DEM Parti’nin seçim çalışmalarında 8 Mart coşkusu

Seçim çalışmalarının sürdüğü illerde 8 Mart coşkusu hakim olurken, “evlerde, sokaklarda, iş yerlerinde her yerde mücadelemizi duyurma ve büyütme zamanı” denildi.

DÜNYA EMEKÇİ KADINLAR GÜNÜ

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti), seçim çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor. Eşbaşkan adaylarının sahaya indiği tüm kentlerde 8 Mart coşkusu hakim oldu.

ÎDIR

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Îdir İl Örgütü, Cumhuriyet Mahallesi’nde halk şöleni düzenledi. Şölene DEM Parti Îdir Belediyesi eşbaşkan adayları Nejla Kum ve Mehmet Nuri Güneş ile milletvekilli Yılmaz Hun da katıldı.

Burada söz alan Kum, halkın iradesine sahip çıkacağını söyledi. Kum, kentin dışında bulunanlara da seçime katılım çağrısında bulundu.

Mehmet Nuri Güneş de AKP’nin Kürtlerin iradesini satın almaya çalıştığını ancak Kürtlerin bu oyunlara gelmediğini belirtti.

Yılmaz Hun ise Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’a yönelik tecride tepki göstererek, fiziki özgürlüğünün sağlanması için tutsakların sürdürdüğü açlık grevlerine dikkat çekti. Hun, Kurdistan’ın statüsünün de demokratik yol ve yöntemler ile çözülebileceğine işaret etti.

ÇEWLÎG

DEM Parti Çewlîg İl Örgütü seçim çalışmaları kapsamında Sivil Toplum Örgütleri ve mahalle ziyaretlerinde bulunuldu. İki koldan yapılan çalışmalarda Kent Milletvekili Ömer Faruk Hülakü, Çewlig Belediye Eşbaşkan adayı Aydın Bürçün ve il yöneticilerinden oluşan bir heyet, Bingöl Adliyesi, Gençlik Spor İl Müdürlüğü, PTT İl Müdürlüğü, AFAD İl Müdürlüğü’n- ziyaret etti. Bir diğer kolda yapılan çalışmalarda Çewlîg Belediye Eşbaşkan adayı Çiçek Ariç, DEM Parti Çewlîg İl Eşbaşkanları ve yöneticileri Simani Mahallesinde kadınlarla bir araya geldi.

AMED

DEM Parti Peyas (Kayapınar) İlçe Örgütü 31 Mart yerel seçimler kapsamında Peyas'ın Talaytepe Mahallesi'nde seçim bürosu açılışı gerçekleştirdi. Açılışa DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, Peyas İlçe Belediye Eşbaşkan adayları Berivan Sincar ile Cengiz Dündar, Barış Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

Büro açılışında Konuşan Peyas (Kayapınar) İlçe Belediye Eşbaşkan adayı Berivan Sincar, DEM Partinin temel amacının halka hizmet olduğunu söyledi. "Bizler onurlu bir barışın daima yanında olduk, olmaya da devam edeceğiz” diyen Berivan Sincar,  “Yarın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ardından 21 Mart Newroz'u var. Bu iki gün de bizim için çok önemli. Biz kadınların mücadele bayrağını daha çok yükseltmemiz lazım. 31 Mart yerel seçimlerinde de kayyumları gönderme günü ve hepimizin evlerde, sokaklarda, iş yerlerinde her yerde mücadelemizi duyurma ve büyütme zamanı" dedi.

Konuşmanın ardından zılgıtlar ve alkışlar eşliğinde büro açılışı gerçekleşti.

KOCAELİ 

DEM Parti Dilovası Belediye Eşbaşkan adayları Mustafa Avcı ve Şevin Coşkun, seçim çalışmaları kapsamında esnaf ziyaretleri gerçekleştirdi. Halkın sorunlarını dinleyen adaylar, ‘İlçenin 21 sorununa karşılık 21 çözüm önerisi’ başlığı ile hazırlanan bildirileri dağıttı.

Ziyaretler sırasında “Ben MHP’liyim ama oy vermeyeceğim” diyen bir yurttaşla karşılaşan Mustafa Avcı, hizmet yapmak ve hizmet üretmek için geldiklerini ifade etti. Demokratik, ekolojik ve kadın özgürlükçü bir belediye anlayışı ile tüm Marmara’ya örnek olacaklarını belirten Avcı, “Biz iddialıyız. Bu bütçenin tek kuruşu bizlerin, yandaşlarımızın, partililerimizin cebini değil bu halkın hakkıdır. Eşit bir şekilde dağıtılacak” şeklinde konuştu.

