‘Danimarka kararı düşünce özgürlüğüne müdahaledir’

‘Danimarka kararı düşünce özgürlüğüne müdahaledir’

Avrupa Sürgünler Platformu, Danimarka'nın üç Kürt televizyonu hakkında verdiği kapatma kararını kınadı. Platformun yaptığı açıklamada, ROJ, MMC ve NUCE TV’nin sadece Kürtlerin değil, on binlerce  sürgünün ve Türkiye’deki bütün halkların sesi olduğunu belirterek, “Karar düşünce özgürlüğüne müdahaledir” dedi.

Geçtiğimiz yıl kurulan Avrupa Sürgünler Platformu, yazı bir açıklama ile Danimarka’nın Kürt televizyonlarının lisanslarını iptal etmesi ve ağır para cezası vermesini sert bir dille eleştirdi.

Kararın düşünce özgürlüğüne müdahale olduğunu belirten platform, Avrupa Parlamentosu’nu da sessiz kalmakla eleştirerek, şöyle dedi: “Barışçıl ve sivil itaatsizlik olarak görülen “Gezi Parkı“ eylemlerine AK Parti Hükümeti’nin uyguladığı ‘orantısız gücü’ eleştiren Avrupa Parlamentosu, 13 Haziran günü bu tutumu kınayan bir karar almıştı. Kararda, tutuklu gazetecilerin durumuna da dikkat çekilmiş ve AK Parti Hükümeti’nden düşünce özgürlüğü ve barışçıl gösterilerin önündeki engelleri kaldırmasını istemişti. Ne ki, AP’nin eleştirdiği olayların bir benzeri, AP’de grubu bulunan bir başka ülkede, Danimarka’da yaşanıyor. Danimarka Eyalet Mahkemesi, 10 milyon kron (700 bin Euro) para cezasının yanısıra Kürt televizyonları Roj TV, Nûçe TV ve müzik kanalı olan MMC’nin lisansının iptal edilmesine karar vardı. Sadece Kürtlerin değil, Avrupa’daki on binlerce sürgünün ve Türkiye’deki bütün halkların de sesi olan bu kanalların kapatılması, AK Parti Hükümeti’ni kınayan AP’nin kararı ile çelişmektedir.”

Platform gelişen çözüm sürecinde böylesi bir karara anlam verilmediğini belirterek, “Danimarka’nın bu tavrını düşünce özgürlüğüne yapılmış bir müdahale olarak görüyor ve alınan kararın bir an önce düzeltilmesini istiyoruz” dedi.