CPJ: MA muhabiri Aslan derhal serbest bırakılmalı

Gazetecileri Koruma Komitesi (CPJ), 5 Ocak günü İstanbul’da gözaltına alınan Mezopotamya Ajansı (MA) muhabiri Mehmet Aslan’ın derhal serbest bırakılmasını istedi.

Aslan, 5 Ocak günü Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'nın açtığı bir soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, ancak soruşturmanın nedeni ve yöneltilen suçlamalar açıklanmamıştı. MA muhabiri Aslan’ın İstanbul’daki evine yapılan baskın bir buçuk saat sürmüş, Aslan'ın kitapları, dergileri ve dijital materyallerine el konulmuştu.

 CPJ yaptığı yazılı açıklamada, “Polis İstanbul’da Kürt haber ajansı Mezopotamya Ajansı muhabiri Mehmet Aslan'ı bir ev baskınıyla gözaltına aldı ve ajansın verdiği bilgiye göre Antalya'ya götürdü” diye hatırlattı.

CPJ'nin New York'ta bulunan Avrupa ve Orta Asya Program Koordinatörü Gulnoza,  “Türkiyeli yetkililer gazeteci Mehmet Aslan'ı derhal serbest bırakmalı ve ajans çalışanlarını anlamsız ve belirsiz soruşturmalar kapsamında tutuklamaktan derhal vazgeçmelidir. Mezopotamya Ajansı çalışanları özgürce, taciz edilmeden ve misilleme endişesi duymaksızın işlerini yapabilmelidir” dedi.

Ekim 2020'den beri Mezopotamya Ajansı'nın en az üç çalışanının tutuklandığına dikkat çeken CPJ, “Aslan Mezopotamya Ajansı'nda çıkan son haberlerinde Türkiye'deki Kürt tutukluların durumları, hapishanelerdeki açlık grevleri ve işkence iddialarına yer veriyordu. CPJ iddialarla ilgili yorum almak amacıyla Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı'na bir mail attı fakat bir yanıt alamadı” diye belirtti.