İZMİR

DEM Parti, Bayraklı’da seçim bürosu açılışını gerçekleştirdi. Açılışa DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Türkan Aslan Ağaç, DEM Parti Bayraklı Belediyesi Eşbaşkan Adayları Pervin Polat ve İsmet Akbulak, Barış Anneleri, DEM Parti İzmir İl Örgütü ve DEM Parti ilçe örgütlerinin yanı sıra çok sayıda kişi katıldı. Açılışta sık sık “Jin jiyan azadî”, “DEM halktır halk burada” sloganları atıldı.

Açılışta konuşan DEM Parti İzmir İl Eşbaşkanı Mehmet Kuruş, kendilerine seçimden seçime oy veren seçmen olarak bakanlara karşı “Biz varız” diyeceklerini ifade etti. Kuruş, “Diyeceğiz ki sizlere inat biz kendimizi yöneteceğiz. Tarihi hırsızlık üzerine kuranlar, talan üzerine kuranlar, bizi sürekli sömürülen vergi levhası olarak görenlere, buradan şunu söylüyoruz; bizler insanız, bizler özneyiz. Bizler insanın olduğu her kapıdan gireriz ancak faşistin, ırkçının bulunduğu hiçbir kapıdan girmeyiz, hiçbir kapıyı onlara açmayız” dedi.

Ardından konuşan DEM Parti İzmir Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Türkan Aslan Ağaç, yaşadıkları alanları katılımcı bir demokrasiyle yönetmek istediklerini söyleyerek demokrasinin ilk temel taşının yerellerden atılacağına dikkat çekti. Ağaç, “Bu sebeple hepimize büyük görevler düştüğü kanaatindeyim. 1970’lerden beri yerel demokrasi kültürüne sahibiz. Yerel yönetimlerin nasıl olması gerektiğini, kendi projelerimizin ne olması gerektiğini, kimlerle çalışmamız gerektiğini çok iyi biliyoruz. 2009 yılından beri Kürt illerinde zaten yerel yönetimleri bizler yönetiyoruz. O yüzden artık yaşadığımız, kendimize kent olarak seçtiğimiz İzmir’de de yerel yönetimlerine katkı sunma zamanı geldiğini, kendi anlayışımızı burada da hayata geçirmemizin zamanıdır” şeklinde konuştu.

8 MART'A ÇAĞRI

Ağaç, yarın bütün kadınları 8 Mart alanlarına çağırarak kadınların yarın tüm renkleriyle alanlarda olacağını söyledi. Yerel yönetimlerin 1923’ten bu yana var olduğunu ancak bu zamana kadar İzmir’in hiçbir zaman bir kadın tarafından yönetilmemiş olduğunu dile getiren Ağaç, “Onun için biz geliyoruz. Onun için DEM geliyor. Biz siyasal paradigmamızı hayata geçirmek üzere adayız. Hep birlikte bu seçimde var olduğumuzu İzmirlilerin tamamına göstermek zorundayız” dedi.

Konuşmaların ardından büro açılışı gerçekleştirildi. Açılış halaylarla sona erdi.

MÊRDÎN 

Mêrdîn’de seçim çalışmalarını yoğunlaştıran DEM Parti, ilçe ilçe, mahalle mahalle ziyaretlerini sürdürdü. Şemrex (Mazıdağı) ilçesinde 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla cezaevinde bulunan kadın tutuklulara kutlama kartı gönderilen Şemrex’te Belediye Eşbaşkan Adayı Kudret Uçuk, özellikle Kürt kadınlarının kimlik sorunundan çok etkilendiklerine dikkat çekerek “Buna rağmen en büyük mücadeleyi Kürt kadınları veriyor. Bu mücadeleyi büyük bir barış mücadelesine çeviriyor. Herkesin artık bu barış mücadelesini duyması gerektiğine inanıyoruz. Bu kadar kimliksel tahribata rağmen biz kadınların barış talebi çok kıymetlidir” dedi. 

