Cumartesi Anneleri: Bin dava da açsanız vazgeçmeyeceğiz!

Cumartesi Anneleri’ne açılan davanın duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Anneler, "Bir değil bin dava da açsanız asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Cumartesi Anneleri’ne açılan davanın duruşması öncesi Çağlayan Adliyesi önünde açıklama yapıldı. Anneler, "Bir değil bin dava da açsanız asla vazgeçmeyeceğiz" dedi.

Cumartesi Anneleri'nin 700. hafta eylemine yönelik polis saldırısında gözaltına alınan 46 kişi hakkında açılan davanın ikinci duruşması İstanbul 21. Asliye Ceza Mahkemesi'nde başladı. Duruşma öncesi adliye önünde açıklama yapan kayıp yakınları, “Bir değil, bin dava da açsanız, 'evlatlarımız nerede’ diye haykırmaktan asla vazgeçmeyeceğiz” vurgusunda bulundu.

 HDP milletvekilleri Oya Ersoy, Züleyha Gülüm, CHP milletvekilleri Sezgin Tanrıkulu ve Ali Şeker’in katılımıyla gerçekleşen eylemde, kırmızı karanfiller taşındı, “Bu davada yargılanan bizim hakikat ve adalet arayışımızdır” yazılı pankart açıldı.

'EVLATLARIMIZI ARAMAKTAN VAZGEÇMEYECEĞİZ'

Açıklama gözaltında kaybedilen Gazeteci Ferhat Tepe’nin ablası Ayşe Tepe tarafından okundu. Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetinin açıklanması ve belli olan faillerin cezalandırılması talebiyle yıllardır mücadele ettiklerini hatırlatan Tepe, şunları kaydetti:

 "Biz evlatları, yakınları güvenlik görevlileri tarafından kaybedilenleriz. Yıllardır Galatasaray Meydanı'nda ‘Evlatlarımızın hiç olmazsa kemiklerini verin’ diye haykıranlarız. Sevdiklerimizin mezarlarına bırakamadığımız karanfilleri göğüsümüzde taşıyanlarız. Biz, 850 hafta boyunca dünyanın en barışçıl, en haklı mücadelesini yürüten anneleriz, evlatlarız, kardeşleriz, hak savunucularıyız. Biz, taleplerimize kulaklarını tıkayanlar tarafından yaka paça gözaltına alınan, şiddet görenleriz. Biz, anayasal hakkımızı kullandığımız, ‘evlatlarımız nerede’ dediğimiz için mahkeme mahkeme süründürülmek istenen, yıldırılıp sesi kısılmak istenenleriz. Ama biz aynı zamanda asla yılmayanlarız. Biz susmayanlarız. Biz vazgeçmeyenleriz. Kaybedilen her bir evladımızın akıbetini öğrenene kadar pes etmeyecek olanlarız. Bugün burada yargılanan bu pes etmeyen irademizdir. Bugün burada yargılanan anayasal haklarımızdır. Anayasal haklarımızı kullanmaktan vazgeçmeyeceğiz. Bu hakkımızı kullanmak için seçtiğimiz ve 700 hafta boyunca bizden kaynaklanan tek bir olay çıkmadan oturduğumuz Galatasaray Meydanı'ndan vazgeçmeyeceğiz. Bir değil bin dava da açsanız biz asıl davamızdan; ‘evlatlarımız nerede’ diye haykırmaktan asla ama asla vazgeçmeyeceğiz.”

ÖZTÜRK: HER ZAMAN HAKİKAT ARAYIŞI KAZANIR

Açıklamanın ardından kısa bir konuşma yapan İHD Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan ise bu davanın derhal beraatla sonuçlanması gerektiğinin altını çizdi. Bu davanın hak, adalet ve hakikat arayanları yıldırmak için açılmış bir dava olduğunu vurgulayan Türkdoğan, “Fakat unutulan bir şey var; her zaman hak ve hakikat arayışı kazanır. Her zaman hak ve hakikat arayışı meşrudur. Dolayısıyla bu tarz davalarla insan hakları savunucularını kimse yıldırmaya kalkışmasın. Bu davayı açtıranların aslında sanık sandalyesinde yargılanması gerekiyor. Hak ve hakikat arayışını sonuçlandıracağız. Ve inanıyorum ki bu dava bugün beraat ile sonuçlanacaktır. Umarım bizim bu sesimizi duyarlar ve bu anlamsız davaya bugün son verirler” dedi.