CPT'ye başvuru: Acilen İmralı'ya gidilmeli

Asrın Hukuk Bürosu, CPT'ye başvuru yaparak, İmralı’ya acilen ziyaret gerçekleştirilmesini istedi.

Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan ile tutsaklar Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım ve Veysi Aktaş’tan 25 Mart 2021’den bu yana haber alınamıyor. Avukatlar ve ailelerin görüşme başvuruları da yanıtsız bırakılıyor.

Asrın Hukuk Bürosu, 24 Aralık 2021’de Anayasa Mahkemesi’ne başvuruda bulunarak, “Anayasanın madde 17 ihlalinin (işkence yasağının) oluşturduğu zararın son bulması için aile ve avukatları ile görüşmelerinin sağlanması yönünde İçtüzük madde 73 gereğince tedbir kararı verilmesini talep etmekteyiz” dedi.
Avukatlar, 24 Aralık’ta da “görevi kötüye kullanmak suretiyle yasaya aykırı olarak hak kullanımını engellediği” gerekçesiyle sorumlu savcı ve hakimler hakkında Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulundu.

CPT'DEN TALEPLER

Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre avukatlar, son olarak Avrupa İşkenceyi Önleme Komitesi’ne (CPT) başvuruda bulunarak, İmralı’da yaşananları “İşkence ve kötü muamele” olarak tanımladı.

Avukatlar, CPT'den şu taleplerde bulundu:

 “* Komite’nizin acil bir şekilde İmralı Adası’na ziyaret gerçekleştirmesi,

* Avukat ziyaretinin derhal gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması,

* Aile ve vasi ziyaretlerinin gerçekleştirilmesi ve devamlılığının sağlanması ile hukuka aykırı disiplin cezaları ile engellenmesine son verilmesinin sağlanması,

* Ziyaret haklarının tesis edilmesine paralel bir şekilde rutin telefon haklarının yerine getirilmesi,

* Mektup ve faks gibi iletişim araçları önündeki tüm engellere son verilmesinin sağlanması,

* Gazete, dergi ve kitaplar ile ilgili fiili veya hukuka aykırı uygulamaların son bulmasının sağlanması,

* İşkence, insanlık dışı ve kötü muamele koşullarını ortadan kaldıracak zorlayıcı tedbir ve prosedürlerin işletilip alınması ivedilikle talep edilmiştir.”