Dede: Türkiye 10 Aralık'a açlık grevleriyle girdi
HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, "Türkiye İnsan Hakları Günü’nü bir kez daha mahpusların açlık grevi ile karşıladı" diyerek, İmralı tecridine tepki gösterdi.
HDP Eşbaşkan Yardımcısı Ümit Dede, "Türkiye İnsan Hakları Günü’nü bir kez daha mahpusların açlık grevi ile karşıladı" diyerek, İmralı tecridine tepki gösterdi.
HDP Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonundan Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Ümit Dede, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla Van'da basın açıklaması yaptı.
Dede, "Türkiye 2015 yılında başlayan ve günümüze değin şiddetlenerek artan çatışmalı sürecin gölgesinde insan haklarının yok sayıldığı bir ülke olarak 2021 yılına doğru ilerlemektedir. İşkenceye sıfır tolerans' iddiasına rağmen işkence vakaları artarak devam etti" dedi.
İŞKENCE, İNFAZ VE CEZASIZLIK
Dede, şöyle devam etti:
"Van’ın Çatak ilçesinde askerlerce gözaltına alınan Şerali Dereli ve Servet Turgut, ağır işkenceye maruz kalmış, helikopterden atılmış; Servet Turgut tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetmiştir. Bu işkence olayına ilişkin tek bir kolluk görevlisi gözaltına alınmamışken, bu durumu haberleştiren ve kamuoyu ile paylaşan Mezopotamya Ajansı muhabiri 5 gazeteci tutuklanmıştır. Yine Rojbin Çetin’e evinde gözaltına alındığı sırada, polisler tarafından köpekle işkence edilmiş ve yine tek bir kolluk görevlisi görevinden uzaklaştırılmamış, herhangi bir adli işlem yapılmamıştır.
Kolluk güçlerine bahşedilen cezasızlık zırhı devlet politikası haline gelmiş; Kemal Kurkut’u kameralar önünde katleden polis memuruna beraat kararı verilirken, öldürülme anını görüntüleyen ve haberleştiren gazeteci hakkında dava açılmıştır. Yine aynı şekilde, İpek Er’e günlerce cinsel saldırıda bulunarak intihara sürüklediği delillerle sabit olan uzman çavuş Musa Orhan hakkında tutuklama kararı verilmediği gibi, bizzat İçişleri Bakanı tarafından koruma altına alınmıştır. Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı bir köyde 15 yaşındaki P.Ö. isimli bir kız çocuğunun tecavüze uğradığı iddiasıyla ilgili soruşturma başlatılmış, şüpheliler arasında uzman çavuş, polis, korucu dahil 27 ismin olduğunun ortaya çıkarılması sonrası konu ile ilgili haberlere yasaklama getirilmiştir."
SİYASİ SOYKIRIM
Salgın öncesinde olduğu gibi salgın döneminde de eylem ve etkinliklerin yasaklandığı, toplanma ve örgütlenme özgürlüğünün tamamen askıya alındığını vurgulayan Dede, şunları da kaydetti:
"Meriç ve Ege Denizi'nden sonra Van Gölü’nde de mülteciler ölüme taşınmaya devam edilmiş. Sınır bölgelerinde mülteciler soğuktan donarak ölmüş, vatandaşlar ise askerler tarafından vurularak yaşamlarını kaybetmiştir. Kadına dönük şiddet pandemi döneminde daha da artmış, kadınların yasal güvenceleri ise uygulamada yok sayılmıştır.
Kürt ve muhalif siyasetçilere yönelik gün aşırı gözaltı operasyonları düzenlenmeye devam edilmiş, bu operasyonlar sırasında insanların kapıları kırılarak, eşyaları talan edilmiş, operasyon düzenlenen evlerde bulunan yurttaşlar tehdit edilerek kafalarına silah dayanmıştır. Siyasi soykırım operasyonları kapsamında yerine hukuksuzca kayyım atanan belediye eşbaşkanlarımız tutuklanmış, milletvekillikleri düşürülen Leyla Güven ve Musa Farisoğulları tutuklanmıştır. Aralarında milletvekillerinin de bulunduğu, 2014 yılında HDP MYK üyesi olan siyasetçiler gözaltına alınarak tutuklanmıştır.
Cumhurbaşkanı'nın Demirtaş hakkındaki sözleri insan hakları konusunda hangi aşamada olunduğunun göstergesi.
Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün yargıda reform açıklamasından sonra sadece bir hafta içerisinde çoğunluğunu HDP’lilerin oluşturduğu yaklaşık 1000 siyasetçi ve aktivist gözaltına alınmış ve 30’u aşkın siyasetçi ve aktivist tutuklanmıştır."
AÇLIK GREVLERİ
Dede, zindan direnişine de dikkat çekerek, şunları ifade etti:
"Grup yorum üyesi sanatçıların ve ÇHD üyesi avukatların başlattığı ölüm orucu eylemleri, haklı taleplerinin kabul edilmemesi nedeniyle ölümle sonuçlanmıştır. Türkiye bir 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü’nü daha mahpusların başlattığı süresiz dönüşümsüz açlık grevi ile karşılamaktadır. 1999’da Türkiye ve farklı uluslararası güçlerin ortak operasyonuyla Türkiye’ye getirilen Sayın Öcalan, o tarihten bu yana tecrit altındadır. Dönemsel olarak katılaştırılan ve gevşetilen tecrit uygulamasında belirleyici olanın evrensel hukuk normları ve adalet anlayışının değil, dönemsel siyasi tercihler olduğu tüm toplum tarafından görülmektedir. Hakkâri Milletvekili ve DTK Eşbaşkanı Leyla Güven’in 8 Kasım 2018 tarihinde başlattığı ve daha sonra Diyarbakır’da 3 milletvekilimiz, dünyanın birçok yerinde ve cezaevlerinde binlerce tutuklu ve hükümlünün katılımı ile 200 gün devam eden ve 8 mahpusun hayatını kaybettiği, Sayın Öcalan üzerinde uygulanan tecride son verilmesi talebiyle gerçekleştirilen açlık grevi ve ölüm orucu eylemleri sonucunda, Sayın Öcalan 8 yıl aradan sonra avukatlarıyla görüşebilmiştir. Ancak Adalet Bakanı Abdülhamit Gül’ün, 'Öcalan’la avukatlarının ve ailesinin görüşmesi önündeki engeller kaldırıldı' şeklinde kamuoyu önünde dile getirdiği taahhüdüne rağmen avukatlarla görüşmeler tekrar yasaklanmıştır. AKP iktidarının siyasi çıkarlar temelinde yürüttüğü ikiyüzlü siyaset nedeniyle, 27 Kasım 2020 tarihinde cezaevlerinde yeniden, İmralı Ada Hapishanesi'nde uygulanan tecridin kaldırılması ve mapushanelerdeki hukuk dışı, onur kırıcı uygulamalara son verilmesi talebiyle süresiz-dönüşümlü açlık grevlerine başlandığı kamuoyuna duyurulmuştur."