Cumartesi Anneleri Davası 7 Haziran’a ertelendi

İstanbul Adliyesi 39. Asliye Ceza Mahkemesi'nde Cumartesi Anneleri'nin 950. hafta eylemleri nedeniyle haklarında açılan davanın ilk duruşması devam etti. Mahkeme bir sonraki duruşmayı 7 Haziran’a erteledi.

Cumartesi Anneleri/İnsanları, "Kayıplar bulunsun, failler yargılansın" talebiyle gerçekleştirdikleri 950. hafta eylemleri kapsamında, toplu olarak "Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’na muhalefet" suçlamasıyla yargılanıyor.

İlk duruşma, Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 39. Asliye Ceza Mahkemesi'nde gerçekleştirildi ve verilen aranın ardından devam etti.

Duruşmayı, Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) avukatları, Wan ve Êlih Baroları, hak savunucuları, Almanya, Hollanda ve Amerika Konsolosluğu temsilcileri, Uluslararası İnsan Hakları Federasyonu, İnsan Hakları Savunucularının Korunması için Gözlemevi, Ulviyya Hasanova, Dünya İşkence Karşıtı Örgüt, İnsan Hakları Savunucularının Korunması için Gözlemevi, Benedetta Perego, Turin Barosu (İtalya), Tehlikedeki Avukatlar için Uluslararası Gözlemevi, Lille Barosu (Fransa) gibi kurumlar takip etti.

Duruşmada, Cumartesi Anneleri Hanife Yıldız, Besna Tosun, Maside Ocak, Mikail Kırbayır, Hasan Karakoç, Leman Yurtsever, Aylin Tekiner, İkbal Eren, Mukaddes Şamiloğlu, Hatice Korkmaz, İsmail Yücel, Ali Tosun, Ali Ocak, Selvi Gülmez, Cüneyt Yılmaz, İrfan Bilgin, Hünkar Hüdayi Yurtsever, İHD yöneticileri Meryem Bars ile Sebla Arcan ve avukat Meriç Eyüboğlu hazır bulundu.

Duruşmanın ikinci oturumu, Cumartesi İnsanlarından Hatice Korkmaz'ın savunmasıyla başladı.

Hatice Korkmaz, Anayasa Mahkemesi'nin 'hak ihlali' kararına vurgu yaparak, beraat talep etti.

Avukat Mehmet Kaplan ise eylem görüntülerinin incelenmesi halinde suç unsurlarının oluşmadığını belirterek, AYM kararına uyulması çağrısında bulundu.

İHD Eş Genel Başkanı Av. Eren Keskin, mahkemeden AYM'nin kararına uymasını talep ederken, İHD İstanbul Şube Başkanı avukat Gülseren Yoleri, Süleyman Soylu'nun İçişleri Bakanı olduğu dönemde uygulanan yasaklara dikkat çekerek hukukun üstünlüğüne vurgu yaptı.

Mahkeme, savunmalarının tamamlanmasının ardından dosyadaki görüntülerin izlenmesine karar vererek bir sonraki duruşmayı 7 Haziran tarihine erteledi.