Devlet, esnafın malına el koyuyor

Erciş esnafının Doğu ve Güney Kürdistan’dan satmak için getirdikleri ürünlere devlet güçleri "PKK'ye destek" bahanesi ile el koyuyor.

Van'ın Erciş ilçesinde esnaflık yapan yurttaşlar devletin ekonomik ambargosu nedeniyle iş yapamaz duruma geldi. Ercişli esnafların, Doğu ve Güney Kürdistan'dan getirdiği ve iş yerlerinde sattığı mallara devlet el koyuyor. Esnaf, özellikle şeker, çay ve sigara gibi birçok ürünü satamıyor.

Erciş’te polis, hemen hemen her gün iş yerlerine baskın düzenliyor. Bu ürünleri iş yerlerinde sattığı tespit edilen esnafa, büyük miktarda para cezası ve yasal işlem başlatılıyor. Baskınlar, para cezaları ve el konulan mallar nedeniyle Erciş esnafı iş yapamadığı gibi devlete de yüklü miktarda ceza vermek zorunda kalıyor.

ESNAFLAR POLİSİN BASKININDAN BIKTI

Polisin baskınlarından bıkan birçok esnaf ise günlerdir iş yerlerini açmıyor. Doğu ve Güney Kürdistan’da getirilen mallarla iş yapan Erciş esnafı, devletin baskıları nedeniyle artık iş yapamaz hale geldi. Türkiye’de yaşanan ekonomik kriz nedeniyle ürün alamayan Erciş esnafı, sınır ticareti sayesinde ayakta durabiliyordu.

Sınır ticareti sonucu getirilen bu ürünlerin "PKK’ye destek" amacıyla satıldığını bahane eden devlet güçleri esnafın sınır ticareti yapmasını engelliyor. Ercişli esnaflar ise devletin bu baskına tepki gösterdi. Erciş esnafı, devletin tek amacının esnafın iş yapmasını engellemek olduğunu söyledi.

'DEVLETİN ERCİŞ ESNAFINA KARŞI BİLİNÇLİ BİR ÇALIŞMASI VAR'

25 yıldır Erçiş'te esnaflık yapan ve güvenlik gerekçesi ile ismini vermek istemeyen bir yurttaş, devletin son aylarda özellikle esnafın iş yapmaması için uğraştığını söyledi. Devletin Erciş esnafına karşı bilinçli bir çalışma yürüttüğünü belirten esnaf, şöyle konuştu: "Polis her gün iş yerlerimizi basıyor. Dükkanlarımızda bulunan çay, şeker ve sigara gibi ürünleri toplayıp götürüyor.

Polisler ise bize, 'Bu ürünleri sattığınızda, PKK’ye maddi yardım ediyorsunuz' diyorlar. Bu tamamen yalan. Biz sadece ticaret yapmak istiyoruz. Bu ürünler nedeniyle binlerce lira ceza vermek zorunda kalıyoruz. Maddi zararın yanında bir de cezai işlem başlatıyorlar. Biz esnaf olarak bu ürünleri satamazsak eğer bir şey kazanamayız. Tüm kazancımız bu ürünler üzerinde. Bunu da devlet engelliyor. Biz hem ekonomik krizle hem de devletin baskısıyla mücadele etmek zorunda kalıyoruz."