22 Aralık 2012’de Özgür Arda, 30 Ağustos 2012’de Ankara Keçiören’de Cem Aygün polislerce sırtlarından vurularak öldürüldü. Her iki olayda da polislerin gerekçesi “Kaçıyordu, silahı vardı ateş etti/edecekti” oldu. Polisin rahatlıkla insanları öldürmesi, bu da yetmiyormuş gibi kamuoyunu ve toplumu yanıltma girişimleriyle bir kılıf bulmaya yeltenmesinin arkasında ise katillerin korunması; buna dayanak oluşturan yasa olarak da Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu var.
PVSK'DEN BU YANA 129 KİŞİ YAŞAMINI YİTİRDİ
MAZLUMDER ve Baran Tursun Uluslararası Vakfı’nın Polis Vazife ve Salahiyetleri Kanunu’nun (PVSK) 16. maddesinin değiştirilerek, insanı esas alan yeni düzenleme talebiyle yürüttüğü kampanyanın henüz yeni başlatıldığı şu günlerde bu olayın gerçekleşmesi de STK’ların ve toplumun talep ettiği yasal düzenlemelerin aciliyetini de gösteriyor. MAZLUMDER ve Baran Tursun Uluslararası Vakfı’nın verilerine göre PVSK’deki düzenlemeyle polisin yetkilerinin genişletilmesinin ardından 2007’den bu yana 28’si karakollarda olmak üzere 129 insanın hayatını kaybetti. BDP Genel Merkezi Hukuk Komisyonu’nun 2002-2012 yılları arasındaki verileri kapsayan ölüm olaylarında da 61 kişinin hayatını kaybettiğine dikkat çekilmişti.
YER GÖK ÖRNEK DOLU
Bu ölümlerin tümü, faili meçhullerle mücadele ettiğini iddia eden AKP iktidarı döneminde gerçekleşti. Söz konusu davaların hiçbirisinde sorumlular cezalandırılmazken, birçok davada ise “kusurlu bulunan” hayatını kaybedenler oldu. Buna en önemli örnek de 21 Kasım 2004’te 13 kurşunla hayatını kaybeden Uğur Kaymaz ve babası Ahmet Kaymaz’ın “HPG’li oldukları” iddiasıyla katledilişleri de karanlıklarda bırakılmak istenen diğer bir olay. Uğur Kaymaz davası halen Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde (AİHM) sürüyor. Sorumluların cezasızlıkla korunduğu Türkiye’de yaşanan bunca olayın sonuçsuz kalması yenilerinin de olabilmesi önünde polise güven veren bir ortamı da yaratıyor.
BDP Genel Merkezi Hukuk Komisyonu, 2002-2012 yılları arasında toplumsal olaylar sırasında polis şiddetiyle hayatını kaybedenlere ilişkin hazırladığı raporun istatistiğini güncelleyerek, yaşanan vahamete dikkat çekti. Raporun yıllara göre istatistiği şöyle:
2002
Mehmet Şen (34): Mersin Newrozu’nda çıkan olaylarda polislerden kaçan göstericiler arasında bulunan Mehmet Şen, polisin panzeri üzerine sürmesi sonucu camii duvarı ile panzer arasına sıkıştırılarak hayatını kaybetti.
Ömer Aydın (39): Mersin’de Newroz kutlamalarında çıkan olayda polisin kullandığı plastik merminin vücuduna isabet etmesi sonucu yaralandı. Polisin müdahale ettiği olayda ezilme sonucu kırılan kaburga kemiğinin kalbe batması sonucu hayatını kaybetti.
2003
Aytekin Oflaz (48): Van’da yapılan Newroz kutlamalarına polisin saldırısı sonucu kalabalıkta sıkışarak kalp krizi geçiren 48 yaşındaki Aytekin Oflaz hayatını kaybetti.
2005
Ali Yılmaz: Şemdinli olaylarında 9 Ekim 2005 tarihinde saat 16.30 sıralarında Cumhuriyet Savcısı’nın keşif yaptığı sırada kesifi izlemek için toplanan kalabalık grup üzerine ateş açıldı. Açılan ateş sonucu Vahit Canan, M. Reşit Oğuz, İslam Kaya, Abdurrahman Dündar, Ali Yılmaz yaralandı. Yılmaz hastaneye götürülürken yolda hayatını kaybetti. Ateş açan kişinin Astsubay Tanju Çavuş olduğu daha sonra belirlendi.
