'Çok yaşa Rojava' manşeti suç, gazeteciler sanık
Atılım gazetesinde yazı ve haberleri yer alan 15 gazeteci ve yazarla gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Ali Genç yarın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Atılım gazetesinde yazı ve haberleri yer alan 15 gazeteci ve yazarla gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Ali Genç yarın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak.
Atılım gazetesinde yazı ve haberleri yer alan 15 gazeteci ve yazarla gazetenin sorumlu yazı işleri müdürü Mehmet Ali Genç yarın İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yargılanacak. Gazeteci ve yazarlar, AKP'nin faşist dinci DAİŞ ile işbirliğini gösteren ve Rojava devrimi ile özyönetim ilanlarına ilişkin yazı ve haberleriyla "örgüt propagandası yapmakla" suçlanıyor.
AKP'nin 20 Temmuz Suruç katliamıyla halklara karşı ilan ettiği savaş konsepti kapsamında susturulmak istenen gazetelerden biri de Atılım gazetesi oldu. Temmuz ayından bu yana bir çok sayısına soruşturma açılan gazetede Temmuz ve Ağustos ayında haber ve yazıları yer alan gazeteci ve yarınlar yarın hakim karşısına çıkacak.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yarın başlayacak davada yargılanan gazeteci ve yazarların isimleri şöyle: Ali Haydar Saygılı, Alp Altınörs, Arzu Demir, Aydın Akyüz, Emin Orhan, Erkan Salduz, Fadime Çelebi, Fatih Gür, Hatice Duman, Fuat Uygur, İsminaz Ergün, Sami Özbil, Semiha Şahin, Uğur Ok ve Vahap Biçici ile gazetenin yazı işleri Müdürü Mehmet Ali Genç.
İddianamenin tamamı, gazeteci ve yazarların haber ve yazılarından oluşuyor. AKP'nin Suriye ve Rojava'ya yönelik işgal planları ile DAİŞ ile işbirliğini gösteren haberler iddianamede suç olarak gösteriliyor.
Rojava devriminin yıl dönümünde atılan "Çok Yaşa Rojava" manşeti ile bir yazı da iddianamede örgüt propagandasının delilleri arasında gösteriliyor.
"Türk halkı onurlu barış istiyor" başlıklı haber ile de örgüt propagandası yapıldığı öne sürülüyor.
Özyönetim ilan edilen kentlere ilişkin yapılan haberler ile halk meclisi eşbaşkanları ile yapılan röportajlar da yargılama konusu.
Yarın saat 10.00'da başlayacak olan davada, ortak savunma yapacak olan gazetenin editörlerinden Semiha Şahin, ANF'ye konuştu.
'SARAY'IN BASIN DANIŞMANI OLMAYACAĞIZ'
AKP/Saray rejiminin gazeteciliği "Saray'ın basın danışmanlığı"na hapsetmek istediğini belirten Şahin, "Özgür basın başta olmak üzere Saray'a itiraz eden, Saray'ın diktiği gömleği giymeyen gazeteciler hedefe alınıyor" dedi.
Atılım gazetesinin daha da önce de devletin baskı ve tehditlerine maruz kaldığına dikkat çeken Şahin, "Ancak bu dönemin bir özgünlüğü var. O da 20 Temmuz'da Saray'ın yeniden başlattığı savaş dönemi" dedi. Yargılama konusu olan haber ve yazılar içerisinde AKP'nin Suriye, Rojava ve DAİŞ politikasını gündeme alan haber ve yazıların olduğuna dikkat çeken Şahin, "Belli ki Saray/AKP iktidarı, DAİŞ ile girdiği ilişkilerin gündeme gelmesinden rahatsız" diye konuştu.
Rojava devriminin yıl dönümünde attıkları "Çok yaşa Rojava" ve Suruç katliamının hemen ardından attıkları "Düş yolcularına devrim sözümüz var" manşetlerinin de yargılama konusu olduğunun altını çizen Şahin, "Savaş dönemi, gerçek ile yalanın da savaşıdır. Saray/AKP gerçeğin halklarla buluşmasını engellemek için gazetemizi dava kıskacına aldı" dedi.
Atılım gazetesinin karşılaştığı baskılara dikkat çeken Şahin, "Daha geçtiğimiz günlerde sonuçlanan Gaye Davası'nda gazetemizin eski yayın yönetmeni İbrahim Çiçek ile yayın koordinatörü Sedat Şenoğlu ve yazarları Bayram Namaz, Arif Çelebi ve Ziya Ulusoy ağır hapis cezalarına çarptırıldı" dedi.
Atılım'ın 22 yıllık yayın pratiğinde gerçeklerden asla taviz vermediğinin altını çizen Şahin, şöyle konuştu: "Atılım gazetesi 1994 yılının Ekim ayında yayınına 'büyük bir kavganın ürünü, büyük bir davanın sözcüsü' sloganıyla başladı. 22 yıldır ezilenlerin davasının sözcüsü oldu. Özgür basın geleneğinin direnişçi damarıyız. Bundan sonra da olmaya devam edeceğiz. Asla gerçekleri halklarımızla buluşturmaktan vazgeçmeyeceğiz."