DİSK: Hükümetin yeni paketi ciddi tehlikeler içeriyor

DİSK, AKP'nin 'Yeni Ekonomik Program' başlığıyla açıkladığı pakete tepki gösterdi. Paketin krizin yükünü çalışanlara yükleyeceğini söyleyen DİSK, "Krizden çıkış için öncelikle demokratik hukuk devletini tesis edecek adımların atılması lazım" dedi.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK),  Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın "Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” adıyla açıkladığı pakete tepki gösterdi. 

'CİDDİ TEHLİKELER İÇERİYOR'

DİSK Yönetimi Kurulu adına Başkan Arzu Çerkezoğlu'nun yazılı yaptığı açıklamada, paketin krizin faturasını çalışanların, emeği ile geçinenlerin sırtına yüklemeyi hedefleyen ciddi tehlikeler içerdiğine dikkat çekildi.

Açıklamada, şu ifadelere de yer verildi:

"Bakan Albayrak tarafından yapılan ve toplam 9 slayttan oluşan sunum yaşadığımız derin ekonomik krizden çıkış için gerekli olan köklü demokratik, hukuksal ve ekonomik dönüşüm konularında hiçbir somut adıma ve hedefe yer vermiyor. 

Çalışanlar açısından ciddi olumsuz sonuçlar yaratacak niteliktedir. DİSK olarak krizden çıkışla ilgili politikaların Çalışma Meclisi ve Ekonomik ve Sosyal Konseyde kamuoyu önünde tartışılarak oluşturulması gerektiğini bir kez daha vurguluyoruz.

Sunumda yer alan çalışma hayatına ilişkin hedefler emeği ile geçinenlerin var olan haklarını zayıflatacak ve işçilere daha fazla yük getirecektir.

Dönüşüm Adımları adlı sunuma göre ‘kıdem tazminatı reformu’nun gerçekleştirilmesi ve kıdem tazminatı ile Bireysel Emeklilik Sistemi'nin entegre edilmesi planlanmaktadır. Kıdem tazminatı fonu kurulmasının ve bu fonun BES ile bütünleştirilmesinin hedeflendiği açıktır. BES'in zorunlu hale getirileceği de ifade edilmektedir.

Kıdem tazminatının fona devri DİSK ve işçi sendikalarının ezici çoğunluğu açısından kapanmış bir tartışmadır.

BES'in zorunlu hale getirilmesi de kabul edilemez. BES'in zorunlu olması ücretler üzerinde yeni bir yük anlamına gelecektir. Zorunlu BES düşük ve orta gelirli çalışanlar için gelir kaybı demektir. Kriz koşullarında zaten artan geçim sıkıntısının daha da artması anlamına gelecektir. 

'HAKLAR BUDANIYOR'

Sunumda ‘sosyal güvenlik reformu’ adıyla neyin hedeflendiği açık olmamakla birlikte geçmiş deneyimler ışığında bunun sosyal güvenlik haklarının daha da budanması anlamına geleceğini söylemek kehanet olmayacaktır. 

Vergi reformu adı altında kurumlar vergisinin kademeli olarak düşürülmesi ve dolaylı vergilerin vergi gelirleri içindeki payının düşürülmesi hedefi, gelir vergisinin artışı anlamına gelecektir. Gelir vergisinde ezici pay ücretli çalışanlara aittir. Bu hedef emekçilerin vergi yükünün artması anlamına gelecektir.

'ÖNCELİKLE DEMOKRATİK HUKUK DEVLETİ...'

Ekonomik krizden çıkış için öncelikle demokratik hukuk devletini tesis edecek adımların atılması, krize karşı emeğin haklarını koruyacak sosyal politika önlemlerinin alınması gerekiyor.

Krizin faturasının işçilerin ve halkın sırtına yüklenmesini kabul etmeyeceğiz."