İslam Bartın, Abdulhalit Geylani, Engin Mengeş: Hakkâri’de 15 Ekim 2005’te Şemdinli olayları için yaklaşık bin kişilik grup basın açıklamasının ardından DEHAP İlçe binasına doğru yürüyüşe geçti. Polis yürüyüşe izin vermedi. Çatılarda konumlanmış keskin nişancı polislerin kitleye ateş açması sonucu İslam Bartın, Abdulhalit Geylani ve Engin Mengeş hayatını kaybederken yaklaşık 15 kişi ise ateşli silah sonucu yaralandı.
Murat Demir (19): Şemdinli’de yaşanan olayları protesto etmek amacıyla Mersin’in Akdeniz Beldesi’ne bağlı Çilek Mahallesi’nde düzenlenen protesto gösterilerine polis silahla saldırdı. Polis kurşunlarına hedef olan 3 kişiden Diyarbakır doğumlu Murat Demir, gözüne isabet eden kurşun sonucu hayatını kaybetti.
Selahattin Urgan: Gemlik mitinginde faşistler tarafından yaşanan linç girişimini protesto etmek amacıyla 5 Eylül 2005’te Van’da Valilik önünde yapılan basın açıklamasından sonra yürüyüşe geçen gruba polis saldırdı. Selahattin Urgan, polisin silahından çıkan kurşunla başından vuruldu ve kaldırıldığı hastanede yoğun bakıma alındı. Bitkisel hayata giren Urgan, 6 Eylül 2005’te hayatını kaybetti.
Abdullah Aydan (35): 6 Eylül günü Siirt’te Gemlik’e gidilmesine izin verilmeyen göstericileri karşılayan gruba polis ve jandarma müdahale etti. Polisin ateş etmesi sonucu başından silahla yaralanan Abdullah Aydan kaldırıldığı hastanede hayatını kaybetti.
Fahrettin İnan (19): 21 Haziran günü, yaşamını yitiren bir gerillanın Bostaniçi Mezarlığındaki cenaze töreni ardından çıkan olaylarda polislerin kitlenin üzerine açtığı ateş sonucu çok sayıda kişi yaralandı. Olayda Fahrettin İnan başından vurularak yaşamını yitirdi.
Hasan İş (25): Lastik tamircisi olan Hasan İş, Batman’ın Beşiri ilçesi Tepecik köyünde çıkan çatışmada yaşamını yitiren 6 HPG gerillası için düzenlenen kitlesel cenaze töreninde polislerin açtığı ateş sonucu başından vurularak öldürüldü.
Ümit Gönültaş (19): 15 Şubat günü Abdullah Öcalan’a düzenlenen komplonun yıldönümü nedeniyle Mersin’de yapılan gösterilere polisler saldırdı. Akşam saatlerine kadar devam eden ve Kurdali Mahallesi’ne sıçrayan olaylarda da göstericilere polis saldırdı. Eylemciler dağılırken, olay yeri yakınlarında Ümit Gönültaş silahla vurulmuş halde bulundu.
Atilla Geçmiş (25): 2 Ekim günü Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın olumsuz cezaevi koşullarını ve bölgede süren operasyonları protesto amacıyla İstanbul Bağcılar’da düzenlenen gösterilere polis tazyikli su, gaz bombası, copla saldırdı. Grubun üzerine ateş açan polisler Atilla Geçmiş’i öldürdü.
2006
Mehmet Akbulut (18): Muş’un Şenyayla kırsalında 14 HPG gerillasının yaşamını yitirmesi ardından başlayan ve 28 Mart olayları olarak bilinen serhildanlarda Diyarbakır İl merkezinde polisin açtığı ateş sonucu yaralandı. Akbulut, tedavi altına alındığı Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 31 Mart’ta yaşamını yitirdi.
Halit Söğüt (78): Aynı gün yine Diyarbakır’da saat 14.30 sıralarında polislerin kafasına sert bir cisim darbesiyle ağır yaralanan Halit Söğüt tedavi altına alındığı Diyarbakır Devlet Hastanesi’nde 2 Nisan’da yaşamını yitirdi.
