Demirtaş: Kürtler AKP'nin gerçek yüzünü gördü

HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Kürtlerin AKP'nin gerçek yüzünü gördüğünü, Erdoğan'ın çoktan kaybetmeye başladığını, 'zamanının dolduğunu' belirtti.

Rehin tutulan HDP Cumhurbaşkanı Adayı Selahattin Demirtaş, Fransız-Alman ortak televizyonu ARTE'nin sorularına avukatları aracılığıyla yazılı olarak cevap verdi.

Demirtaş, neden erken seçim kararı verildiğine dair soruyu şöyle yanıtladı: "AKP ve Erdoğan’ın kredisi halkın nazarında her geçen gün eriyor. Ancak kararın ardındaki temel nedenlerden biri de ekonomide tehlike çanlarının çalıyor olması. Biliyorsunuz, bu seçimlerle birlikte aslında bir sistem değişikliği gerçekleşiyor. İşte Erdoğan, ekonomi dibe vurmadan önce bu yeni sistemin aşırı yetkilerle donattığı Cumhurbaşkanı olarak seçilmenin ve ülkenin tüm kontrolünü ele geçirmenin peşinde."

'KÜRTLER AKP'NİN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜ'

Demirtaş, "Kürt seçmenlerin çoğunluğundan oy alacağınızı düşünüyor musunuz" sorusu üzerine de şunları kaydetti:

"Evet, alacağız, hem sadece Kürtlerden değil toplumun diğer kesimlerinden de alacağız. Çünkü AKP’den büyük bir kopuş var. Özellikle Kürtler AKP’nin gerçek yüzünü çok acı deneyimler yaşayarak gördü. Irkçı bir partiyle ittifak yaparak seçime giden AKP, Kürtlerin desteğini kaybetti. Bunu 24 Haziran’da sandıkta göreceğiz. Ama genel olarak OHAL altında seçimlere gidiliyor olması ve son alınan sandık taşıma kararları özellikle Kürt illerinde AKP’nin seçim sonuçlarını şimdiden dizayn etme peşinde olduğunu gösteriyor. HDP ve diğer muhalefet partileri sandığın korunması konusunda gerekli tedbirleri mutlaka alacak ve seçmen iradesinin güvence altına alınmasını sağlayacaktır."

NASIL BİR TÜRKİYE?

Demirtaş, programlarından ve nasıl bir Türkiye istediğinden de şöyle söz etti:

"Türkiye’nin çok kimlikli, çok kültürlü, çok inançlı, çok dilli çoğulcu yapısını kapsayan bütünlüklü bir demokrasi programına ihtiyacı var. Bizim programımız da bunu vadediyor. Toplumun tüm kesimlerini, yurttaşların temel haklarını güvence altına alan; özgürlüklerin, eşitliğin, yargı bağımsızlığının, kadın özgürlüğünün ve çevre haklarından hayvan haklarına kadar her özgürlük alanının güvencesi olacak bir anayasanın yapım sürecini destekleyeceğiz. Programımız parlamenter yönetimi demokratikleştirme, yerel yönetimleri güçlendirme hedefine sahip. Üretime dayalı bir ekonomi programı ile istihdamı arttırıp, dışarıdan sıcak paraya bağımlı şişirilmiş ekonomiyi sağlıklı hale getireceğiz. Hem içeride hem dışarıda mutlak bir barış politikası izleyeceğiz. Türkiye’nin temel sorunu olan Kürt sorununu barışçıl yöntemlerle çözeceğiz. AB’ye tam üyelik sürecini ve müzakereleri hızlandırıp Türkiye’yi AB’ye eşit üye yapacağız."

İKİNCİ TURA KALINIRSA

Seçim ikinci tura kalırsa muhalefet partilerine ittifak çağrısı yapıp yapmayacağı sorulan Demirtaş, "Bunu zamanı geldiğinde düşüneceğiz. Seçimin nasıl bir sonuçla ikinci tura kalacağına bağlı her şey. Ancak ilkelerimiz çerçevesinde bize verilecek her oyu ilk veya ikinci turda kesinlikle demokratik bir Türkiye’nin ve barışın kazanması için siyasete dönüştüreceğiz" dedi.

'ERDOĞAN ÇOKTAN KAYBETTİ'

HDP Adayı Selahattin Demirtaş, son olarak, "Cumhurbaşkanı Erdoğan bu seçimleri kaybedebilir mi? Kaybederse de iktidardan vazgeçmeyi kabul eder mi" sorusunu da şöyle değerlendirdi:

"Erdoğan, 7 Haziran 2015’te seçimleri kaybetti, ama sonuçları kabul etmeyip yeniden seçim kararı aldı.

Erdoğan 16 Nisan 2016 referandumunu da aslında kaybetmişti, fakat Yüksek Seçim Kurulu eliyle kıl payı 'kazandı'. Yani Erdoğan uzun süre önce seçim kaybetmeye başladı, ancak bunu kabullenme konusunda sorun yaşıyor. Fakat zamanı doldu. Sonuçlarına saygı duymayacağı bir seçim yok önümüzde. O da bunu biliyor ve saygı duyacağını düşünüyorum."