Ardından çalışmalarını kırsal mahallelerde sürdüren Eşbaşkan adayları Hamdin Demir ve Kudret Uçuk, Hêtiwan, Şêğana Jor, Zanqırt, Êwêna ve Birkê mahallerinde halkla bir araya geldi. Eşbaşkan adayları kırsal mahallelerde kadınlarla da bir araya gelirken, kadınlara 8 Mart nedeniyle karanfiller dağıtıldı. 

DEM Parti Mîdyad (Midyat) Belediye Eşbaşkan adayları Hüda Erdem Aslan ve Hikmet Duman da kırsal mahallelerde çalışmalarını sürdürerek, kadınların 8 Mart’ını kutladı. 

Qoser Belediye Eşbaşkan adayları Zeyni İpek ve Hamdiye Bilek Turğay da beraberlerinde milletvekilleri Saliha Aydeniz ve Beritan Güneş Altın ile birlikte yarın Qoser’de gerçekleştirilecek olan kadın etkinliğine davette bulundu. Sokak sokak gerçekleştirilen çalışmalarda kadınlara karanfiller dağıtıldı. 

Artuklu Belediye Eşbaşkan adayları Mehmet Ali Amak ile Münevver Ölker de, çalışmaları kapsamında Sanayi Sitesi esnafını gezerek, Ensar ve Saraçoğlu mahallelerinde halk buluşmaları gerçekleştirdi. 

MUĞLA

DEM Parti Bodrum İlçe Örgütü, yerel seçim çalışmaları kapsamında halk buluşması gerçekleştirdi. Burada söz alan DEM Parti Muğla Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Adayı Yusuf Uludağ, Muğla’nın tüm ilçelerinde seçim çalışmalarına devam ettiklerini belirtti. Uludağ, tecride karşı cezaevlerinde direnen tutsakları ve barış annelerinin direnişini selamladı.

Bodrum Belediyesi Eş Başkan Adayı Zühal Macit, cezaevlerinde bulunan tutsaklara selam gönderdi. Macit,“Biz bu partide Kürtleriz, kadınlarız, Alevileriz, solcularız, bütün ötekileriz. Devletin ötekileştirdiği, yok saydığı herkesiz, Bodrum’da binlerce kişiyiz. Bodrum’da bizi akla kara arasına sıkıştıran egemen zihniyete hayır deme zamanı geldi. DEM Parti olarak Muğla Büyükşehir’de de, Bodrum Belediyesi’nde de, Belediye Meclis Üyeliğinde de oylarımızı ağacımıza basıyoruz” şeklinde konuştu.

ÊLIH

 

DEM Parti Êlih İl Örgütü seçim çalışmaları kapsamında Bağlar Mahallesinde açtıkları seçim büro açılışı mitinge dönüştü. DEM Parti Êlih Milletvekilli Zeynep Oduncu, Êlih Belediyesi Eşbaşkan adayları Gülistan Sönük ile Mehdi Öztüzün, DBP, DEM Parti İl Örgütleri ve çok sayıda halkın katılımı ile lokal açılışı gerçekleştirildi. Yoğun katılımın olduğu büro açılışında kitle sık sık, “Bijî Serok Apo”, “Bê Serok jiyan nabe”, “Direne direne kazanacağız”, “Jin jiyan azadî”, “Kayyumlar gidecek halklar gelecek”  sloganları attı.

Açılışta konuşan Belediye Eşbaşkan Adayı Gülistan Sönük, kadın mücadelesinin öncü rolüne değinerek, yarın düzenleyecekleri 8 Mart mitingine katılım çağrısında bulundu. Kayyumların kadın kazanımlarına dönük politikalarını eleştiren Sönük, “Belediyeye atanan kayyumlar Kürt dil, kültür ve sanatına dair ne varsa yok etti. Kürtlerin kentinde Kürde dair bir şey bırakmadı. Kayyumları 31 Mart günü göndererek hep birlikte kültür, dil ve sanat inşaasına başlayacağız. Kadın kurumlarından tutun tüm kurumlarımızı açacağız” dedi.

Belediye Eşbaşkan Adayı Mehdi Öztüzün de, kayyım politikasının Kürt halkının değerlerine saldırı politikası olduğunu belirterek, Edip Solmaz’ın belediyecilik hedefine gerçekleştireceklerini söyledi.

Barış Anneleri Meclisi Üyesi Meyaser Akdağ ise, Kürtler arası birliğin önemine değinerek, birliğin Kürt kazanımlarına kazanım katacağını söyledi.

Yapılan konuşmaların ardından açılış çekilen halaylar eşliğinde son buldu.