Tarık Atakaya (22): Mobilya işçisi olan Tarık Atakaya, 29 Mart’ta Diyarbakır’da devam eden gösteride polislerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi. Otopsi raporunda, ateşli silah mermisi (gaz fişeği) yaralanmasına bağlı beyin harabiyeti ve kanaması sonucu öldüğü belirtildi.
Mehmet Işıkçı (19): 29 Mart günü saat 17:30-18:00 sıralarında Diyarbakır Emek Caddesi’nde polislerin “sert cisimle” darp etmesi sonucu kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
Abdullah Duran (9): 29 Mart’ta Diyarbakır’da saat 17.30 sıralarında evin balkonundan sokaktaki olayları izlemekteyken polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi.
Emrah Fidan (17): 29 Mart’ta öğleden sonra il merkezinde polisin açtığı ateş sonrasında ateşli silah yaralanması sonucu hastaneye kaldırılarak yoğun bakım ünitesinde tedavi altına alınarak, 3 Nisan’da yaşamını yitirdi.
Enes Ata (8): Diyarbakır’da 28 ve 29 Mart tarihlerindeki saldırılarda yaşamını yitirenlerin 30 Mart’taki cenaze töreni esnasında polisin tekrar ateşli silah kullanması sonucu Kuruçeşme semtinde kalbine isabet eden mermi sonucu yaşamını yitirdi.
Mustafa Eryılmaz (26): 29 Mart’ta polisin açtığı ateş sonucu ağır yaralandı 31 Mart’ta yaşamını yitirdi.
İlyas Aktaş: Devrimci Demokrasi Gazetesi Diyarbakır muhabiri Aktaş, 28 Mart’ta HPG gerillalarının Yeniköy Mezarlığı’na defnedilmesi sonrasında çıkan olayları izlediği sırada polisin rastgele etrafa ateş açması sonucu kafasından vurularak ağır yaralandı. Kaldırıldığı Ankara Hacettepe Hastanesi yoğun bakım ünitesinde beyin ölümü gerçekleşti. 14 Nisan 2006’da yaşam belirtileri tümüyle sona ererek hayatını kaybetti.
Mahsun Mızrak (17): Görgü tanıklarının anlatımına göre 30 Mart günü Diyarbakır 10 Nisan Polis Karakolu polisleri tarafından gözaltına alındığı belirtildi. Tanıklık edilmesine rağmen Mızrak ailesi, karakollara, baroya, İHD’ye, emniyet müdürlüklerine, hastanelere başvurularda herhangi bir netice alamadı. Son olarak aile, 3 Nisan’da Devlet Hastanesi’ne gitti ve 30 Mart’tan beri kimliği belli olmayan bir cenazenin morgta bekletildiğini öğrendi. Bekletilen cenaze Mızrak’a aitti. Otopsi raporu Mızrak’ın ateşli silah mermisi (gaz fişeği) yaralanmasına bağlı beyin harabiyeti kanaması sonucu yaşamını yitirdiğini söylüyordu.
Ahmet Araç (27): Mardin Kızıltepe’de 1 Nisan’da Diyarbakır’da öldürülen 13 sivil için yapılan gösterilerde polisin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi.
Mehmet Sıddık Önder(22): Mardin Kızıltepe’de 1 Nisan’da başlayan 2 Nisan’da devam eden olaylarda polisin açtığı ateş sonucu hayatını kaybetti.
Fatih Tekin (3): 29 Mart tarihinde Diyarbakır’da çıkan olaylar Batman’a da sıçradı, evinin damında oynayan 3 yaşındaki Fatih Tekin, polisin açtığı ateş sonucu vurularak yaşamını yitirdi.
Vahdettin Toprak (28): İstanbul’da 29 Mart tarihinde Ümraniye İlçesi’ne bağlı 1 Mayıs Mahallesi’nde Diyarbakır’da yaşanan sivil ölümleri protesto etmek için toplanan kalabalık gruba saldıran polisin kullandığı yoğun gaz bombasından dolayı kalp krizi geçirerek yaşamını yitirdi.
