'Cinsiyet eşitlikçi bir modelle hizmet üretiyoruz'

'Cinsiyet eşitlikçi bir modelle hizmet üretiyoruz'

HDK ve HDP'nin Yerel Yönetimler Konferansının son oturumunda belediyeler yerel yönetim deneyimlerini paylaştı. Amed Büyükşehir Belediye Başkan Yardımcısı Hafız İpek, demokratik cinsiyet eşitlikçi bir modelle hizmet ürettiklerini, "alan kurulları" ile doğal denetim mekanizmalarını oluşturduklarını dile getirdi. 

HDK ve HDP'nin düzenlediği 2014 Yerel Seçimlerine Doğru Yerel Yönetimler Konferansı, "Yerel yönetimlerde iyi uygulamalar ve deneyim paylaşımları" başlıklı forum ile devam etti.

Forumda, Amed Belediyesi Eş Başkanı Hafize İpek, Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, Aydın Savuca Belediye Başkanı Ahmet Ölçe, Hopa Belediye eski Başkanı Yılmaz Topaloğlu, Van İl Genel Meclis Başkanı Öner Yiğit, Amed Kent Konseyi Sekreteri Metin Kılavuz, Mersin Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Altuntaş deneyimlerini paylaştı.

Pertek Belediye Başkanı Kenan Çetin, halkçı belediyecilik anlayışıyla çalıştıklarını Halkın, yaşam alanlarının nasıl olması gerektiği konusunda katılımcı olmaya hazır olduğunu gördüklerini belirtti. Mahalle meclislerini seçerken, kadın ve gençlerin yer almasına önem verdiklerini söyleyen Çetin, Halk Meclisi'nin kararı ile TOKİ yapımına izin vermediklerini de belirtti. 

SOL ÖNEMLİ KAZANIMLAR ELDE EDEBİLİR

2004-2009 yılları arasında Hopa Belediye Başkanlığı yapan Topaloğlu, hızla halkı yönetime dahil etmek için çalışmalara başladıklarını söyledi. 6 mahalleden oluşan kent meclisi kurduklarını hatırlatan Topaloğlu, 5 yıl boyunca toplantıların halka açık geniş katılımlarla yapıldığını kaydetti.

Sosyal belediyecilik anlamında da önemli çalışmalar yaptıklarını ifade eden Topaloğlu, "Sol bugün kendi dünyasını yeniden tanımlayarak, yeniden önemli bir kazanım elde edebilir" dedi.

İHALELER HALKA AÇIK YAPILIYOR

Mersin Akdeniz Belediye Başkan Yardımcısı Mehmet Altuntaş, Akdeniz'in ilin motoru olduğunu ve çok çeşitli halkların yaşadığını hatırlattı.

Paranın nasıl yönetildiği ve harcandığının yerel yöneticilik bakımından önemli olduğunu anlatan Altuntaş, tüm ihalelerin halka açık yapıldığını belirtti.

Mersin'in konumu itibariyle ranta açık olduğunu ifade eden Altuntaş, AKP'nin TOKİ üzerinden "Kentsel dönüşüm projesi"ni hayata geçirmeye çalıştığını söyledi. Altuntaş, mahallelerde yaptıkları anket çalışması ile projeyi iptal ettirdiklerini söyledi.

Eğitim Destek Evi, spor kulübü, gıda bankası, kadın danışma merkezi, kadın konuk evi kurduklarını belirten Altuntaş, yılda 5-6 bin kişiye tiyatro izleme şansı verdiklerini söyledi.

YETKİNİN HALKTA OLDUĞU DENETİM MEKANİZMALARINA SAHİBİZ

Altuntaş'ın ardından Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkan Vekili Hafize İpek söz aldı.

Amed'de 8 bin yıldır çok dinamik bir yaşam sürdüğünü, halkın büyük bölümünün yoksulluk sınırında yaşadığını bildiren İpek, Türkiye'de yerel yönetimlerin ikili hukukla sağlandığını söyledi, bunları da "yasalarla sağlanmış yerel yönetim ve siyasal iktidar tarafından sarmalanan yerel yönetimler" olarak açıkladı.

Demokratik cinsiyet eşitlikçi bir modelle hizmet ürettiklerini söyleyen İpek, "Bu model iktidar erkini reddeder" dedi. Yetkinin sadece belediye başkanında değil, diğer yöneticiler ve halkın da söz sahibi olduğunu belirten İpek, tüm kadın çalışanlardan oluşan kadın birimi olduğunu söyledi.

Demokratik, ekolojik, ekonomik alan kurulları olduğunu belirten İpek, bu alanların doğal denetim mekanizmaları olduğunu kaydetti.

BDP'li belediyeler hakkında açılan tüm davaların siyasi olduğuna dikkat çeken İpek, yolsuzluklara ilişkin hiçbir soruşturma olmadığını kaydetti. İpek, ekledi: "Asla ve asla bir pet bardak dahi kayıtsız değildir."

KADINLAR İÇİN AYRI BÜTÇE

Bu modelin uygulanmasına kadın ile başladıklarını belirten İpek, şunları söyledi: "Kadın birimi BDP'li belediyeler dışında hiçbir belediyede yok. Bütçede kadın müdürlüğü başlığı altında kadınlar için harcanan kalemi resmi olarak gösteriyoruz."

Dünyanın hiçbir yerinde olmayan Sosyal Konut Projesi'ni uyguladıklarını anımsatan İpek, bu projeleri yoksul emekçi semtlerinde uyguladıkların, yıkılması gereken evleri yıkarak yerine yenilerini yaptıklarını ve sahiplerine verdiklerini bildirdi.

HALKA DAYANMAYAN POLİTİKALAR SÜREKLİLEŞEMEZ

Amed Kent Konseyi Sekreteri Metin Kılavuz, Kent Konseyi çalışmalarına ilişkin bilgi verdi. Halka dayanmayan hiçbir şeyin süreklileşemeyeceğini söyleyen Kılavuz, Türkiye'de ilk olarak eş sözcülük sistemi uygulanan spor kulübü olduklarını hatırlattı.

Kılavuz, yılda iki kez Kent Konseyi'ni topladıklarını, yerel kalkınma, şeffaflık, hesap verilebilirlik, sürdürülebilirliği esas aldıklarını kaydetti.

Son sözü Van İl Genel Meclisi Başkanı Öner Yiğit aldı. 26'sı BDP, 17'si AKP'li, 1'i ise bağımsız olmak üzere 44 üyelerinin olduğu bilgisini veren Yiğit, hiçbir köyde yol ve kanalizasyon olmadığını söyledi. Valilik başta olmak üzere yerel yönetimlerin ilde hizmet üretmediğini belirten Yiğit, belediyenin dar imkanlarla, zor koşullarla hizmet götürmeye çalıştığını dile getirdi.

Konferans, soru cevap bölümünün ardından sona erdi.