Cizîr bodrumlarında katledilenler yürüyüşle anıldı

Türk devleti tarafından Cizîr’de bodrumda katledilen Azadiya Welat gazetesi Yazıişleri Müdürü Rohat Aktaş, DBP PM Üyesi Mehmet Yavuzel ve Mazlum Yeşil’in mezarları başında anılması polis tarafından engellendi. Halk yürüyüş yaparak anmada bulundu.

Öz yönetim direnişi esnasında haber takibine gittiği Şirnex'in Cizîr ilçesinde Türk devlet güçlerince katledilen gazeteci Rohat Aktaş ile  DBP PM Üyesi Mehmet Yavuzel ve Mazlum Yeşil'in mezarları başında yapılmak istenen anma, polis tarafından "İbadethane olduğu" gerekçesiyle engellenmeye çalışıldı.

Polis amiri, yasaklama girişimine dair belge ve gerekçe olmadığını itiraf ederek, talimatla hareket ettiklerini söyledi.

Polisin engelleme çabasına karşı halk, mezarlık önünden ayrılmayarak iki saat boyunca sessiz bekleme eylemi gerçekleştirdi.

Aileler, engelleme girişimine rağmen mezarlığa girerek karanfil bırakıp dua etti. Mezarlık önünde anma, ailelerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Anmada konuşan Mehmet Yavuzel'in abisi Halil Yavuzel, engelleme girişimine tepki göstererek, "Kardeşim Cizîr'de mazlumların yanında olmak için gitti ve şehit düştü" dedi.

Dicle Fırat Gazeteciler Derneği Eşbaşkanı Serdar Altan ise engelleme girişimini kınayarak, "Rohat arkadaşımız bir gazeteciydi ve Cizîr'de yaşanan vahşeti bütün dünyaya duyurmak istiyordu. Hakikati halka ulaştırmak için canını verdi. Engelleme girişimlerini kınıyoruz" şeklinde konuştu.

DEM Parti Riha Milletvekili Ömer Öcalan da savaş siyasetine karşı çözüm siyaseti yürüttüklerini belirterek, "Mezarlık anmasına izin verilmemesi büyük bir utanç. Özgür Basın, yaşanan bütün katliamları dünyaya duyuruyor. Bütün Özgür Basın şehitlerini saygı ile anıyoruz" ifadelerini kullandı. Anma, "Şehîd namirin" sloganları eşliğinde sona erdi.

Anmanın ardından halk, ilçe merkezine geçerek Pirsûs Meydanı'nda basın açıklaması ile tepki gösterdi. DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, mezarlık anmasını engelleyenlere tepki göstererek, "Hiçbir zaman baş eğmedi bu halk ve eğmeyecek. Bu hakareti kabul etmiyoruz. Katledilenler bizim çocuklarımız. Dost ve düşman bilsin ki en kıymetlimiz olan bu çocuklarımıza her zaman sahip çıkacağız" dedi. Açıklama, "Şehid namirin" sloganı ile son buldu.