Fevzi Abik (15): Adana’nın Seyhan ilçesi Gülbahçesi mahallesinde 12 Ağustos gecesi PKK’nin silahlı eylemlere başlamasının yıldönümü olan 15 Ağustos kutlamaları nedeniyle düzenlenen gösteride polislerin ateşli silah kullandığı olayda, Fevzi Abik ve Cumali Sağlam adlı gençler silahla yaralandı. Kafasına isabet eden kurşunla bitkisel hayata giren Fevzi Abik, 16 Ağustos günü tedavi altına alındığı hastanede hayatını kaybetti.
İbrahim Sevindik (75): İstanbul 1 Mayıs İşçi Bayramı için toplanan gruplara saldıran polisin kullandığı yoğun gaz bombalarından etkilenen İbrahim Sevindik, 3 Mayıs günü yaşamını yitirdi.
2008
Yahya Menekşe (16): Şırnak’ın Cizre İlçesi’nde 15 Şubat’ı protesto gösterileri sırasında polis panzeri ezdi. Yahya Menekşe olay yerinde yaşamını yitirdi. Emniyet Müdürlüğü’nün “kafasına isabet eden taş sonucu yaşamını yitirdiği” yönündeki açıklamalar, ilk önce baro ardından Adli Tıp raporlarıyla yalanlandı.
Mehmet Deniz (51): 5 Mart’ta Van’ın Erciş İlçesi’nde “8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü” dolayısıyla gerçekleştirilen şölene polislerin saldırısı sonucu çıkan olaylarda ağır yaralandı. Görgü tanıkları, Deniz’in gözaltına alınıp polis otobüsüne bindirildikten sonra da dövülerek öldürüldüğünü anlattı.
Ramazan Dal (30): 22 Mart’ta Van’da düzenlenen Newroz kutlamalarına polis saldırısı sonucu kaburgaları kırıldı ve başından kurşunla vurularak yaralandı. 12 gün tedavi gördüğü Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 1 Nisan 2008’de hayatını kaybetti.
Zeki Erinç (35): 22 Mart’ta Van’daki Newroz kutlamalarına polislerin açtığı ateş sonucu göğsünden yaralandı. Kaldırıldığı 100. Yıl Üniversitesi Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Ayakkabı tamircisi olan 5 çocuk babası Erinç’in 6. Çocuğu ölümünden sonra dünyaya geldi.
İkbal Yaşar (29): 23 Mart’ta Hakkâri’nin Yüksekova ilçesinde Newroz kutlamaları sırasında polislerin ateş açması sonucu göğsünden yaralandı ve yaşamını yitirdi. Görgü tanıkları, hastaneye kaldırılırken de İkbal Yaşar’ın durdurularak darp edildiğini ifade etti. Aynı olayda 2’si ağır 25 kişi yaralandı, 20 kişi gözaltına alındı.
Fahrettin Şedal (32): 23 Mart’ta Yüksekova’da Newroz kutlamalarına polis saldırısı ardından evinin bahçesinde karnından silahla vuruldu. Polis eve girerek evdekileri gözaltına almaya çalıştı. Yaralı olan Şedal, ailenin olanaklarıyla bir ekmek kamyonetiyle hastaneye kaldırıldı. Van Yüzüncü Yıl Tıp Fakültesi Hastanesi’ne sevk edilen Şedal, 10 Nisan 2008’de yaşamını yitirdi.
Ahmet Özkan (28): 20 Ekim’de Ağrı’nın Doğubayazıt İlçesi’nde Abdullah Öcalan’ın tutukluluk koşullarını protesto için düzenlenen eyleme polisler ateş açtı. Biber gazı ve tazyikli su kullandı. Özkan sırtından vurularak hayatını kaybetti.
Ömer Soyutek (85): 26 Haziran’da Sivas Yıldızeli Bayat Köyü’nün suyunun yakındaki bir turistik termal tesisin kullanmasına karşı çıkan köylülere jandarma gaz bombalarıyla müdahale etti. Köyün içine kadar giren kolluk güçlerinin rastgele attıkları gaz bombaları Soyuteklerin evine ve pencerelerine de isabet etti. O an evde bulunan 5 kişiyle birlikte Ömer Soyutek rahatsızlandı. Ambulansla Ömer Soyutek hastaneye kaldırıldı. 3 saat hastanede müşahedede kalan Soyutek taburcu edildi. Taburcu olduktan 24 saat sonra hayatını kaybetti.
