Dayanışma Platformu: Rojava'ya yardımları arttırmalıyız

Dayanışma Platformu: Rojava'ya yardımları arttırmalıyız

Güney Kürdistan'a gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin bilgi veren Suriye Kürdistan’ıyla Dayanışma Platformu üyesi ve ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak, Türk hükümetini, Qamışlo Kapısı için gösterdiği yaklaşımı Afrin bölgesine yapılacak yardımlar için de göstermeye çağırdı. Ak, Rojava'ya yardımları arttırmaları gerektiğini kaydetti. 

DTK, BDP, ÖSP, KADEP, DDKD, Azadi İnisiyatifi ve Dicle Fırat Diyalog Grubu'nda oluşan Suriye Kürdistan’ıyla Dayanışma Platformu, 11 Şubat'ta Güney Kürdistan'a gerçekleştirdikleri ziyarete ilişkin ÖSP Diyarbakır İl binasında basın toplantısı yaptı.

KADEP Amed İl Başkanı Civan Roj Ceylan yaptığı Kürtçe konuşmada, 11 Şubat'ta Güney Kürdistan'a gerçekleştirdikleri ziyarette Kürt parlamenterlerle neler yapabileceklerine ilişkin görüşmelerde bulunduklarını dile getirdi. 

Heyet adına açıklamada bulunan ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak,  Suriye Kürdistan’ı İle Dayanışma Platformu olarak her fırsatta genelde Suriye’de, özelde Suriye Kürdistan’ında yaşanan trajediyi dile getirdiklerini ifade ederek özellikle Batı Kürdistan bölgesine uygulanan ambargoyu kırmak için çeşitli temaslarda, girişimlerde bulunduklarını kaydetti.

Suriye Kürdistan’ındaki durumu daha net öğrenmek ve Federal Kürdistan’da başlatılan yardım kampanyası hakkında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla gerçekleştirilen bu ziyarette Suriye Kürdistan’ında halkın ortak iradesini temsil eden Desteya Bilind ya Rojava (Batı Kürdistan Yüksek Konseyi), Federal Kürdistan Bölgesi STK’lar Federasyonu ve Kürdistan Parlamenterler Birliği ile görüştüklerini belirten Ak, bu görüşmelerde Federal Kürdistan Bölgesi’ndeki yardım kampanyası hakkında bilgi alışverişinde bulunduk ve anlamlı bir kampanya yürütüldüğü kanısına vardıklarını belirterek şöyle konuştu: "Biz de hem çalışmalarımızı aktardık hem de onların yardım çalışmalarının sürmesinin önemine işaret ettik. Suriye Kürdistan’ının tüm Kürtlerce siyasi ve insani olarak sahiplenilmesinin önemi karşılıklı olarak vurgulandı.

Desteya Bilind ya Rojava temsilcileri bize bölgeyle ilgili önemli bilgiler verip, özellikle yaşanan sıkıntıların boyutunu aktardılar. Bölgenin maddi ve manevi her türlü ihtiyacı olduğunu belirttiler. Yaptığımız çalışmaları anlamlı ama geç bulduklarını ifade ettiler. Yardımların Qamışlo’ya ulaştığını, ancak Afrin ve Kobani bölgesine kendilerinin bir şey ulaştıramadıklarını, bu bölgeye yakın sınır kapılarından buraya yardım gönderilmesinin çok iyi olacağını dile getirdiler. Bölgedeki insani trajedinin çok kritik duruma geldiğini de bize aktardılar."

Bu nedenle Türk hükümetini, Qamışlo Kapısı için gösterdiği yaklaşımı Afrin bölgesine yapılacak yardımlar için de göstermeye çağıran Ak, bu temaslarımızda vardıkları sonucu, "Suriye Kürdistan’ına yapılacak yardımları artırmamızın gerektiğidir" diye özetledi.

Kürt halkını ve Türkiye halkları ile kurumlarını insani yardım kampanyalarına aktif olarak katılmaya çağıran Ak, parti ve STK'ların bulundukları illerde ortaklaşarak topladıkları insani yardımların Nusaybin'de toplanacağını ve buradan Suriye halklarına iletileceğini kaydetti. 

Suriye Kürdistan’ındaki durumu daha net öğrenmek ve Federal Kürdistan’da başlatılan yardım kampanyası hakkında fikir alışverişinde bulunmak amacıyla DTK Daimi Meclis üyeleri Seydi Fırat, Fırat Alökmen, BDP PM üyesi Haluk Katar, ÖSP Genel Başkan Yardımcısı Aziz Mahmut Ak, DDKD Genel Başkanı İmam Taşçıer, KADEP Diyarbakır İl Başkanı Cıvanroj Ceyhan, Azadi İnisiyatifi Temsilcisi Sıdkı Zilan ve Dicle Fırat Diyalog Grubu temsilcisi Muhittin Batmanlı'dan oluşan heyet Federal Kürdistan Bölgesi’ni 11-13 Şubat tarihleri arasında ziyarette bulunmuşlardı.