2009
Aydın Erdem (23): 6 Aralık’ta Diyarbakır’da DTP’nin kapatılması davasının protesto edildiği mitingte polislerin açtığı ateş sonucu yaşamını yitirdi.
Necmi Oral (19), Kemal Ağcan (45): Muş’un Bulanık ilçesinde DTP’nin kapatılmasını protesto etmek amacıyla yapılmak istenen yürüyüşe polis saldırısıyla başlayan olaylarda köy korucuları tarafından taranarak öldürüldüler.
Mahsum Karaoğlan (21), Mustafa Dağ (27): Abdullah Öcalan’ın doğum günü olması nedeniyle 4 Nisan’da Suruç’tan Halfeti’ye yürüyüş yapmak isteyen gruba açılan ateş sonucu yaşamlarını yitirdiler.
Sinan Aydın (59): Diyarbakır’da 15 Şubat gösterilerinde polislerin kullandığı biber gazından etkilenen Sinan Aydın hastaneye kaldırıldı fakat akciğerlerine dolan gazın etkisiyle 11 Mart’ta yaşamını yitirdi.
Abdulsamet Erim (14): DTP’ye yönelik operasyonları, gözaltıları ve tutuklamaları 23 Nisan’da Hakkâri’de protesto eden gruba polis basınçlı su, gaz bombası ve biber gazıyla saldırdı. Saldırı sonucu Erim, başını dere kenarındaki kayalıklara çarptıktan sonra boğularak yaşamını yitirdi.
Mehmet Uytun (18 AYLIK): Cizre’de 9 Ekim gerçekleştirilen protesto gösterilerine polislerin attığı gaz bombasının annesiyle balkonda oturan Mehmet Uytun’a (1,5) gelmesi sonucu ağır yaralandı, beyninde darbeye bağlı ödem oluşması sonucu 19 Ekim 2009’da tedavi gördüğü Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde yaşamını yitirdi.
2010
Şerzan Kurt (21): 11 Mayıs’ta Muğla Üniversitesi’nde eğitim gören Kürt öğrencilerle ırkçı bir grup arasında sözlü sataşma nedeniyle çıkan kavgaya, polis ekiplerinin saldırısı sırasında, polis memuru Gültekin Şahin’in nöbetçi Terörle Mücadele Şubesi Müdürü Deniz Alemdar’ın talimatıyla açtığı ateş sonucu ağır yaralandı. Tedavi gördüğü Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde 19 Mayıs 2010’da yaşamını yitirdi.
Diren Basan (11): 3 Haziran’da Şırnak’ta polise ait zırhlı akrep aracının çarpması sonucu yaşamını yitirdi.
Enver Turan (15): 16 Eylül’de Hakkâri’de askeri operasyon sonucu 9 HPG gerillasının yaşamını yitirmesini protesto eden gruba polis saldırdı. Çevredekilere bulunduğu araçtan ateş açan uzman çavuşun kurşunları bayram nedeniyle şeker toplayan Enver Turan’a (15) isabet etti, Enver başından vurularak hayatını kaybetti.
Umut Furkan Akçil (7) : 9 Ekim’de Silopi’nin Cudi Mahallesi'nde 9 Ekim'i protesto eden gruba polisin müdahalesi esnasında İstiklal Caddesi'ndeki evlerinin yakınlarında oynadığı sırada polisin kullandığı gaz bombasından korunmaya çalışırken aracın altında kalarak yaşamını yitirdi.
2012
Halil İbrahim Oruç (17): Diyarbakır Bismil'de YSK'nin bağımsız adaylara yönelik veto kararını protesto etmek amacıyla 20 Nisan'da protesto yürüyüşü yapıldı. Yürüyüşte 17 yaşındaki Halil İbrahim Oruç isimli genç polis kurşunuyla yaşamını yitirirdi, 5 kişi de çeşitli yerlerinden yaralandı.
Kazım Şeker (60): Bismil’de YSK'nin veto kararına karşı gösterilerde 20 Nisan 2011 tarihinde öldürülen İbrahim Oruç'un katillerinin bulunması için 27 Nisan günü Kaymakamlığa kadar yürümek isteyen kitleye polis gaz bombaları ve tazyikli su ile saldırdı. Polisin attığı gaz bombasından etkilenen Kazım Şeker yaşamını yitirdi.
Metin Lokumcu (54): Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın 31 Mayıs’ta Artvin’in Hopa ilçesinde seçim çalışmaları kapsamında gerçekleştirmek istediği miting öncesinde hükümetin enerji politikasını ve Hidroelektrik Santralleri (HES) protesto etmek isteyen gruba polis ekiplerinin saldırısı sırasında yoğun bir şekilde kullandığı gaz bombasından etkilenen ÖDP üyesi emekli öğretmen Metin Lokumcu geçirdiği kalp krizi nedeniyle yaşamını yitirdi.
Hatici İdin (57) : Şırnak merkezde 12 Haziran gecesi Emek, Demokrasi ve Özgürlük Bloku’nun desteklediği bağımsız adayların milletvekili olmasının kutlandığı Cumhuriyet Meydanı’nda patlama meydana geldi. Yaralananların kaldırıldığı hastaneye polislerin attığı gaz bombasından etkilenen Barış Anneleri İnisiyatifi Üyesi Hatice İdin 18 gün hayat mücadelesi ardından 1 Temmuz 2011’de yaşamını yitirdi.
Doğan Teyboğa (13): Şırnak Silopi'de 24 Temmuz’da akşam saatlerinde bir grup gencin, Kürtlere ve BDP binalarına yapılan saldırıları protesto etmek istemesi üzerine polis gaz bombası kullandı. Gaz bombası 13 yaşındaki Doğan Teyboğa’nın yaşamına mal oldu. Olayda ağır yaralanan Teyboğa, sevk edildiği Diyarbakır Devlet Hastanesi'nde 28 Temmuz günü yaşamını yitirdi.
Yıldırım Ayhan (35): Medya Savunma Alanlarına dönük hava saldırılarını protesto etmek ve operasyonlara karşı canlı kalkan olmak için 28 Ağustos’ta Çukurca’ya bağlı Narlı Köyü’nde eylem yapan kitleye dönük polisler gaz bombası kullandı. Gaz bombalarından birinin kapsülü BDP’li Van İl Genel Meclisi Üyesi Yıldırım Ayhan’ın göğsüne isabet etti. Çukurca'dan helikopterle Van'a getirilen Ayhan, yolda yaşamını yitirdi.
Murat Elibol (21): BDP’nin Diyarbakır’da 3 Aralık 2011’de düzenlediği “Buradayım, irademe sahip çıkıyorum” mitingi sonrası yapılan yürüyüşe polis ekiplerinin saldırısı sonucu Murat Elibol, kimliği belirsiz kişi ya da kişilerin silahlı saldırısı sonucu ağır yaralı halde kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi.
2012
Hacı Zengin (57): 18 Mart’ta İstanbul Kazlıçeşme'deki Newroz gösterilerinde polisin attığı gaz bombası nedeniyle fenalaşan ve evinde kalp krizi geçiren BDP Arnavutköy ilçe yöneticilerinden Hacı Zengin hayatını kaybetti.
Ayşe Al (75): Diyarbakır’da 15 Şubat protesto gösterisine yönelik müdahale sırasında polis panzerinin tazyikli su sıktığı ve yere düşerken başını kaldırıma çarpması sonucu beyin kanaması geçiren Ayşe Al, yaşamını yitirdi.
Özgür Taşar (15): HPG gerillası Cengiz Özek'in Yüksekova’daki cenaze töreninin ardından çıkan olaylarda Şemdinli minibüs yazıhanesinde beklerken polisin silahından çıkan kurşunun isabet etmesi sonucu yaşamını yitirdi.
Özgür Arda (30): Diyarbakır'ın Sur ilçesine bağlı Alipaşa Mahallesi'nde polis tarafından "Dur ihtarına uymadığı" gerekçesiyle vuruldu. Otopsi raporunda, Arda’nın sırtından vurulduğu belirtildi.
2013
Şahin Öner (19): Diyarbakır'da 15 Şubat protesto eylemlerinde polisin zırhlı aracının altında kalarak yaşamını yitirdi.